biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Fra Bofa’s egen brochure

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Mikael ChristensenDato: 22.11.2010
V15

Det nye BOFA forstærkersystem er opbygget af standardenheder, således at enhver tænkelig forstærkerkombination kan fremstilles.

Som grundelement er anvendt et standart 19” panel.

De enkelte forstærkerelementer kan enten indsættes direkte i dette panel eller i kassetteskuffer, således at flere mindre forstærkerelementer (kassetter) kan indbygges samlet i større enheder.
 
Læs mere her:

Bang & Olufsen forstærkere til biograf-, hospitals- og hotelbrug

Tilbud på lydanlæg til Herlev Bio

Et vers fra Bofa-sangen fra 1952

Statens Filmcensur

Internet link:
V40 / V80

Det fornægter sig ikke at det er B&O der stod bag det system, Bofa’s racksystem virker mere gennemtænkt, end f.eks. Tyske Klangfilm, Svenske AGA eller Italienske Cinemeccanica.

Der var fire forskellige forstærker modeller til rack-systemet: V15 på 15W med to EL84 rør, konstruktion var baseret på Engelske Mullard, V15 sad i en rack-skuffe med plads til 4 stk., en V40 på 40W med to EL34 rør og en V80 på 80W som var med fire stk. EL34 rør i udgangen. Den sidste rørforstærker Bofa byggede var V60 med to KT88 rør som kunne levere 60W, det smarte ved denne forstærker var den havde et automatisk system, til at justere udgangsrørene så de altid kørte optimalt. Mange V60’er endte op med at køre med EL34, om det var fordi det var for dyrt med KT88 eller det blev for varmt med disse rør, har jeg ikke kunne finde svar på.
 
 
V60

V60 forstærker var bla. at finde i 3 Falke Bio i et rack med 6 stk., Europa Bio også med 6 stk. og i Kinopalæet var der 8 stk. i racket.
 
Målefelt til kontrol af lydstyrken på de forskellige lydspor, til at afbryde lyden i salen, med denne enhed kunne man også sætte højttalerne i foyeren til at gengive lyden fra filmen.

I racket sad der også forskellige moduler, disse moduler var alle med rør, men blev i starten af tresserne erstattet af transistorer.
 
 
Omskifter til de forskellige indgange, på en af knapperne står der Gong den bruges til at ”ringe” publikum ind i salen.
 
 
Modul til omskiftning imellem 35mm og 70mm

På den magnetstrimmel der gengav lyden fra bagkanalerne var der indspillet en 12 Khz pilottone, der blev brugt til styre et relæ som afbrød for lyden til baghøjttalerne, det var nødvendigt de steder i filmen hvor der ikke blev brugt effektlyd i bagkanalerne. Ellers ville det pga. slidtage på magnetsporet, støje i baghøjttalerne.
 
 
Disse her er med 5 stk. V15: Tre til front, en til bag højttaler og en til musik i foyer og som reserve.

 
 
4 stk. V60
 
 
Fra B&O Nyt:

KV40

"Disse Forstærker er Toppunket af, hvad moderne forstærkerteknik kan præstere. Forstærkerne er nøje afpassede til Tonehoveder og Højttaler, og andre for Gengivelsen lige saa vigtige Komponenter. Et Tonefilmsanlæg kan nemlig sammenlignes med Kæden, som ikke er stærkere end sit svageste led; det nytter ikke at vente Topresultater, før hele Kæden bestaar af Komponenter, hvis Konstruktion er tilpasset hinanden."

KV40 var en forstærker på 40W med indbygget forforstærker til fotocelle, radio og grammofon, den blev lanceret sidst i fyrrende og der sad typisk to styks i operatørrummet. Biograf lyden var dengang i mono, så den ene forstærker var der som reserve. KV40 havde også en storebror på 80W, som gik under navnet KV80.
 
 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:39:24