biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Personale i Imperial Bio
"Den mest moderne og bedst designede biograf i Nordeuropa"

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: Thomas Hauerslev Dato: 23.08.2008
IMPERIAL + forstærker.jpg (40345 byte)Filmoperatør Otto Lind på arbejde i tresserne. Foto: Erik Hamre.

I "gamle dage" var der mange mennesker ansat i Imperial Bio. Der var piccoloer, kontrollører, inspektører, billetdamer, filmoperatører, et helt rengøringshold og selvfølgelig en direktør. Et betydeligt antal mennesker som til daglig havde deres arbejde i Imperial Bio. Piccoloer og kontrollører var naturligvis iklædt en uniform og skjorte.

Biografens første operatør, Otto Lind (29.06.1923 - 21.03.2002 ), startede som filmoperatør i 40erne i World Cinema i Jernbanegade. Her blev han oplært som filmoperatør af Olav Lind Eriksen (f 1911), som sidst i 80erne skrev bogen "Mændene Bag i Biffen". Senere kørte han i en årrække i Metropol på Strøget. I 1986 fejerede Otto Lind sit 25 års jubilæum ved Imperial Bio og han blev pensioneret med udgangen af 1989. Oprindeligt var der 2 operatører på arbejde af gangen. Det blev afskaffet, da man gik fra kulbuelys til xenonlys i slutningen af 1960erne.

 
Læs mere her:

Imperial Bio

Internet link:

kino.dk

Adresse:

Imperial Bio
Ved Vesterport 4
1612  København V
Pauli Olsen ved de mægtige DP70 maskiner. Billede: Thomas Hauerslev

Der findes mange anekdoter om personalets forhold til alkohol som Otto Lind fortalte mig i slutningen af 1980erne. Et par af dem er gengivet her takket være deres barokke indhold.

Læseren bedes bemærke at historierne ikke er specifikke for Imperial Bio, men kunne lige så godt have foregået i en anden biograf på den tid.

En af kontrollørerne drak sjatter fra de glas, publikum havde efterladt i baren før de skulle se film. En gang måtte han på hospitalet til udpumpning, fordi han havde drukket noget rengøringsmiddel i den tro at det var en sjus. "Sjussen" havde en mørk kulør og det viste sig at være olie der blev brugt til de daværende skifferborde i foyeren.
 
 
Lilly og Otto Lind efter genåbningen 15. juli 1988

En anden kontrollør drak meget heftigt før 7-forestillingen. Trætheden indtræf hurtigt og han satte sig på sofarækken under indlukningen til en forestilling. Da lyset blev dæmpet, faldt han i søvn. Efter forfilmen tændte lyset igen, og han sprang op og råbte; "Ja, så det ud!!!". Han troede, at filmen var færdig.

En tredje kontrollør mødte hver morgen i Imperial. Det første han gjorde var at købe en taskefuld portere i tobaksforretningen, som lå lige overfor Imperial Bio. De 12 portere stillede han op på en linie foran spejlet i omklædningsrummet. Før han skiftede skjorte, blev den første porter åbnet og slugt i én tår, hvorefter han sagde "g'morgen!" til sig selv i spejlet. Lige før tobaksforretningens lukketid gik han over, og købte en ny taske med pilsnere, så der også var lidt til aftenforestillingerne.
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:35:26