biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Jesper Meldal - mine oplevelser som Piccolo i Falkoner Centret 1959 - 61

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Jesper Meldal (13 August 2004) Dato: 20 November 2005
Mit første rigtige job havde ikke meget at gøre med de gængse job at gøre når man var 15 år. Ingen stejle køkkentrapper eller tunge træølkasser.

Når jeg om søndagen havde fri fra skole (dengang gik man i skolen om søndagen), gik jeg altid hen til 3 Falkes biograf og hotellet og kikkede på den flotte dørmand m/guldsnore her og der. Samtidig så jeg de mange elegante mennesker der skulle i theater eller ind og spise fint. Især om aftenen var det spændende, der blev de sorte Mercedestaxaer endnu mere elegante.

Jeg kom selv på Wivex med mine forældre, hvor bl.a. min 12 års fødselsdag blev holdt. Endelig langt om længe i oktober 1959 gik jeg, uden mine forældre vidste det, ind til personalekontoret og jeg blev ansat som piccolo til en løn af 25.- om ugen incl. fin uniform med guld o.s.v. og hvide handsker. Da jeg fik den første løn gik jeg over til Skræddermester Reidl og købte en Steenstrøm skjorte m/nål i flippen. Den kostede vist omkring 65 kroner i 1959. Det var mange penge for en skjorte. 

Nu begynder det, det hele drejer sig om nemlig mine oplevelser som Piccolo på "hotellet". Det var jo det eneste højhus hotel, så det var der man boede når man var skuespiller, sanger eller andet.

Jeg har bl.a. mødt Marlene Dietrich. Hun gav mig en 50 kr. seddel i drikkepenge, ikke fordi det skal frem men jeg var også "sød" at se på. Mens de andre jævnaldrene besteg div. køkkentrapper med træølkasser var jeg allerede igang på de bonede gulve. Louis Armstrong gav også altid gode drikkepenge, det gjaldt også Nat "King" Cole, Henry Fonda var en ........?

Når der var operafestival var der store drikkepenge at tjene. Nu må vi jo heller ikke glemme ”My Fair Lady”. Det var fantastisk at opleve det hele fra side linien indtil den sidste prøve før premieren m/Mogens Wiet & Gerda Gildbo. Jeg blev hurtigt billetdamernes kæledægge både i biografen og centeret i form af fribilleter. Og jeg da også senere blev ansat i biografen, jeg husker stadig lugten af celloid og kulbuelys. Det var en sjov tid som jeg har svært ved at glemme.

Jeg kunne blive ved.
 
Læs mere her:

3 Falke Bio, Skandinaviens første Todd-AO Teater

Internet link:
Der er mange ting fra dengang,så lad os begynde med "der var engang". I oktober 1959 blev jeg ansat som Piccolo på Hotellet, fra hoteltiden har jeg mange sjove minder at tænke tilbage på, blot for at nævne nogle nogle?? Marlene Dietrich, L Armstrong, Duke Ellington, Count Basie, Henry Fonda, Nat King Cole o.s.v. o.s.v + div. oliesheiker, Ingrid Bergmann og hendes mand Lars Schmith som havde rettighederne til MY FAIR LADY.

Jeg husker tydekigt premieren, der var der gang i den og drikkepengene var store (tog folks overtøj ned i garderoben, og aflevere nummer i baren eller restaurant = 10.- 20.- i drikkepenge, der skulle også skaffes taxa, holde dør. Jeg har bl.a. købt hvide lommetørklæder inde hos Brd. Andersen.

Min"karriere" i biografen begyndte 1961. Jeg husker tydeligt Aug. A[ndersen], hans kone som sad i billetlugen var meget glad for mig. Så var der jo Fru. WAlin som havde en datter der hed Connie som jeg var varm på, men det blev kun til holde i håndpå på sidste række. Der var også en kontrollør. Det var dengang en filmpremiere var noget langt mere festligt end det er idag. Vi havde fine blå uniformer. Det var tider....

Men jeg kan huske den første aften med GERDA GILBOE, MOGENS WITH, PREBEN MARTH og OSWALD HELMUTH,dert stod jeg oppe i operatør rummet og så både SOUTH PACIFIC & MY FAIR LADY..........Jeg tjente en formue i drikkepenge taget tiden i betragtning var 75.- 100.- mange penge, der var lige til en STENSTRØM skjorte den kostede omkring 50.- hos skrædder Reidl på hjørnet.
 
 
Henrik Brønniche, han har nok nogle gode historier om Filmklubben Frederik.
Han bor Smallegade 52A
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:38:56