biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Biograf-professoren

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Julie Mostrup Dato: 20 November 2005
Thomas Hauerslev er den mand, der ved mest om de storkøbenhavnske biografer. Så vær beredt på en lektion i årstal, adresser og bevillinger.

Thomas Hauerslev er en mand, der kan sin storkøbenhavnske biografhistorie til fingerspidserne.

Faktisk er hans interesse - siden han i 1982 fik sit første job som filmoperatør i ABCinema på Rådhuspladsen (lukket i 1989) - eskaleret i en sådan grad, at han nok vil fremstå som lidt af en nørd i de fleste menneskers øjne.

På hans hjemmeside ligger der f.eks. en liste over samtlige biografer, der har eksisteret i Storkøbenhavn - helt tilbage til 1904, da Danmarks første rigtige biograf, Kosmorama, blev åbnet på Strøget på adressen Østergade 26.
Læs mere her:

Meet the Chief

Offentliggjort på Jyllandspostens hjemmeside den 7. oktober 2000 kl.01:00

 

Supermarkeder i stedet

 
På hjemmesiden kan man også læse sig til, at det var i Roxy Teatret på Godthåbsvej 14, at der i 1929 for første gang blev vist en talefilm. Det var dengang, man skulle ringe over Centralen for at bestille billetter på nummer 2191.

I dag huser adressen et supermarked, og den udvikling er også noget, den 37-årige Thomas Hauerslev har undersøgt indgående.

»Ved du, at Irma for nogle år siden var den største biografkæde i København?,« spørger han grinende over en kop te fredag morgen på Hovedbanegården.

»Alle de gamle biografer var på det tidspunkt blevet lavet om til Irma-butikker. Faktisk havde de flere biografer end Nordisk Film,« siger han.

For at uddybe den udvikling nævner han bl.a., at Alladin Teatret på Amagerbrogade 29 (lukket i 1971), Bella Bio på Frederikssundsvej 175 (lukket i 1966), Colosseum på Jagtvej 65, (lukket i 80'erne), Merry Teatret på Amagerbrogade 84 (lukket i 1975), Nørreport Bio, Nørrevoldgade 80 (lukket i 1981 og Virum Bio på Virum Torv (lukket i 1973) i dag er fyldt op med grøntsager, mælk og indkøbsvogne.

»Det er sjovt at gå rundt og kigge på adresserne. For man ved jo, at det er her, at alle de store kino-dinosaurer er gået i dvale. Nu er der supermarkeder, og fortiden er ikke noget, folk tænker over,« siger han.
 

Skældud til Cinemaxx

 
Ud over adresser og anekdoter om de forskellige biografer gennem tiderne oplyser Thomas Hauerslevs hjemmeside også om, hvor mange sæder og hvor store lærreder de forskellige biografer kunne byde på.

»For 40 år siden lavede man biografer med meget store lærreder. 3 Falke Bio, der åbnede i 1958 på Frederiksberg, var en fantastisk biograf med plads til 1000 mennesker. Og den kunne tilbyde et sublimt lærred. Den sidste forestilling blev vist den 14. december 1982. Når man i dag snakker med de operatører, der arbejdede der dengang, får de våde øjne, når talen falder på 3 Falke Bio. Det var simpelt hen stedet at se film. Det var et harmonisk rum, hvor det hele hang sammen,« siger han.

Så store lærreder som det, Cinemaxx på Fisketorvet bryster sig med i reklamer og i interviews, er ifølge Thomas Hauerslev langt fra noget nyt fænomen i København.

»Helt tilbage i 1918 havde man én biograf med plads til 1780 mennesker i en sal. Det var den største biograf i Nordeuropa, og det var Palads Teatret,« siger han.

Derfor kontaktede Hauerslev den tysk/belgiske koncern Cinemaxx for at præcisere de storkøbenhavnske biograf-forhold.

»Jeg skrev en mail, hvor jeg henviste dem til min hjemmeside, og så forklarede jeg dem også, at Drive In Bio i Farum har et lærred på 36 meter. Det vidste de ikke derude, hvor de fremhæver deres eget på 25 meter,« siger han.

Hvorfor gider du bruge tid på det?

»Når der kommer sådan nogle tyskere til København, må man jo hjælpe dem lidt med det faktuelle. Derfor kontaktede jeg dem. For de troede jo virkelig, at de havde det største lærred,« griner han.
 

Kun én bevilling

 
Når det er sagt, er Thomas Hauerslev begejstret for at København får et nyt stort biografkompleks. Og han er sikker på, at der er publikum til det.

»I aftes sad jeg lige og regnede på det. Der er 59 biografsale i Storkøbenhavn. Det var der også i 1956. Til gengæld er der cirka 11.000 sæder i byen i dag, men dengang var der over 30.000. Faktisk holdt jeg op med at tælle, da jeg var kommet til 30.000. Så gad jeg ikke mere. Så der er masser af plads til biografer i Storkøbenhavn,« siger han.

I de gode gamle dage var det ikke mastodonter som Cinemaxx, Nordisk Film og Sandrew/Metronome, der stod for driften af byens biografer.

»Dengang var der ikke noget, der hed biografkæder. Det måtte man ikke. Man kunne få en bevilling til én biograf, og det var typisk bedagede filmskuespillere, der fik bevillingerne. Så kunne de tjene penge på det resten af livet. Dreyer havde bevillingen til Dagmar Teatret, og Bodil Ipsen havde Odeon Teatret på Fælledvej (lukkede i 1958). Det bevillingssystem blev ophævet i starten af 70'erne, og så begyndte selskaberne at konsolidere sig og opkøbe biografer.«
 

"Cleopatra" med datteren

 
I dag arbejder Thomas Hauerslev i DSB, men frem til 1994 har han skiftet filmspoler i Imperial. Og hjemme i lejligheden på Frederiksberg står der et stort skrummel af en filmfremviser, han benytter som hjemmebio.

»Da jeg var lille, lavede jeg sirlige lister over alle de film, jeg så. Det blev til en 200 stykker om året. Men da jeg begyndte at arbejde som operatør, holdt jeg op med det. Og med to børn og fuldtidsarbejde bliver det heller ikke til lige så mange film mere,« siger han.

For et par uger siden tog Thomas Hauerslev dog en tur over Sundet til Malmö sammen med sin femårige datter. Herovre var der en film på plakaten, som de for enhver pris måtte se.

»De viste "Cleopatra" i 70mm med Richard Burton og Elizabeth Taylor i hovedrollerne. Så der sad hun tryllebundet i tre stive timer, og man kan jo kun håbe på, at Cinemaxx husker at vise de gamle klassikere, når nu de har det store lærred,« siger han.

Thomas Hauerslev's hjemmeside
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:16:47