biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Biograferne i Glostrup

Tilbage til forsiden
Skrevet af:  Holger Pedersen, Glostrup. Alle billeder af Thomas Hauerslev Dato: 20.02.2008
Bogen om biograferne i Glostrup

Det har ofte været forbundet med vanskeligheder, når der skulle bygges eller moderniseres biografer i Glostrup, men trods alle vanskeligheder er det lykkedes at holde gang i en fast biograf i over 90 år.

Den første biograf i Glostrup

Glostrup Bio har 60-års jubilæum 2. juledag 2007. Der har dog været vist film i Glostrup i 100 år, og der har været fast biograf i Glostrup i 91 år.

I starten var glostruppere henvist til at se film på Jernbanekroen eller Afholdshjemmet, når rejsebiografen fra Taastrup stillede apparatet op.

Af Glostrup-Vejviser fra 1909 fremgår det, at ”Biografteater vil i nær Fremtid blive opført umiddelbart ved siden af banken”. Forstædernes Bank lå dengang på Stationsvej. Disse planer blev dog ikke gennemført.
 
Under 1. verdenskrig havde den energiske murermester, ejendomshandler og købmand Anton Nielsen planer om også at blive biografdirektør. Det skete dog ikke uden skærmydsler med vejudvalget og bygningskommissionen i Kommunen.

Det for sin tid ganske flotte og moderne Glostrup Biograftheater blev bygget på hjørnet af den nye vej Heggelunds Allé og Roskilde Landevej – nu Hovedvejen. Biografen havde første forestilling 16. september 1916.

Allerede i 1921 solgte Anton Nielsen biografen til Emil Langebek. Han var også en foretagsom herre, der senere byggede Glostrup-Bazaren i biografens ejendom og ejendommen Olgahus ved siden af biografen. Han byggede for resten også en villa til sig selv på Højvangsvej 20.
 
Læs mere her:

Glostrup Biografteater

Internet link:

Den nye biograf bygges i 1947

 
Det er åbenbart gået godt med biografen, for Emil Langebek beslutter i 1941 at rive den ikke længere tidssvarende biografbygning ned og bygge en ny biograf samme sted. En kendt arkitekt tegnede bygningen, og der bliver afholdt offentlig licitation.

Emil Langebek døde i 1941 midt i planlægningen, og planerne bliver skrinlagt nogle år. Det blev sønnen Poul og hans kone Edith, der kom til at bygge den nye flotte biografbygning i 1947.

Det bliver ikke på samme adresse, men på Krogagervej, som senere kom til at hedde Bryggergårdsvej.

Blikkenslager J.T. Haagensen havde lager og værksted i resterne af den gamle vestlige Bryggergård. Der indgås en ejendommelig handel, hvorved Poul Langebek erhverver en grund af Haagensen, der så til gengæld overtager den gamle biografbygning, som han senere sælger til Andelsbanken, der river bygningen ned i 1952.
 
 
Den nye bygning blev tegnet af arkitekt Engelstoft fra firmaet Ivar Christensen & Engelstoft. Arkitekten var kendt for flere andre moderne biografbygninger, og var selv en overgang biografdirektør.

Den nuværende biograf i Glostrup blev bygget i en periode, hvor der var godt gang i billetsalget. Under krigen havde der ganske vist været problemer med at skaffe de eftertragtede især amerikanske film, men folk gik i biografen som aldrig før.

1. juledag 1947 var der reception og særforestilling, og den første offentlige forestilling vistes dagen efter.

Allerede i 1951 døde Poul Langebek, og efter en del skærmydsler – der var nærmest en folkerejsning i Glostrup – fortsatte enken Edith med at drive biografen.
 
 
Det gjorde hun med fast hånd som ejer indtil 1974, hvorefter hun fortsatte med at være i biografen under den nye ejer, Leo Schou, indtil han holdt op i 1983. Da havde Edith Langebek haft sin daglige gang i biografen i 58 år, siden hun i 1925 blev gift med Poul.

Leo Schou gennemførte en stor modernisering af biografen i 1976, hvor blandt andet antallet af pladser blev skåret ned fra 520 til 388. I 1982 købte Glostrup Kommune biografen af Leo Schou, der dog fortsatte som leder indtil biografen blev forpagtet ud til Annette og Hans Holme, der drev biografen indtil til 2000.

I 1999 blev der taget nogle initiativer, der førte til stiftelse af Biografforeningen Sofarækken.

Det medførte, at en masse glostruppere meldte sig til at arbejde som frivillig i biografen. Fra 2000 har Glostrup Bio haft en professionel biografleder, Lotte Warming.
 
 
Der blev gennemført omfattende moderniseringer i 2002, hvor særligt indgangsparti og billetsalg/caféområde blev moderniseret. I 2006 skete der en stor modernisering af selve salen.

Glostrup har en topmoderne biograf med det nyeste udstyr og bekvemmelige forhold for tilskuerne. Salen er indrettet med akustiske vægge med videre, så salen kan benyttes til andet end forevisning af film. Yderligere moderniseringer er planlagt – f.eks. udskiftning af gulv og stole.

Fra 1. januar 2008 får Glostrup Bio en ny styreform, som er beskrevet andetsteds i dette blad.

Glostrup har al mulig grund til at være stolt af sin biograf.

Læs videre i bogen Film i Glostrup, der udførligt beskriver livet i og omkring de to biografer gennem alle årene. Bogen er udgivet af Glostrup Kommune og sælges på biblioteket og i Lokalhistorisk Arkiv.
 
 
 
18.02.2008

Kære Thomas

Jeg er glad og lidt stolt over, at Glostrup Bio bliver så fyldigt repræsenteret på biografmuseet. Jeg har lige orienteret biografleder Lotte Warming og formanden for Sofarækken, Henning Richard Jensen, om det.

Det bliver formentligt besluttet i kommunalbestyrelsen disse uger, at Glostrup Bios drift løsrives fra kommunen og overlades biografforeningen sofarækken. Der er generalforsamling i foreningen den 30. marts, hvor det bliver lagt endeligt fast. Det betyder, at Glostrup Kommune fortsat ejer bygninger og inventar og står for vedligeholdelse - mens Sofarækken får hele ansvaret for driften. Kommunen giver derudover et tilskud på godt 500.000 i tilskud til driften. Lotte bliver ansat af foreningen i stedet for i kommunen.

Jeg redigerer for øjeblikket Sofarækkens medlemsblade. De kommer pt. i versioner både for alle ca. 500 medlemmer (4 gange årligt) og for de ca. 70 aktive (ca. månedligt). Førstnævnte er en trykt A5-sag på 16-20 sider, og sidstnævnte et lille blad på et par sider.

Der er god gang i biksen herude på vestegnen!

Venlig hilsen - hils også "kustoden".
Holger
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:33:21