biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Fasan Bio, Frederiksberg

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Jørgen Kjær Mortensen Dato: 07.02.2010
Hjørnet af Fasanvej og Borups Allé en sommerdag i 2000. Her lå Fasan Bio - de seneste mange år, har der ligget en Irma butik, muligvis indrettet i en del af den gamle biografbygning. Foto Thomas Hauerslev

Jeg skriver til Dem fordi jeg gerne vil havde oplysninger om Fasan biografens ejerskab og hvornår den er grundlagt. Interessen bunder i at jeg har fået fortalt af min nu afdøde mor at min oldefar har været ejer af Fasan bio.

Min oldefar B Kermann var indehaver af en Skrædderforretning på hjørnet af Ndr. Fasanvej og Borups All (der var på den tid en del barakker med håndværk og industri ved siden af og bag biografen, som jo som bekendt også havde til huse i en træbygning med tagpap tag) han var Russisk jøde og kom til København omkring 1906 fra Odessa med kone og 2 børn

Han er født i 1876 i Pinsk (Russisk Polen) og skulle havde været videre til USA men da min oldemor fødte en datter, blev de på den måde opholdt og blev i Danmark.

Historien omkring ejerskabet af Fasan bio gik på at den daværende ejer af biografen var Hof jægermester og havde hang til uniformer og levede desuden over evne og kom på den måde i gæld til min oldefar, og da han ikke kunde betale sin efterhånden store skrædder regning måtte han afstå sin biografbevilling ” som den gang vist var et Kongeligt privilegium men godt kunde overdrages.”

Jeg ved ikke om han faktisk drev biografen eller han blot vider solgte sin fordring men jeg syntes at historien er interessant og kunde godt tænke mig at få den bekræftet eller afkræftet,

Hvis der findes optegnelser om hændelsesforløbet eller hvis f.eks. Hof jægermesteren kan identificeres.

Jeg har været på filmmuset bibliotek og har set på de ganske få optegnelser der findes "mest avisudklip" og der er et ganske stort tidsrum fra da biografen startede og til sidst i halvtredserne hvor der er en del optegnelser om ejer skifte og satsning på først kvalitetsfilm og en kort nedtur til porno biograf og tilsidst blev ombygget til en Irma butik, men det var desværre ikke noget der kunne bruges til noget, ikke andet end at min oldefar næppe har drevet forretningen da biograf bevillingsnævnet (som også stod for filmcensuren) var meget magtfuld og det var ikke hvem som helst der kunne få en biografbevilling, man skulle være en kulturpersonlighed af en eller anden art.
 
Læs mere her:Internet link:

Fasan bio

 
Indgangen var fra den anden side. Irma butikken er godt nok lige efter, bio blev lukket, og den ér indrettet i biografen.

Jeg blev faktisk udlært operatør i Fasan Bio.

En ven, Stefan og jeg skulle en aften i biografen og vi synes Fasan bio viste en film vi ville se. Desværre kom der kun min ven og jeg. Vi kom i samtale med kontrolløren, som også viste sig at være ejer og operatør. Han hed Møller til efternavn. Hans kone sad i billetlugen. Han ville helst ikke vise film for kun to menneskerL

Han tilbød mig, at jeg kunne lære operatørfaget hos ham. Det var nogle gamle Bauer maskiner, som kun kunne tage 600 m ad gangen. Og med manuel overkørsel.

Der var dog installeret Zenon lamper på maskinerne. Lyden kom fra nogle store B&O forstærkere (ren nostalgi)

Man skulle starte forsigtigt på startgrebet til motoren, for ellers knækkede filmen. Og så var det bare at holde øje med overkørselsmærkerne.

Jeg startede med at tage på Spcialarbejderskolen i Herlev i en uge. Og derefter 100 timer i operatørrummet. Derefter 3 uger igen i Herlev.

Min første film jeg kørte alene var ”Den gode, den onde og den grusomme” jeg tror den var på 8 spoler.

Efter bestået eksamen, startede jeg i Nygade.

Nogle af de film, jeg også husker fra den tid var ”Manden med de to hoveder”. Vi nåede da også at spille 1. udgaven af ”Getaway” med Ali MacGraw og Steve McQueen. ”SOS Poseidon (The Poseidon Adventure)” med Gene Hackman og Shelley Winters. Det var de film fra dengang der gjorde mest indtryk på mig.

Hvis Ejeren fra dengang - Møller, læser dette må han gerne kontakte mig.
 
 
15.07.2010

Kære Redaktør af Biografmuseet.dk

Jeg tillader mig at skrive, da jeg er lidt usikker på, hvem der har forfattet afsnittet om FASAN BIO. Jeg troede, det var Jørgen Kjær Mortensen, men jeg er kommet lidt i tvivl efter korrespondance med ham, da mit indtryk er, at han kun er interesseret i private familiære anliggender.

Jeg forstår ikke historien om "Møller", da jeg mener, at min far, Henry Fritz Abel, var den sidste ejer/operatør af FASAN BIO.

De venligste hilsener,
Tatjana Sander
(født Abel)
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:32:56