biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Ombygninger i Imperial Bio
"Den mest moderne og bedst designede biograf i Nordeuropa"

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: Thomas Hauerslev Dato: 23.08.2008
Ombygning af billetkontor og vestibule, juli 2003

Imperial Bio er ombygget og moderniseret betydeligt i 2003, 1998 og 1988. I dag er interiør og farvesammensætning væsentligt ændret siden åbningen i 1961. Den klassiske og tidløse tresserstil er erstattet af poppet fortolkning af hvordan en moderne biograf skal se ud.

Kun grundelementerne i foyeren med den brede marmortrappe, broen og den vifteformede sal med totempæle er næsten urørt siden åbningen i 1961.

Alle stolene blev ombetrukket i starten af 1980erne.

LÜBCKE lysdæmperne blev renoveret i starten af 1985. Der havde længe været problemer med dem pga slidtage. De virker i dag lidt anderledes end oprindeligt. Ved "skelne" dæmpes de første totempæle ved lærredet næsten helt, og de bagerste dæmpes slet ikke. Oprindeligt blev de alle dæmpet lige meget ved "skelne". Dette gav en meget smuk effekt som om lyset blev "fejet ud" i biografen.

I 1984 blev der monteret 174 rækkelys på stolene. Samme år blev der lagt nyt gråt tæppe på gangarealerne. Det blev hurtigt ødelagt af bl.a. rygende filmanmelderne og personale. Under en personaleforestilling på "Indiana Jones and the Temple of Doom" havde personalet røget uden brug af askebægere og i stedet tværet cigaretterne ud i det nye gulvtæppe. Meget pinligt og personaleforestillinger blev aflyst i en periode.

Imperial bio lukkede efter sidste forestilling søndag den 12. juni 1988 i en måned for at renovere tilskuerrummet og for at installere nye stole, højttalere og forstærkere. Lærredet blev hevet op under loftet, så man kunne bygge en THX væg umiddelbart bag lærredet. Under denne operatiorn blev lærredet støvet og herefter udskiftet. De gamle stole stole udskiftet med nye brede komfortable røde Quinette stole fra Frankrig. Rækkeafstanden blev forøget til 1,10 meter. De gamle stole endte i Cinema 1-8, Kino i Odense og Strand Bio i Esbjerg. Pladsantallet blev reduceret fra 1521 til 1179 i 1988 og biografen mistede 342 pladser. I salen blev der lagt helt nye røde gulvtæpper. I foyeren blev der lagt hvide gulvtæpper. I vestibulen har gulvbelægningen altid bestået af marmor. Den "nye" biograf genåbnede fredag den 15. juli 1988 med premieren på "Crocodile Dundee II".

Da lydanlægget blev moderniseret i 1988, overvejede Nordisk Film at THX certificere Imperial Bio. Certificering blev droppet da det var for dyrt. Der skulle gå endnu 10 år, før THX blev introduceret i Imperial Bio. Der blev begået en akustisk brøler ved ombygningen i 1988, idet biografsalens vægge blev malet med almindelig hvid plasticmaling. Kaklerne på væggene var fyldt med små sprækker, som havde en lydisolerende virkning. Disse sprækker blev tildækket ved denne overmaling. Der findes en speciel maling til akustisk krævende lokaler, som består af ultra små maling kugler, som man burde have anvendt. Frem til 1998 var der et grimt ekko fra siderne og bagvæggen og en relativ lang efterklangstid. I 1998 blev der sat nye vægpaneler op, og problemet forsvandt.
 
Læs mere her:

Imperial Bio

Internet link:

kino.dk

Adresse:

Imperial Bio
Ved Vesterport 4
1612  København V

Hvad er THX?

 
THX er et kvalitetsstyringssystem, der sikrer en billed- og lydgengivelse, der svarer til lydforholdene i et studie.

THX konceptet opstod i USA hos Lucas Film i starten af 1980'erne, da man erfarede, at filmlyden i biograferne ofte ikke svarede til det lydbillede de mixede i studierne. Ingeniører med Tomlinson Holman i spidsen opstillede herefter nogle strukturelle og akustiske krav til biograflokalet og nogle krav til højttalere og forstærkere.

Et THX Crossover network (delefilter) lejes af de certificerede biografer. THX biografer auditeres 2 gange om året, hvor det sikres, at biografen lever op til de stillede krav.

Det koster 5.500 dollars det første år incl delefilter. Når hele installationen er klar, kommer THX folkene og foretager et gennemgribende check af biografens lydsystem. Herefter koster det 1000 dollars om året (1987 priser) at være "THX approved".
 
 
I 1998 lukkede Imperial Bio i en måneds tid for at renovere tilskuerrum og gennemgå en certificering til THX standard. Biografsalen blev udstyret med 1102 nye stole fra norske Skeie (Model "Imperial"), et nyt blåt fortæppe samt endnu flere JBL højttalere. Airconditionanlægget fra 1961 blev udskiftet og loftet blev malet guldfarvet. Bag ombygningen stod Århusianske AB Global A/B. Det store lodrette "Imperial Bio" skilt på gaden blev erstatte af et tilsvarende "Biografen" skilt. 

De 10 år gamle stole blev solgt til personalet for en 500 kr. seddel stykket, og så skulle køberen selv fjerne den. Et stort antal sæder endte i Vanløse Bio.

Første film ved genåbningen, præsenteret i THX, var "Armageddon"

Hurra for den lille forskel. JBL anlægget fra 1978. Under hornet ses JBL 2405, som gav den "top" og opløsning som det nuværende anlæg mangler i betænkelig grad - THX eller ej!

Selv om THX på mange måder sikrer de bedste forhold for tilskueren, vokser træerne ikke ind i himlen. Der er f.eks. ikke så meget diskant HELT oppe i toppen (og dermed opløsning) i det nye anlæg, som der var i det gamle JBL anlæg fra 1978 med en særlige 2405 modifikation.

Der er ingen tvivl om, at lydanlægget i Imperial Bio overholder standarden særligt hvad "bundtræk", stereoperspektiv og lydtryk angår, men de ekstremt høje frekvenser er THX systemet absolut en begrænsning.

Endvidere findes der også det akustiske fænomen at effektlyden kommer fra hjørnerne i salen. Det er ikke meningen, idet tilskuerne ikke skal opleve, at effektlyd kommer fra et specielt sted, men skal være helt diffust fra venstre, højre eller bag. Hvis en skuespiller forlader lærredet i højre side og lukker en dør, så skal lyden af døren komme fra højre væg og ikke bag i salen i højre side. Problemet skyldes at salen i Imperial Bio har den særlige vifteform. Hjørnerne bag i salen virker som en "forstærker" som reflekterer lyden fra højttalerne ud i salen i højere grad end dem på sidevæggene. Problemet kan løses ved at styre hver enkelt surroundhøjtalers output individuelt
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:35:26