biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

• 2019 | 2018 | 2017
2016 | 2015 | 2014
2013 | 2012 | 2011
2010 | 2009 | 2008
Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 


"Planetariets inderste ide er at fremme interessen for astronomien, som Tycho Brahe kaldte den ældste og ædleste af alle videnskaber". Helge Petersen, 1985


IMAX og Planetariet fejrer 27 års fødselsdag i København
Af Thomas Hauerslev
Planetariets 27 års fødselsdag blev fejret med en 7OMM IMAX visning af "Cosmic Voyage". Forestillingen tiltrak mere end 70 gæster, deriblandt flere gæster fra Sverige, der havde taget turen over Øresund for at opleve denne unikke 7OMM attraktion. Cheftekniker Jacob Sørensen bød publikum velkommen med et kort 15 minutters foredrag om IMAX filmteknikken og Planetariets historie.

• Gå til galleriet: Planetariet's 27 års fødselsdag

Hvordan kan det være IMAX, hvis det er digitalt?
Af Thomas Hauerslev
Det kan det, fordi IMAX Corporation har udviklet et nyt digitalt biografkoncept, det så småt erstatter 7OMM versionen. IMAXd kan installeres i eksisterende biografer og nyopførelser, og markedsføres som "The IMAX Experience". Imidlertid er forskellen imellem den klassiske  IMAX 7OMM og IMAX digital så stor, at det må betragtes som to forskellige biografoplevelser. Der er ingen tvivl om, at IMAXd ser flot ud, og at det bestemt er en high-end biografoplevelse, hvor der er styr på alle parametre.

GLIMT FRA BIOGRAFENS HISTORIE
Indvigelse og daglig drift
Planetariet åbnede for publikum den 1. november 1989 under stor festivitas med bl a dronning Margrethe som gæst. Første film på det 23 meter store domelærred var IMAX filmene "The Dream is Alive" og Ron Fricke's kortfilm om Halley's komet, "Sacred Site".
Planer og byggeri
De første planer om at bygge et planetarium i København går imidlertid helt tilbage til 1961 hvor Carlsbergfonden indkøbte en stjerneprojektor, og forærede den til Københavns Kommune i anledning af brygger Jacobsens fødsel. Stedet skulle hedde Carlsberg Planetarium og ville koste 5 millioner kr. I 1963 var der planer om en placering ved Bellahøj og/eller Valby Parken. Planetariet skulle senere placeres i Fælledparken, men planerne måtte endeligt opgives i 1974 pga politiske stridigheder om placeringen. Projektoren blev solgt til et planetarium i Stuttgart.
Lokalplanen og Politik
Kommunen er meget langsom i optrækket, og hele planetariet er i fare for at smuldre økonomisk pga bl a Skattereformen fra 1987. Hans Nebel (SF) mente: "Pengene burde bruges til et musiksted a la Pompidu i Paris. Det ville kunne samle alle mennesker". Efter en lang og bitter debat om placeringen af Planetariet i borgerrepresentationen vedtages det den 26. juni 1985, at bygge planetariet. Socialdemokratiet og de Konservative for med 28 stemmer, og VS, SF og de Radikale stemmer imod med 18 stemmer.
Saltlageret
På den grund hvor planetariet ligger, lå der oprindeligt en rød murstensbygning, der bl.a. husede København Kommunes's saltlager, Kommunens vejkontor & Retshjælpen. Da kommunen ikke behøvede dette lager, blev det indrettet til musiksted under navnet "Saltlageret".
IMAX Teknik
Omnimax er et "high fidelity" film system fremstillet specielt til planetarier. Omnimax projektorerens unikke "Rolling Loop" system er opfundet af australieren Ron Jones i 1967, og fremstilles i Canada af IMAX Systems.
• Gå til IMAX Filmene
• Gå til
IMAX Dome film i København

IMAX Dome I KØBENHAVN, OKTOBER 2011
IMAX Dome I KØBENHAVN, 2008
 
 
FORESTILLINGER

Gå til Terrence Malick's 7OMM IMAX "Voyage of Time: The IMAX Experience" premiere 1. september 2017 i Planetariet
IMAX 7OMM premiere på "Vores Smukke Planet"
Pressemeddelelse
Præsenteret i et fantastisk IMAX format får publikum mulighed for at opleve et enestående udkig til Jorden, set ude fra rummet I Tycho Brahe planetariums nye film VORES SMUKKE PLANET. - En visuel oplevelse, der ikke tidligere har været mulig.
Ny Film i Planetariet - Ta’ med på Eventyr med "Havet's Giganter"
Publikum vil komme med på eventyr sammen med ”HAVETS GIGANTER”, når denne film om nogle af verdens største og mest fascinerende skabninger toner frem på Planetariets kæmpelærred. ”HAVETS GIGANTER” er et betagende ocean -eventyr, der lader publikum dykke ned i disse 15 meter lange og 50 ton tunge havpattedyrs forunderlige verden.
"Hidden Universe" - ny IMAX Film i Planetariet
Lørdag den 29. juni 2013 har Tycho Brahe Planetarium Danmarkspremiere på IMAX filmen: "Hidden Universe". Filmen vises i IMAX DCP format – verdens største filmformat - på det næsten 1.000 m2 store kuppellærred.
"Born to be Wild" - ny 70mm IMAX Film
Tycho Brahe Planetarium har  Danmarkspremiere på IMAX filmen: "Born to be Wild", en gribende historie om kærlighed, engagement og det helt specielle bånd der kan knyttes mennesker og dyr imellem
"Hubble" - ny IMAX Film
"Hubble – det store øje i rummet" fortæller historien om Hubble i det spektakulære IMAX 70mm storfilmformat og tager dig med på det sidste servicebesøg med rumfærgen

 

 
3D Film
Planetariet har vist flere film i 3D, bl.a. "We are Born of Stars" en 11 minutters kortfilm i IMAX. Publikum skulle iføre sig briller for at se de flotte computergenerede billeder på det store kuppellærred. Først i det nye årtusinde har Planetariet indviget en ny 3D biograf i det forhenværende foredragslokale ved siden af billetsalget. Indluk og udluk foregår helt automatisk og fremvisningen er naturligvis i digital standard.
Stjerneforestillingerne
Fra starten i 1989 viste Planetariet stjerneforestillinger, der forklarede astonomi og verdenssrummet. Forestillingerne fortsatte omtrent 10 år, men er idag taget af plakaten. Dette skyldes ifølge Susanne Arman Andersen flere årsager. For det første var de meget dyre at producere, men publikum blev ofte skuffede, da publikum ikke helt vidste hvad en stjerneforestilling var.

Adresse:

TYCHO BRAHE PLANETARIUM
og Omnimaxteater
Gammel Kongevej 10
1610  København V

Direktør:
Mette Broksø Thygesen (2017 - )
Peter Bak-Larsen (2013-2017)
Peter Sevel (2007-2013)
Bjørn Franck Jørgensen (1992-2+07)
Nils Arman Pedersen (1989-1992)


Billet telefon:
3312 1224 (1989 - )

Pladser:
273 (1989 - )
240 (  -  )

Annoncering og Lancering
Planetariet anvendte ikke konventionelle rubrikannoncer i biografspalterne før 1993, hvilket gjorde det meget svært at kende repertoiret.
Zeissprojektor
I centrum af planetariesalen er der opstillet en projektor der kan vise stjerner og planeter og et hvilket som helst stjernebillede, man måtte ønske. Alle stjerner klarere end størrelsesklasse 6.5 er indbygget og mere end 4000 stjerner er synlige på en gang.
Udstillinger og Astronomi
Planetariet huser også et stort udstillingslokale indrettet lige under biografsalen. Her kan man lære alt om vores eget solsystem. Store modeller, en vaskeægte sten fra månen, et stort panorama fra månens overflade og flere andre ting er udstillet.

IMAX Classic Festival 2008
IMAX Festival i Planetariet
Den 11. september slår Tycho Brahe Planetarium dørene op for en filmfestival, der hylder det store IMAX format med 8 af de bedste film, der har været på plakaten gennem tiderne. Det store IMAX filmformat er elsket af mange. Så mange, at Planetariet ofte får forespørgsler på at vise film, som er taget af programmet.
IMAX Classic Festival Åbnet
My first IMAX movie ever started with strolling through the very informative exhibition of the planetarium, followed by a funny introduction into IMAX's history and technique and an overview on the stars in the sky in September. Perfectly briefed for the orbit we did some starts and landing and joined the astronauts for their daily job.

Gå til IMAX Biografer i Skandinavien
 

Online: 01-01-2005. Updated: 02-05-2019