biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Høng Kino

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Keld P. Andersen, Slagelse 23. januar 2010 Dato: 07.02.2010
Kino. Bemærk "High Plains Drifter" / "En Fremmed Uden Navn" plakaten til højre. Dansk premiere den 25. juni 1973. Fotograf er ukendt. Billedet stammer fra "Billeder fra Høng 1920 - 1966".

Smed og vognfabrikant Th. Rasmussen havde under en rejse til USA hjembragt et apparat til filmforevisninger. Bygningen han brugte til udstilling af vogne og landbrugsmaskiner blev derefter ombygget til biograf med 140 pladser. Rasmussen stod selv for forevisningerne. Hermed var Høng en af de første landsbyer i Danmark der fik en fast biograf. Biografen havde til huse på Hovedgaden 51 og fik en stor tilstrømning af publikum, da folk på egnen kun havde været vant til en omrejsende biograf nu og da.

I starten af trediverne blev stumfilmsmaskinen i operatørrummet udskiftet med en moderne tonefilmsmaskine, så biografen også kunne vise de nye tonefilm.

Omkring 1940 fik blev biografsalen udstyret med nye stole og salen fik en ansigtsløftning. Den næste store forbedring skete i 1960, hvor der blev instaleret Cinemascope og et nyt lidt bredere lærred.

Biografdirektørerne holdt sig ikke i direktørstolen ret længe af gangen. I 1940 var det Albert Kristensen - 1945 Magda Kristensen - 1951 Henry Sørensen, der senere blev direktør for Kino i Slagelse - 1956 Jørgen Hansen - 1960 Marie Møller - 1963 Carlo Hansen - 1966 Th. Eriksen og i 1970 Jørgen Petersen.
 
Læs mere her:Internet link:

Jørgen Petersen havde ret store planer med Høng Kino og han moderniserede biografen med nyt lærred og fortæppe. De gamle stole blev udskiftet med nye og pladsantallet blev reduceret en smule. I operatørrummet blev den gamle Bofamaskine med 1800 meter kassetterne udskiftet med en ny italiensk Pio Pion maskine med 4000 meter spoler. Så var pausernes tid forbi i Høng Kino.

Operatørrummet i Høng Kino hørte absolut ikke verdens største. Ca. to meter i bredden og tre meter i længden. For at komme op til dette rum skulle man igennem et bryggers og en derefter op ad en jerntrappe. Ved siden af denne trappe var omspolingsbordet placeret på et jernstativ. Operatøren havde et brædt på en halv meters bredde at stå på ca. to meter over bryggersgulvet, når han skulle ordne filmspolerne. Som bekendt må man jo som filmoperatør vove pelsen en gang imellem. Det må have været noget af en kamp at få bakset filmspolen ind på maskinen, da døren til operatørrummet heller ikke var så stor.

Jørgen Petersen blev i Høng Kino indtil 1973, hvor han han flyttede til udlandet. Biografen blev udlejet til en lokal mand, der forsøgte at drive Høng Kino videre, men han havde ikke heldet med sig og biografen lukkede.

Imellemtiden var Jørgen Petersen afgået ved døden og maskinmester Anker Hald fra København købte biografen af dødsboet i foråret 1975. Der blev så ansat en bestyrer til at køre biografen, indtil han selv flyttede til Høng.
 
 
Denne bestyrer skulle sørge det hele: filmbooking - operatør - afregning til filmselskaber osv. Det blev fortalt, at lønnen for jobbet vist nok aldrig nåede frem til modtageren.

På den anden side af gaden lå Smedekroen og her fik bestyreren sin vante gang under biografens forestillinger. Han havde fået et lunt øje til stedets servitrice. Men en aften gik det galt. "Borte med Blæsten" var på programmet , og da filmen var godt igang, luntede manden som sædvanlig over gaden til den "skønne". Imens havde opsamlemotoren på filmmaskinen hjemme i Kino bestemt sig for at holde en friaften, så da bestyreren kom tilbage til pausen var der "Borte med Blæsten" både i operatørrum og brygges og publikum var gået. Så havde bestyren fået nok og forlod stedet i hast dagen efter, hvorpå Anker Hald selv måtte til byen for at passe biografen. Han flyttede kort efter ind i biografens beboelse.

Han prøvede at få biografen til køre, men uden held og en nat i efteråret 1975 nedbrændte Høng Kino til grunden. Ilden var opstået i Anker Halds privatbolig efter han ved midnatstid havde forladt den for at gå en tur. Han vendte først tilbage næste morgen, hvor han blev mødt af et sørgeligt syn og kriminalpolitiet fra Slagelse. Men de sigtede ham dog ikke for noget.
 
 
Indgangsparti fra Kino. Bemærk "High Plains Drifter" / "En Fremmed Uden Navn" plakaten til højre. Dansk premiere den 25. juni 1973. Fotograf er ukendt. Billedet stammer fra "Billeder fra Høng 1920 - 1966".

Grunden lå tom et stykke tid, hvorefter Høng Kommune købte den.

Helt undvære biografforestillinger måtte folk i Høng dog ikke. En rejsebiograf begyndte at give forestillinger i Høng Hallen, men efter nogle få gange opgav man dette, da der ikke kom mange mennesker.

Så mente en grillejer på Hovedgaden, at det ikke kunne være meningen, at folk fra byen skulle køre udenbys for at komme i biografen. I et baglokale til grillbaren indrettede han en lille forevisningssal med en U-matic videomaskine og en projektionsskærm. Efter aftale med Just Betzer fra Asa-Panorama Film om at kunne leje film fik Danmarks første videobiograf under navnet Høng Grill & Kino åbningspremiere på "Vagabonderne på Bakkegården" i U-matic format. Der var forestillinger to gange hver aften. Men heller ikke dette forsøg lykkedes og efter et par måneder lukkede grillejeren biografen i baglokalet.

Dette var så det sidste forsøg på at drive biograf i Høng og hermed slutter Høngs biografhistorie.
 
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:34:03