biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Bio, Hinnerup

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, SlagelseDato: 26.02.2012
Den første biograf i Hinnerup var en rejsebiograf der startede omkring 1914. Mejerist og købmand Thyge Bang Thygesen lejede sig ind hos Hotelejer Iversen, men da denne ville forhøje lejeprisen af salen fra 5 til 10 kroner, besluttede Bang Thygesen sig for at opføre en rigtig biograf i Hinnerup og den stod klar i 1918 med 160 pladser.

De første film der blev vist i Hinnerup Bio var "Malkepigekomtessen", "Manden Fra Sydamerika" og "Højt Humør på Picadelly". - billetpriserne var i 1918 25 øre for voksne og 10 øre for børn. Det fortælles at Bang Thygesen kunne blive meget ophidset når filmen knækkede under forestillingen, folk morede sig og så råbte Bang Thygesen ned i salen at de skulle tie stille - dette fik folk til at more sig endnu mere.

De første tretten år Hinnerup Bio eksisterede var det stumme strimler der blev kørt igennem fremviseren så derfor havde Bang Thygesen allieret sig med malermester Preuthun der stod for det musikalske under forestillingerne. Preuthun kendte ikke noderne, men kendte en masse melodier ellers fandt han på noget der passede til filmens handling. Senere kom Magdelene, Bang Thygesens datter, til at spille i biografen. I 1931 fik Hinnerup Bio tonefilmsanlæg og dette blev indviet med "De tre fra Benzintanken".

I 1953 blev der opsat nogle ekstra rækker og herefter kom pladsantallet op på 193. På dette tidspunkt viste biografen to aftenforestillinger og en søndag eftermiddag og det var navnlig de danske film der trak flest mennesker til. Samme år var Svend Bang Thygesen blevet ansat inspektør og et par år senere blev han direktør og den nye inspektør blev hans kone, Elna Bang Thygesen. En modernisering i operatørrummet fandt sted i 1959 med nye filmmaskiner og CinemaScope installation - samtidig blev lærredet i salen gjort større.
 
Læs mere her:

Alle danske biografer

Kort om CinemaScope

Internet link: 
Hinnerup's gl. biograf i september 2017. Foto af: Martin Vinther Rasmussen

I 1970 stoppede familien Bang Thygesen deres biograf karriere efter 51 års virke og biografen blev overtaget af Heinrich Rasmussen med Signe Berg som inspektør. Heinrich Rasmussen ville hellere underholde Hinnerups biografpublikum med at vise 3B-film end såkaldte A-film med fine anmeldelser - sidstnævnte fandt han ikke noget formål med at vise, det vakte da også nogen opsigt da han begyndte at vise pornofilm i biografen. Men publikummet til disse film har åbenbart alligevel været der for han tjente masser af penge på det en overgang.

Men træerne voksede jo ikke ind i himlen for Heinrich Rasmussen, fra midten af 1970erne begyndte besøgstallet at falde og pr. 1. Januar 1979 overdrog han biografen til Svend E. Jørgensen, der døde allerede 11 måneder senere og det så ud som om biografen ikke ville åbne igen, men så trådte tre lokale filminteressere folk til, R.G. Andersen, H.A. Laursen og Rasmus Hansen. De var kollegaer ved Århus Sporveje og havde ikke nogen forstand på at drive biograf, men de mente, at når de selv betjente biografen, kunne det nok løbe rundt og de havde ingen planer om at de skulle spinde guld på biografdriften. Men det blev da også hen af vejen noget mere filantropisk end de havde forudset. Filmene var for længe undervejs og videoen var i hastig fremmarch og det betød ringe publikums tilslutning - man havde forsøgt meget bl.a. med rabatkort og gratis biografbus og kommunen var ikke interesseret at hjælpe de trængte biografejere i Hinnerup.

Sidste forestilling i Hinnerup Bio fandt sted d. 27. September 1987 med "Crocodille Dundee" og de tre kollegaer fra Århus Sporveje var blevet en erfaring rigere.

Opdateret 28.09.2017
 
 
Biografdirektør Svend Bang Thygesen i operatørrummet
 
 
 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 07 april 2018 07:27:28