biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Indretning af Biografen
En beskrivelse

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 12.03.2010

Et amfiteater med 28 rækker

 
Udsigt til de mange pladser, operatørrummet og loftet. Foto: Thomas Hauerslev

3 Falke Bio var opbygget som et amfiteater med 28 rækker. Alle rækker var naturligvis buede således, at alle havde det bedst mulige udsyn imod lærredet.

Biografrummet bestod af 1000 pladser heraf 64 sofapladser plus 2 kontrollørsæder.

1/3 af pladserne var på de 11 første rækker på det stærkt skrånende gulv.

Bagerste række på gulvet var sofarække med god benplads. Dernæst kom terrassen med en sofarække ca 2 meter over gulvniveau. De efterfølgende 16 rækker, med 2/3 af pladserne, hævede sig i en kraftig stigning op bagerst af biografen.
 
Læs mere her:

3 Falke Bio, Skandinaviens første Todd-AO Teater

Internet link:


Det var et kort og næsten kvadratisk biograflokale, så fornemmelsen af det store lærred blev forstørret på denne måde.

3 Falke Bio var unik i sin egenskab af at være Skandinaviens første specielt indrettede biograf til at vise det nye filmsystem Todd-AO.

Jeg følte mig omsluttet af lyd og billede, når filmen fyldte hele mit synsfelt.

Stoleplanen. Klik på billedet og se en større version

Stolene, med teaktræsarmlæn, havde turkisfarvet betræk i ren uld. Rækkeafstanden var 85 cm. Det normale på den tid var 78 cm. For enden af rækkerne var der stolerækkelys tegnet af Ole Hagen der på den tid kostede pris 30 kr pr. stk, og et rækkenummerskilt i matforkromet messing med indgraveret inskription.

Stolene blev leveret fra Odense Stole- og Møbelfabrik og kostede i alt 200.397,20 kr. I august 1972 blev linoleumsgulvet skiftet og stolene blev renoveret samtidigt med, at stoleplanen blev lavet lidt om. Pladsantallet blev reduceret til 976.

En af disse pladser blev landskendt, da "formand" Simon Spies købte en plads til sin
stok. En pudsighed han også anvendte i Det Kongelige Teater.

 

Billetkontor

 
Billetkontoret var placeret på pladsen udenfor og havde 3 salgssteder med pengebakker og taleruder. Endvidere var der en tavle vendt imod publikum, en pladsoversigt med udskiftelige prisgrupper samt lysmarkering for "UDSOLGT".

Billetprisen kostede fra starten fra 5 kr til 14 kr.

Pladsen foran billetkontoret blev i spøg kaldt for "3 Falke Square". Om vinteren kunne det være en kold oplevelse at købe billetter til 3 Falke Bio og allerede 18. december 1958 skrev Frederiksberg Bladet, at publikum havde klaget over blæst og kulde, når de købte billetter. Pladsen blev først overdækket midt i 1980'erne, længe efter at biografen var lukket.

Personalet havde lokaler til rådighed på 2. og 3. sal med udsigt til brandstationen.

Der var ikke nogen elevator op til operatørrummet der lå på 4. sal, og man skulle derfor slæbe de meget tunge 70mm film derop.
 

Facade

 
Over baldakinen ses den store plakat.

Biografens facade bestod af et udhæng hvor biografens navn "3 FALKE Bio" sad bøjet i neon. På forkanten af denne baldakin var det plads til at sætte bogstaver, så man kunne skrive filmens titel. Oven over baldakinen var der plads til en stor 24-sheet, plakat der altid prydede facaden og biografens indgangsparti.
 
24-sheet = meget stor plakat, der består af 24 enkeltdele. Bruges ikke mere. Idag laves disse plakater på et trykker.
 

Foyer

 
Udhængsskabe i den ydre foyer. Fotograf ukendt

Vestibulen var 12 x 5 meter. På venstre side var der 2 store montre til plakater. På væggene var der brune kakler, og belysningen var indbygget i loftet.

Til højre sad der en salsoversigt samt plakatmontre med baggrundslys.

Fra vestibulen fortsatte man ind i foyeren. I foyeren var der publikumstelefoner, toiletter, en slik- og iskiosk, bar og springvand. Fra foyeren var der adgang til biografsalen via 2 trapper der ledte op til 1. sal.
 
 
Foyerarealet med kik til Falkoner Allé. Foto: Thomas Hauerslev

Til højre for kiosken lå en bar forpagtet af en restauratør. På venstre side lå en kaffebar, der pga. manglende omsætning blev nedlagt i begyndelsen af tresserne. Senere blev også baren nedlagt.

I bunden af foyeren blev der opstillet et springvand, hvor vandet skiftede farve ved hjælp af en projektør med en drejende skive med forskellige farver foran. Springvandet var kantet af kunstige blomster, som kontrollørerne yndede af få piccoloerne til at vande. 

I foyerens loft sad der i et gitterarmatur med 240 lamper, der skulle skabe en form for Tivoli illuminationseffekt. Foyeren lå under biografsalen og belysningen skulle derfor give gæsterne en illusion af, at der var højt til loftet.

Branchebladet "LP & Co Nyt" skrev i deres nummer af den 28. november 1958, at foyeren ikke oprindelig var konstrueret til helaftensfilm. Foyeren kunne ikke rumme 1000 mennesker i pauserne, og den var derfor for lille. Der manglede også en garderobe i foyeren.

Erfaringerne med 3 Falke Bio's lille foyer gav anledning til omfattende ændringer i projekteringen af Kinopalæet som Ole Hagens tegnestue var i fuld gang med at tegne (Kilde: Frederiksberg Bladet den 27. november 1958.)
 
 

Ventilation

 
Aaltolamperne i baggrunden til venstre og operatørrummet. Foto: Thomas Hauerslev

Hver time blev der blæst 25 kubikmeter frisk renset og forvarmet luft ind per tilskuer. Indblæsningen var i loftet og udsugningen var under stolene. Efter premieren klagede publikum over træk på de bagerste rækker (Kilde: Frederiksberg Bladet 18. december 1958).
 
 

Salsindretning

 
Næsten alle stolene set fra lærredet. Bemærk Aalto lamperne ved bagvæggen. Foto: Thomas Hauerslev

Det samlede biografareal var 600 kvadratmeter.

Gulvet var lavet af mørktbejset fyrretræ under stolene og belagt med Wilton tæppe på gangarealerne.

Loftet var mørkeblåt og konstrueret af gasbeton i felter med indbyggede downlights på 100W hver. På rampen sad der 87 lamper i loftet. Væggene var asbestbemalede akustiske paneler (asbestolux plader med akustisk regulering) med små lodrette lysrender med en enkelt 15W pære i bunden. Til lidt over dørhøjde var væggene beklædt med teaktræspaneler. På bagvæggen sad der 14 styk dobbelt Aalto cylinder pendler.
 
 
Biografens håndværkere gav biografen navnet "4. maj bio" pga lamperne, der kunne minde om et boligkompleks med levende lys i vinduet. 

Udgangstrapperne gik ud til Howitzvej. Det viste sig senere, at tømningstiden var for lang, dvs, det tog relativt lang tid at få 1000 mennesker ud af salen efter forestillingen (Kilde: Frederiksberg Bladet den 18. december 1958.)

Biografen blev den 1. november 1961 præmieret af "Komiteen til præmiering af gode og smukke bygninger på Frederiksberg" med diplom og bronzetavle. Broncetavlen er eftersøgt hos Frederiksberg Kommune i 2004, men den er forsvundet.
 
 

Lærredet

 
Lærredet set fra den vestlige indgang. Foto: Thomas Hauerslev

Det var det største biograflærred, der endnu var installeret i en dansk biograf. Det fyldte hele endevæggen og de sorte masker var meget små, når der blev vist 70mm film. Det var som at kikke ud af et stort vindue.

Tegningerne af lærredet blev sendt til Todd-AO i USA til afprøvning (Kilde: Børsen 17. oktober 1958), for at man på forhånd kunne have garanti for den korrekte anbringelse.

De imponerende dimensioner var: 17,6 x 8 meter (Kilde: Berlingske Tidende 17. oktober 1958) (uafmasket 18,5 x 8,2 meter). Det krummede stærkt med en pilhøjde på 2,7 m, og det havde en speciel lysspredende overflade af imiteret fiskeskæl og perlemor.
 
 
3 Falke Bio efter lukketid.

Afstanden fra 1. række til lærredet var 8 m. Foran lærredet var der en scene af mørktbejset fyrretræ på 8 x 12 m, der var velegnet til optræden. Sceneloftet var et mørkt malet hængende rabitzloft.

Lærred blevet skiftet flere gange bl.a. i 1963 ("Lawrence of Arabia"), 1967 (Dimension-150 "The Bible...in the beginning") og igen i 1976. I biografens levetid blev lærredets størrelse kun overgået af Kinopalæet og den omrejsende biograf, der viste "Windjammer" i årene 1958 - 1960.

Der var 2 fortæpper. Et gult (tæppe 1) af Mohair velour "Castle", der fulgte forkanten af scenen og et lysegråt af glasfiber (tæppe 2), der var det traditionelle fortæppe foran lærredet. Fortæpperne forsvandt ud bag væggen, når de gik fra. Det gule tæppe blev hovedsageligt brugt i pauserne.

 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:32:29