biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Århus Hallen

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 10.02.2008
Århus Hallen var blevet "vendt om" således, at scenen blev anvendt til det mobile operatørrum. 2/3 af det oprindelige lokale var udnyttet til Cinemiracle. Balkonerne var væk, og væggene var i stedet draperet af et marineblåt fløjlsagtigt materiale. På gulvet var der udlagt røde løbere. Der var nærmest tale om en intimbiograf i gigantformat. Biografen var kubeformet. Teknikere fra Tyskland og Schweiz overværede Falck's kranbil opstille det 6 ton tunge operatørrum. Inde i operatørrummet gik 4 operatører, og chefingeniør Sam Bale, rundt og arbejdede.

Sam Bale levede i Sydafrika ved udgangen af 1991.

Ved indgangen til hallen stod lærredet. Det buede 146 grader. Bag ved lærredet var der placeret 5 store højttalere, og i salen var der placeret 4 effekthøjttalere i hver side. Endvidere var der to højttalere til det ledsagende foredrag. Det tog den engelske montør, med hjælp af lokalt personale, 6 dage at sætte lærredet op. Mr. Latady var tilstede ved opsætningen. Lærredet var dækket af et stort fortæppe.

I overværelse af den amerikanske ambassadør, den norske ambassadør Rolf Andersen og frue, ambassaderåd Arvid Sveum og skoleskibet Danmarks's kaptajn Knud Hansen samt repræsentanter fra den Kgl. Danske Marine, havde "Windjammer" Danmarksgallapremiere mandag 1. december 1958 i Århus Hallen på Skt. Knuds Torv. Hele Århus byråd var mødt frem. Fra Aalborg kom borgmester Jens Jensen og stiftamtmand A Lorck Madsen samt Aalborg hallens bestyrelse. Det var ordnernes, uniformernes og det mørke tøjs aften. Selve salen var pakket ind i 2,5 km plys og en rød løber til gæsterne. Højesteretssagfører Mogens Christensen bød velkommen, og kaptajn Knud Hansen (Skoleskibet Danmark) holdt en tale om skoleskibes opdragende betydning. Kontrollører var i Århus Hallen iført gult regntøj og sydvest på premiereaftenen.

Der var 891 siddepladser, som skulle fyldes 16 gange om ugen til den 3. januar 1959. Der var to daglige forestillinger kl. 18.30 og 21.15 samt en matine forestilling kl. 15.30 i weekenderne.

Billetpris var for 2,5 times sejlads, som der stod i annonce: 147 pladser á 12 kr., 312 pladser á 10 kr., 312 pladser á 8 kr. og 120 pladser á 5 kr. Børn halv pris til den første forestilling. Billetsalg i Århus Hallen samt fra billetsalgssteder i Randers, Viborg, Skive, Skanderborg, Holstebro, Fredericia, Esbjerg, Ringkøbing, Aalborg, Kolding, Grenå, Silkeborg, Vejle og Horsens.

Der blev annonceret med børnepasning af "raske spejderpiger" for 1 krone/barn.

De kunne lege med "LEGO systemlegetøj, NH legeapparater, tegne med VIKING farveblyanter og klistre med LYMA lim".
 
Læs mere her:

"Windjammer"

Cast & credits
Manuskript
Optagelse i Danmark

Fyns Forum
Aalborg Hallen
Herning Hallen
Forum, København
Det ny Scala, København

Internet link:

 
 
 
 
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:28:53