biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premiere i Danmark
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Biografteater/MariBio, Maribo

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, SlagelseDato: 25.07.2011
Maribo fik sin første biograf i 1909, hvor den åbnede på Suhrsvej under navnet Maribo Biografteater. Der var i denne biograf plads til 160 mennesker og direktøren for hed Arnold Christensen. Maribo Biografteater var ene om at betjene byens borgere indtil 1942.

Allerede i 1938 indsendte Arnold Christensen ansøgning ind til ministeriet om at udvide biografen, men der skete nogle uforklarlige ting og der blev udstedt en ny bevilling til Redaktionssekretær Louis Danielsen. Det blev Arnold Christensen så gal over, at han lukkede biografen på Suhrsvej - ganske vittigt med filmen "Farvel til Fortiden". Han solgte senere hele ejendommen og Maribo Biografteater endte sine dage som værksted og vulkaniseringsfabrik.
 
Læs mere her:

Alle danske biografer

Kort om CinemaScope

Internet link:


 
Arnold Christensen hævdede at hans biografbevilling var givet på livstid, men han havde åbenbart troet at hans bevilling var den eneste der ville blive udstedt i Maribo.

Louis Danielsens nye flotte biograf blev indviet d. 15 Oktober 1942 med Carl Alstrup-filmen "Natekspressen" fra Filmcentralen Palladium. Filmen havde blot 14 dage tidligere haft Danmarks-Premiere i World Cinema i København.

Arkitekterne Christensen og Engelstoft havde sammen med Louis Danielsen her fået opført en flot ny biograf med 365 pladser. Prisen for byggeriet incl. maskiner og inventar androg omkring 190.000 kr. I operatørrummet havde Dansk Kinematograffabrik installeret moderne BAUER Filmmaskiner med tilhørende toneanlæg.
 
.
Familien Danielsen havde stor succes med den nye biograf og det var et godt sted at arbejde - biografens første filmoperatør Svend Dalskov var ansat i langt over 30 år.

Louis Danielsen sørgede hele tiden for at Maribo Bio var under løbende forbedringer - der blev bl.a. installeret CinemaScope i 1959.

Efter Louis Danielsens død overtog hans kone Gerda Danielsen driften af biografen indtil 1979 hvor Villy H. Jørgensen kom til. På det tidspunkt var antallet af pladser i biografen 340 - Villy H. Jørgensen forbedrede biografen bl.a. med nye stole fra Kinopalæet i København.

På et tidspunkt i 1982 var biografen tæt på lukning på grund af svigtende publikumsbesøg men blev dog reddet. Helt galt kom det til at gå i foråret 1986 - Villy H. Jørgensen forhandlede med kommunen om eventuelle tilskudsordninger men Maribo Kommune var ikke særlig venlig stemt over for biografen og det resulterede i en lukning af Maribo Bio. Der var i 1987 forhandlinger om at sælge biografen til andre formål, men heldigvis fandt Villy H. Jørgensen nogle løsninger der i 1988 gav mulighed for genåbne MariBio som den nu hed. Nye filmmaskiner blev hentet til Maribo fra den nyligt nedlagte Carlton biograf i København og efterhånden fik Villy H. Jørgensen Maribo Bio til at løbe rundt. Villy H. Jørgensen drev på det tidspunkt samtidig Saga 1-2 i Nakskov.
 
 
Klik på billedet for at se en større udgave

Men efterhånden kom der svære tider til biografen. Maribo Kommune opsagde den gennem 25 år eksisterende kontrakt med biografen om køb af 40 forestillinger "med det hele" for 100.000 kr. årligt og dermed forsvandt det sidste grundlag for biografdrift i Maribo. De 40 forestillinger blev gennem et brugerråd stillet til rådighed for Børnefilmklubben, Senior Biffen og andre der havde behov for at se film.
 
 
Kulturudvalgsformanden interesserede sig voldsomt for voksen-amatør teater, men manglede penge til at øge støtten til amatørteatret Nørregade Teatret og ved at opsige kontrakten med biografen håbede man på, at denne ville lukke og dermed give mulighed for midler til en kombineret teater/biografløsning, der skulle indrettes i et gammelt elværk. Forsøget mislykkedes dog, da Filminstituttet afviste ansøgningen med den begrundelse at byen havde en biograf, der var god nok til få Verdens- og Danmmarkspremiere på visse film.

En biograf og kulturforening blev forsøgt stablet på benene men fik afslag på støtte fra kommunen, da foreningen ønskede at fortsætte i MariBio´s lokaler. Kulturudvalgsformanden udtalte til avisen at man ville sikre sig, at støttekronerne ikke havnede i Villy H. Jørgensens lommer. Så havde Villy H. Jørgensen fået nok og trak sit tilbud til foreningen tilbage - han ville ikke stå model til den form for mistænkeliggørelse. Villy H. Jørgensens tilbud til foreningen var, at den kunne få stillet biografbygningen gratis til rådighed i al evighed mod at betale omkostningerne. MariBio lukkede d. 1 Januar 2004.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret torsdag, 07 januar 2021 08:47:13