biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Fuglebjerg Bio

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, Slagelse Dato: 01.03.2010
Resterne af facaden. Foto Svend Andersen, 21.02.2010

I Fuglebjerg mellem Næstved og Slagelse åbnede H.F. Christensen på Sandvedvej en lille biograf med plads til 85 mennesker. Åbningen skete i 1935. Ved hans død i 1945 fik hans kone bevillingen blandt en del andre ansøgere. og hun drev den lille biograf frem til 1948.

Hjalmer Nedergaard blev i 1948 den næste direktør for Fuglebjerg Bio og ved hans overtagelse blev biografen moderniseret og pladsantallet blev forøget til 125. Nedergaard overdrog i 1961 Fuglebjerg Bio til Gregers Schmit og som den eneste modernisering fik han i 1963 påmonteret Cinemascopeudstyr på den gamle AEG maskine i operatørrummet, således at også dette format kunne vises i Fuglebjerg Bio.
 
Læs mere her:

Niels Erik Andersen

Internet link:

Niels E Andersen i operatørrummet ved siden af AEG maskinen.

Biografen indeholdt ikke den store luksus. Alle pladser i salen var træbænke og i det ene hjørne af salen stod en stor kakkelovn, der skulle sørge for opvarmningen. Biografen havde kun en filmmaskine, så det var derfor nødvendigt med en pause, når operatøren skulle skifte spole. Lærredet var hvidmalet tapet på endevæggen og under dette var højtalerkassen placeret. Uanset hvor man sad i salen kunne man høre filmmaskinens klapren oppe fra operatørrummet.

Jeg har selv i mine drengeår set et par forestillinger i biografen og desuden aflagt nogle visitter i operatørrummet, hvor min fætter Niels Erik Andersen virkede som filmoperatør i en årrække.

Fra midten af tresserne begyndte Fuglebjerg Bio så småt at hensygne. Folk begyndte at trække enten til Næstved, Sorø eller Slagelse når de skulle i biografen og i 1968 lukkede Gregers Schmidt den lille biograf.
 
 
Den gamle AEG filmmaskine. Maskinen har stået til udstilling i mange år ved indgangen til Jægerpubben. Men den har, som det ses, efterhånden fået en rimelig hårdhændet betjening af pubbens øldrikkende publikum. Foto Svend Andersen, 21.02.2010

Rejsebiografen fra Vallensved begyndte herefter at give forestillinger i Fuglebjerg Forsamlingshus en gang om måneden. Et lille operatørrum blev indrettet i forsamlingshusets garderobe og sågar et par plakattavler blev opsat på forsamlingshusets indgangsparti. Rejsebiografen indstillede driften omkring 1975 og derefter var Fuglebjerg uden filmforevisninger.

Det meste af Fuglebjerg Bio blev siden nedrevet. Kun facaden og den forreste del af den gamle biografbygning står stadig som dengang og indeholder nu "Jægerpubben". På facaden er bioskiltet blev udskiftet med en ølreklame. Den bagerste del af bygningen blev senere genopbygget og indeholder nu Diskotek´"Top Hat".
 
 
   
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:33:11