biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

• 2019 | 2018 | 2017
2016 | 2015 | 2014
2013 | 2012 | 2011
2010 | 2009 | 2008
Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Per Hauberg
En Jyde Kommer til Byen

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 12.03.2010

En drengedrøm går i opfyldelse

 
Den store 3-spaltede annonce som Per Haueberg indrykkede for at markere overtagelsen af 3 Falke Bio. Klik på annoncen for at se en forstørrelse.

Efter at ABCinema A/S trak sig ud at driften af 3 Falke Bio, lykkedes det den kun 27 årige Per Hauberg (1953) fra Bio i Malling  - henne i Østjylland at få en kontrakt med Falkoner Centret om driften af 3 Falke Bio. Den 1. juli 1980 overtog Per Hauberg driften af 3 Falke Bio, og han realiserede dermed en gammel drøm om at drive Danmarks bedste biograf.

En stor annonce fortalte 30. juni 1980: "I morgen kommer der en jyde til byen". 

Hans passion for 70mm film var velkendt i den danske biografbranche, og filmselskaberne var meget villige til at støtte hans drøm om at køre alle de gamle 70mm film.

Det var en festlig dag. Kl 11 var der reception og imellem kl 13-15 åbent hus: "Kom og se hvad en rigtig biograf formår". Vi demonstrerer teknik med, "The Miracle of Todd-AO", samt viser klip og gamle 70mm trailere, fra nogle af årets mange spændende repriser, samt får besøg af Anders Errboe og Østjysk Musikforsyning. Gratis adgang.

Per Hauberg satte alle sejl til, og fik igen biografen op på et anstændigt niveau. Repertoiret var repriser af alle slags, men primært de gamle 70mm film, som endnu ikke var skrottet. Ved overtagelsen spurgte forhenværende direktør August Andersen, hvad Per Hauberg havde tænkt sig at vise. "Alle de gamle 70mm film", lød svaret. Hvorpå August Andersen svarede med et glimt i øjet. "Dem har Svend Åge da ødelagt".
 
Læs mere her:

3 Falke Bio, Skandinaviens første Todd-AO Teater

Per Hauberg´s 70mm Film

"The Miracle of Todd-AO"

"Where Eagles Dare"
"The Great Race"
"2001:A Space Odyssey"
"McKenna's Gold"
"Dersu Uzala"
"Ice Station Zebra"
"Paint Your Wagon"
"Kelly's Heroes"
"The Agony and the Ecstasy"
"Battle of the Bulge"
"Sleeping Beauty"
"Gone With the Wind"
"Doctor Zhivago"
"The Sound of Music"
"The Sand Pebbles"
"Camelot"
"Lawrence of Arabia"
"Waterloo"
"Hello, Dolly!"

Internet link:

Utraditionel annoncering

 
Det sølvgrå fortæppe. Foto: Per Hauberg.

Om eftermiddagen efter receptionen skulle "The Miracle of Todd-AO" vises, og folk havde taget plads i den store sal. Lyset blev dæmpet, tæppet trukket fra og derefter skete der - ingenting. Der var buldrende mørkt og helt stille. Operatør René Pfaff erindrer Per Hauberg's tørre kommentar "Er der nogen, der vil være med til at gå?".

Om aftenen var der repremiere på "Where Eagels Dare" i 70mm. Genrejsningen af 3 Falke Bio, Danmarks historiske 70mm biograf var inden for rækkevidde. De fleste 70mm film fra alle filmselskaberne, 84 kasser i alt, blev stablet op i foyeren.

Med blomster på scenen blev der blændet op for bl a "Hello, Dolly!", "Paint Your Wagon", "2001:A Space Odyssey", "The Sand Pebbles", "Camelot" og "The Sound of Music".

Nogle af 70mm kopierne var i meget dårlig stand. "Paint Your Wagon" havde fra direktørens side fået påsat et skilt hvorpå der stod: "Ånd ikke på den, rør ikke ved den, bare kør". Kopien var meget miserabel. "Lawrence of Arabia" kørte i 6 uger, hvilket man var imponeret over på filmselskabet.
 
Det gule fortæppe. Foto: Per Hauberg.

Per Hauberg annoncerede højst utraditionelt i de københavnske dagblade. De to følgende eksempler viser klart hvordan.

"Hvorfor nøjes med noget tilfældigt småtteri, når en enkelt kæmpe biograf kan være lige så effektiv som et helt bio-center, og samtidig holde kvalitetentopplan?"

"Vi gør alle ting lidt anderledes. Det er det, der gør de andre så misundelige".


Sloganet "70mm med 6-sporet stereofonisk magnetlyd" fik folk til at strømme til fra nær og fjern. Ikke mindst folk fra filmselskaberne, der her fik en chance for at se, hvordan deres "film skal ses i biografen". På et tidspunkt gik det så godt ude på Frederiksberg, at onde tunger påstod, at Henrik Sandberg, direktør for ABCinema og Cinema 1-8 lod vide: "Den mand skal stoppes". Han følte sig truet af 3 Falke Bio, der kun viste repriser. Tilsyneladende valgte publikum kvaliteten på Frederiksberg frem for kvantiteten på Rådhuspladsen. 
 
 

Aviskonflikt

 
Facaden som den så ud i slutningen af 1970erne. Foto: Jan Niebuhr.

Den 27. marts 1981 startede der en aviskonflikt i København. Denne konflikt skulle vise sig at afgøre 3 Falke Bio's videre drift. Uden annoncer gik det meget hurtigt ned ad bakke. Personalet forsøgte sig med at uddele annoncer til alle opgange i nabolaget, men lige meget hjalp det.

I slutningen af april 1981 lukkede 3 Falke Bio. Rene Pfaff husker stadig, hvor trist det var at få udbetalt den sidste løn kontant fra slikkioskens pengekasse. Per Hauberg trak sig hjem til Malling med et tab på 200.000 kroner.

Mindre end 10 år efter, var også de små biografer på Rådhuspladsen iøvrigt også lukket.

Per kæmpede bravt i 10 måneder for at drive den hæderkronede biograf med et farverigt repertoire af gamle 70mm og 35mm repriser. Takket være Pers begejstring for bred-formatet, blev 20 klassiske 70mm film kørt, heraf en del, der aldrig før havde været vist i 3 Falke Bio. Det var i øvrigt den sidste gang man i København kunne se så mange 70mm film. Da Per måtte lukke biografen, blev alle filmene skrottet og smidt i Amager-forbrændings ovne.

Repriser med 70mm film i større stil var definitivt slut i Danmark.
 
 
   
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 21 juli 2019 14:26:35