biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Bio, Lindholm

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, SlagelseDato: 21.07.2010
Åbningen af Lindholm Bio fandt sted d. 10 april 1939 og den første film var "Den Mandlige Husassistent" med Osvald Helmut i hovedrollen. Lindholm Bio havde 307 pladser og blev på det tidspunkt drevet af Martin Johansen.

Han havde det svært de første år da krigen brød ud, men efterhånden fik han det til at fungere på en rimelig måde. I 1953 trådte han tilbage og overlod biografen til Wilhelm Dreyer Kristensen - han drev kun biografen i godt to år inden han solgte den til Christian Frederiksen fra Vemb for 220.000 kr.
 
Læs mere her:Internet link:


 
Frederiksen moderniserede biografen og fik tilmed en Danmarkspremiere - den eneste i Lindholm Bio's historie. Det var den svenske film "Hård Klang" der kom op i biografen i to dage, d. 24 og 25 oktober 1955. Christian Frederiksen fik dog ingen lang karriere, allerede i september 1956 solgte han biografen videre til Marius Winther Sørensen der tidligere havde drevet Kinopalæet i Asaa. Han reducerede i starten af 60erne antalllet af pladser til 260.

I 1963 blev der atter skiftet direktør, denne blev posten overtaget af tidligere manufakturhandler Poul Nielsen fra Kaas. Han og hans kone blev hurtigt populære hos biografens store stampublikum. Lindholm Bio havde stor popularitet også udenfor lokalområdet, der kom mange biografgængere fra Aalborg. Lindholm Bio var en dejlig og hyggelig biograf og da den fungrede som reprisebiograf havde folk muligheden for her at se de film de ikke nåede i Aalborg.
 
 
Normalt blev der skiftet film 3 gange om ugen, mandag, onsdag og fredag men hvis der var en særlig god film på programmet blev den holdt på plakaten en hel uge - et par film "Navarones Kanoner" og "Midt om Natten" spillede dog i to uger og det var rekord i Lindholm Bio.

I sommeren 1971 solgte Poul Nielsen Lindholm Bio til Rasmus Groth Olsen og han begyndte at spille dobbelt midnatsfilm som Kinografen havde haft succes med i nogle år. I Lindholm Bio blev der spillet fredag og søndag aften men søndagen synes dødsdømt på forhånd og i 1972 blev disse forestillinger indstillet.

På grund af sygdom måtte Olsen opgive at drive biografen videre og i en kort periode i 1972 vendte Poul Nielsen tilbage. I sommeren 1972 blev Lindholm Bio overtaget af Preben Eskesen der kom fra Mariager Bio. Han førte den hyggelige stemning fra Nielsens tid videre og biografen fik fortsat en stor opbakning af publikum. Preben Eskesen lavede et trykt program så publikum kunne se hvad der blev spillet af film i de kommende måneder.
 
 
Desværre kom videofilmene på banen omkring 1981 og så var der ligesom ikke brug for reprisebiograferne længere. Preben Eskesen kæmpede i flere år en hård kamp for biografens overlevelse, men i august 1985 besluttede han sig for at sætte biografen til salg og den blev solgt få måneder senere. Den sidste forestilling i Lindholm Bio fandt sted d. 24 november 1985 med "Mig og Mafiaen" med Dirch Passer. Biografbygningen blev herefter overtaget af Høj Tæpper.
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:36:58