biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 


DANMARKS BEDSTE BIOGRAF
3 FALKE BIO Københavns nyeste og mest moderne biografteater
Af Biografbladet
23. oktober aabnede Københavns nyeste og mest moderne biograf "3 FALKE BIO" paa Frederiksberg, hvis bevillingshaver er Liberalt Oplysningsforbund med August Andersen som direktør. Salen rummer 1000 pladser fordelt med 400 paa "Gulv" og 600 paa "Terrasse". Ved rummets udformning er taget videst mulige hensyn til det nyeste forevisningssystem Todd-AO. Resultatet er blevet et lærred med dimensionerne 8 x 17,6 m, der fylder praktisk talt hele den ene endevæg fra side til side og fra gulv til loft.

3 Falke Bio
Af Thomas Hauerslev
3 Falke Bio var den første danske biograf indrettet til Todd-AO. 3 Falke Bio var Danmarks bedste biograf. Lærredet var bredt, buet og meget, meget stort. At se Todd-AO i 3 Falke Bio var ALTID en kæmpe oplevelse.
Byggeriet
Byggeriet af Falkonercentret med 17-etagers hotel, handelsskole og koncert/konferencesal foregik fra 1955 til 1958 og biografdelen var noget af det sidste, der blev færdigt. Tidligt i projektet håbede man på at åbne den 15. september 1958.
Indretning
3 Falke Bio var opbygget som et amfiteater med 28 rækker. Alle rækker var buede således, at alle havde det bedst mulige udsyn imod lærredet. Biografrummet bestod af 1000 pladser heraf 64 sofapladser og 2 kontrollørsæder.

Repertoiret
Fra 1958 til 1982 viste 3 Falke Bio film hver aften kl 19:30. Todd-AO film dominerede programmet i mange år, men der blev sandelig også vist mange "almindelige" film, samt tegnefilm i efterårserien.

• Gå til Repertoireplan 1958 - 1982
"South Pacific"
Søndag d. 21. september 1958 blev den første 70mm kopi af "South Pacific" fløjet til Danmark fra USA via SAS's Nordpolsrute og det blev den første film i den nye biograf. To dage senere, den 23. september 1958, blev kontrakten underskrevet af Fox Film A/S og 3 Falke Bio. Filmen skulle køre mindst 8 uger, og filmlejen var 60% af nettoindtægten incl. Todd-AO royalty.
"Ørneborgen"
“Ørneborgen” er en af de bedste krigfilm, der nogensinde er lavet. Danmarkspremiere dengang en biografforestilling var en begivenhed og film var noget, der under tiden kunne ændre ens liv.
"Rutchebaneturen"
Fra den første dag i 1958, blev der vist en forfilm, der i folkemunde blev kaldt for "Rutschebaneturen". Demonstrationsfilmen viste publikum scener fra en rutschebane, en flyvetur over Rocky Mountains, at stå på ski i Sun Valley og køre på motorcykel i San Francisco. Publikum fik det første indtryk af den særlige teknik med Todd-AO's særlige 128° "Bug Eye" wide-vinkelobjektiv og 6-kanal stereo.
"Borte Med Blæsten"
Den 16. oktober 1964 skrev August Andersen kontrakt med Warner Brothers om at vise "My Fair Lady" i minimum 12 måneder fra 2. juledag 1964. Imidlertid gik "Vinden" så godt i december 1964, at man ikke kunne forvente, at den var udspillet 2. juledag.
 
 

• Gå til
3 Falke Bio, Todd-AO på Frederiksberg

GÆSTERNES & ANSATTES ERINDRINGER
Her er der plads til din historie. Hvis du kan huske hvordan det var at gå i 3 Falke Bio, og har lyst til at dele det med andre, er du meget velkommen til at skrive historien til 3falkebio.dk. Skriv først til museumsdirektøren
Oplevelser i 3 Falke Bio
Af Gudmond Bager
Jeg var 14 år, og min far inviterede mig ind at se ”Lawrence of Arabia”. Det blev en skelsættende oplevelse. I første omgang var jeg benovet over hele indretningen, elegancen, det var jo ligefrem ’fint’. Jeg husker ikke om vi havde taget ’pænt tøj’ på, men jeg tror det.
Hvad Skuffen Gemte
Af Henrik Fabil
Se en stribe gamle billeder fra 3 Falke Bio af operatørerne, der viser "South Pacific" i Todd-AO
Mit Liv i 3 Falke Bio
Af Henrik Westergaard Christensen
Teenageren, der blev ansat som piccolo fra 1964 til 1969. Læs hans erindringer fra byens bedste biograf om kollegaerne, publikum, pigerne og øllerne.

August A Andersen
Alfred August Andersen, drev biografen i næsten 20 år. Han nød hvert et øjeblik og særligt når familien "Hansen" fra Amaliegade gæstede biografen.

Personalet
Det samlede personale var på den tid: 1 direktør, 1 kontordame, 4 kontrollører, 3 operatører, 3 billetdamer, 4 piccoloer og 3 rengørings-damer i alt 19 mennesker. Der var 2 operatører på arbejde af gangen. De skulle betjene 34 tryk-knapper på skråpulten.

Ejnar Knudsen
Hr Knudsen var enkemand og Frederiksbergsborger på 62 år, der så "South Pacific" mere end nogen anden. Han var helt vild med Mitzi Gaynor og hver lørdag købte han altid den samme plads: 1 række nummer 1.

Per Hauberg
Efter at ABCinema A/S trak sig ud at driften, lykkedes det den kun 27 årige Per Hauberg fra Bio i Malling at få en kontrakt med Falkoner Centret om driften af 3 Falke Bio. Den 1. juli 1980 overtog Per Hauberg driften og han realiserede dermed en gammel drøm om at drive Danmarks bedste biograf.

8MM FILM FRA OPERATØRRUMMET
I 1980 optog filmoperatørerne Jan Niebuhr og René Pfaff to 8mm film om en aften i 3 Falke Bio's operatørrum. Oplev fortæppet køre igen:

Version 1
Version 2
 
 
FILMTEKNIK
"Windjammer" i CineMiracle
I august 1958 blev der holdt møde med 3 Falke Bio, William Latady fra National Theatres, og ingeniør Duus Hansen (Philips-BOFA) vedrørende installation af af Cinemiracle i 3 Falke Bio. National Theatres ledte desperat efter en biograf i København hvor de kunne vise "Windjammer", deres første og eneste film i Cinemiracle.

• Gå til
"Windjammer" - Cinemiracle i Danmark

Hvad er Todd-AO
Todd-AO er er filmsystem der er særligt anvendeligt i biografer, hvor der er store krav til at billedet gengives uden forvrængning på store lærreder.

Sensurround
For at gøre jordskælvseffekterne i "Jordskælv" så realistiske som muligt have Universal Film udviklet et helt nyt lydsystem, der blev kaldt Sensurround. Systemet bestod af et antal særlige Cervin Vega højttalere i salen, der kunne levere et imponerende lydtryk ved meget lave frekvenser.
Vises "i Sensurround"
Et lydformat, der tilføjede simuleret rumlen og vibrationer til film, så intenst og kraftigt, at det ikke kun kunne høres, men i høj grad kunne mærkes.
Kinoteknik
Kinomaskinerne var de første af typen i Danmark, nemlig Philips' universal projector type EL4000/01. Philips og Bang & Olufsen stod for det tekniske. Todd-AO udstyret kostede 900.000 kr og de to Todd-AO objektiver kostede imellem 30.850,- og 32.550,- kr. Det var lige så meget som en Opel Capitan kostede i 1958.
Dimension 150
Der blev indstalleret et nyt lærred og nye projektionsobjektiver. 3 Falke Bio lukkede i 3 dage fra tirsdag den 28. februar til og med torsdag den 2. marts 1967 for at installere det nye lærred og optik. Det nye lærred gik fra gulv til loft, og have en radius på 120 grader.

NYE TIDER OG GENANVENDELSE
Krise og lukning
I juli 1982 kørte "Ice Station Zebra" som den sidste 70mm film i 3 Falke Bio, og biografen kørte videre til 14. december 1982. Der var det uigenkaldeligt slut for Danmarks bedste biograf. Sidste film på det store lærred var "Spartacus" i 35mm.
Ny anvendelse
I takt med at indtjeningen faldt og at aftalen med Falkoner Centret betød, at salen kunne bruges til flere og flere koncerter, skulle scenen gøres større og mere velegnet til live optræden. Scenen blev gjort større, og man inddrog de 3 første rækker. Efter denne mindre ombygning var der 920 pladser tilbage.

• Gå til
Audience

3 FALKE BIO in English

Scandinavia's First Todd-AO Theatre
By Thomas Hauerslev
The 3 Falke Bio opened to the public on Friday October 24, 1958. It had a 1000 seats and was the most luxurious cinema in Denmark a that time. The designer was Mr. Ole Hagen, a famous Danish architect, responsible for numerous schools, public buildings and houses. His company Ole Hagens Tegnestue was the largest architectural firm in Denmark for many years.

MARKETING
3 Falke Bio's egne Frimæker
3 Falke Bio udgav forskellige reklame "frimærker" som skabte en del postyr med det lokale postvæsen. Det var en af August Andersens mange kreative markedsføringsideer.
 

Online: 01-01-2005. Updated: 12-07-2018