biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Bio, Kalundborg

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, Slagelse Dato: 20.02.2010
Den første bio på Skibrogade i Kalundborg åbnede i 1905. Trods massiv efterforsking har det ikke været muligt at finde navnet på en ejer før vi når frem til 1940 og her var det en C. Dyhrberg der havde bevilling til biografen. Biografen havde på det tidspunkt 256 pladser. Et ejerskifte fandt sted i 1946, hvor tidligere cigarhandler Erhard Jensen fik bevilling til teatret.

Kalundborg Bio havde på det tidspunkt konkurrence med byens anden biograf - nemlig Kinografen på Kordilsgade. Denne lukkede dog i 1948 da ejeren ikke kunne få et statslån til at opføre et nyt teater. Erhard Jensen fik da nogle gode år som enevældig biografkonge i byen.

Frank Tortsen overtog i 1953 ledelsen og han havde store planer med biografen. I 1956 iværksatte han en større ombygning af både operatørrum og biografsal. I operatørrummet installerede Nordisk Kinoteknik to supermoderne Gaumont Kalee Kinomaskiner med til tilhørende Cinemascope. Biografsalen blev udbygget så pladsantallet kom op på 355. Scenepartiet blev ombygget og et nyt større lærred opsat, så det kunne tage det nye filmformat. Denne store ombygning skete for at imødegå den nye kommende biograf i Kalundborg som rejsebiografdirektør Ejvind Nielsen fra Havdrup havde planer om at opføre.

Denne nye biograf åbnede i 1958 og fik navnet "Ny Kino". Dermed var konkurrencen endnu engang skærpet.

Børge Klinker der kom fra Kosmorama i Frederiksværk overtog ledelsen i 1961 efter Frank Tortsen.

I tresserne og op til midten af halvfjerserne gik folk meget i biografen, men så begyndte afmatningen at slå igennem - også i Kalundborg. Børge Klinker overdrog i 1976 biografen til Just Betzer fra Asa-Panorama Film. Betzer havde i forvejen Scala i Slagelse - Kino i Holbæk og Bio i Ringsted. En af biografens operatører - Chr. Jensen - Petersen blev ansat som inspektør for biografen.

Efter Betzers overtagelse af Kalundborg Bio cirkulerede en del film rundt mellem de fire biografer. Det var navnlig eftermiddags og midnatsfilm der blev sendt rundt med start i Scala Slagelse for at slutte i Ringsted Bio. Panorama Films "kørerundt" mand Bent Andersen sørgede for transporten. Bent Andersen havde desuden den daglige ledelse af alle fire biografer.
 
Læs mere her:

Den Blå Engel

Internet link:

Efter et par års forløb begyndte Just Betzer at afhænde sine biografer og Kalundborg Bio blev i 1979 overtaget af Jørgen Nielsen fra Grand i Holbæk og Keld Petersen fra Hundested Bio. Boghandler Jørgen Svendsen fra Nysted der i 1978 havde overtaget Scala og Bio i Slagelse havde også en finger med i spillet.

I 1980 fandt endnu en overtagelse sted. Tre unge mennesker Lars Lindgren, Erik og Carsten Larsen forsøgte sig som biografdirektører. De unge mennesker startede med store armbevægelser ved at åbne en "Bio 2" i en nedlagt forretning lidt længere nede af Skibrogade. En minisal med plads til 20 mennesker og i forretningens baglokale blev operatørrummet indrettet. En gammel Bauermaskine var hængt op i loftet og afviklerspolen var placeret på en stolpe, hvor den sad fast med bolt. En møtrik skulle holde spolen på plads og samtidig sørge for at bremse den så filmen ikke løb af. Under maskinen stod en noget hjemmegjort opsamlermekanisme. Med denne noget mærkværdige installatioen gik der da også somme tider kuk i filmen.

De tre unge menneskers ide om at drive biograf løb da også helt ud i Kalundborg havn, så efter et halvt år måtte Børge Klinker igen overtage biografen. Han prøvede at bygge den om til to sale men dens dage var talte og Børge Klinker måtte lukke i 1983.
 
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:34:23