biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Christiansfeld Bio

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, Slagelse Dato: 01.01.2018
Christiansfeld Bio startede i August 1936 - biografen blev indrettet i en gammel lade som Christiansfelds Garveri havde brugt som tørrelade. Den nye biograf havde 200 pladser med gode lydforhold og nye maskiner i operatørrummet.

Direktøren hed på det tidspunkt Olaf Sørensen og han drev samtidig med biografdriften også en installatør forretning. Efter hans død i 1952 videreførte hans kone biografen og hun moderniserede biografen i 1961 med CinemaScope og større lærred. Hun drev biografen frem til omkring 1. Maj 1970 hvorefter Martin Mathiasen overtog driften i Juli 1970 efter at biografen havde ligget stille i omkring tre måneder. Martin Mathiasen havde sejlet som maskinmester og var nu gået i land for at hellige sig familien og hans nye job i land blev så biografdirektør for Christiansfelds Biograf. Hele familien skulle hjælpe til med driften og Martin Mathiasen lagde ud med "Olsen Banden på spanden" som trak fulde huse så det blev en god begyndelse han fik. Det eneste minus ved at drive biograf i Christiansfeld var om onsdagen for der havde Flyvestation Skrydstrup, som lå i umiddelbar nærhed, sin ugentlige filmforevisning. Denne aften stod både Vojens Kino og Christiansfelds Bio næsten tomme. Martin Mathiasen tog i marts 1971 på operatørskole i Herlev for at have lidt mere styr på det tekniske i operatørrummet (jeg var på operatør kursus sammen med ham) og i sommeren 1971 ombyggede han salen så pladsantallet blev reduceret - først til 150 og senere 110.

Men biografen blev ikke ved med at være rentabel for Martin Mathiasen og efter fire år som biografdirektør opgav han at drive biografen videre i den gamle tørrelade. Bygningen skulle renoveres og maskinerne i operatør rummet var slidt ned og skulle udskiftes - de havde også snurret trofast i over tredive år.

I 1975 åbnede en nybygget biograf ved Christiansfelds City Center med 91 pladser og denne nye biograf kunne betjenes af kun en mand der skulle sørge for at være operatør, sælge billetter og gøre rent. Til dette job var ansat en ung mand på 19 år som hed Morten Stuhr. Denne stilling havde han frem til 1978 hvorefter Inge Andersen tog over men allerede inden årets udgang havde hun opgivet og siden har der ikke været biograf i Christiansfeld. Årsagen var at filmene var for længe undervejs og så havde folk set dem.
 
Læs mere her:

Alle danske biografer

Internet link:

   
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:32:06