biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Bio 1-5, Næstved

Tilbage til forsiden
Skrevet af:  Tim Østerlund Toftegaard Dato: 16.05.2016
Bio 5 i august 2005. Foto: Thomas Hauerslev

Næstveds første biograf, Biograf Theatret (senere Bio Næstved), åbnede søndag den 2. december 1906 på adressen Jernbanegade 7.

Biograf Theatret åbnede to år efter Danmarks første permanente biograf, Kosmorama, havde slået dørene op på Strøget i København. Det var netop folkene bag den københavnske biograf, der stod for etableringen af biografen i Jernbanegade.

Et år efter åbningen overtog et lokalt konsortium bestående af boghandler Carl Hinding, Haandværker­bankens direktør Carl Christensen og urmager August Joost driften af Biograf Theatret.

Næstved fik først elværk i oktober 1909, og derfor måtte biografen producere sin egen strøm via en larmende gasmotor, der var placeret i kælderen under biografsalen. Denne var dog ikke helt pålidelig. Allerede et par dage efter åbningen måtte Biograf Theatret lukke i to dage, på grund af et brud på motoren.

"Der var - især hos ældre - lidt Ængstelse i Begyndelsen over dette nymodens Halløj, hvilket vistnok mest skyldtes, at en Gasmotor i Kælderen lavede et saa infernalsk Spektakel, at man hvert øjeblik ventede en Eksplosion," blev der blandt andet blevet skrevet om åbningen af byens første biograf.

I 1923 flyttede Bio længere ned af Jernbanegade, fra nr. 7 til nr. 11, og der lå biografen, indtil den flyttede til den nuværende adresse på Kattebjerg 5 (dengang Ny Østergade).
 
Læs mere her:

Dolby Atmos i Bio Næstved

Fønix, Næstved

Bio, Næstved

BioCity, Næstved

Kino, Næstved

Scala, Næstved

Internet link:


Næstvedegnens Arkiv

Næstveds Biografer


 
Næstved Bio. Foto: Bio Næstved

I 1940 overtog boghandler August Christian Børner biografteaterbevillingen efter Elna Christiane Christensen (enke efter Carl Christensen) på betingelse af, at han byggede et nyt og tidsvarende biografteater indenfor to år. Der skulle dog gå elleve år, inden A.C. Børner kunne åbne dørene til sin nye biograf.

"Man har gjort Direktør Børner Uret ved at mene, at han ikke var interesseret i at bygge. Da han fik Bevillingen, var det forståeligt, at han ønskede at overveje Sagen. Saa kom Krigen. Børner tog fat efter Krigen, saa snart han mente, der var Mulighed for at gennemføre Planen, og det lykkedes da ogsaa for ham," sagde arkitekt Urban Hansen-Reistrup i en tale ved biografens rejsegilde, som blev holdt den 10. januar 1951.

Lørdag den 1. september 1951 åbnede Bio i helt nye og moderne lokaliteter, og Næstveds Tidendes udsendte skribent kunne - med overordentlig stor begejstring - berette følgende fra indvielsen af byens nye biografteater.

"I flere af de Taler, der blev holdt ved den festlige Indvielse af den nye Næstved Bio Lørdag Eftermiddag, blev det understreget og med Rette, at der var Grund til at ønske Byen til Lykke med det, der her er sket. Det vil enhver erkende, som første Gang tager Plads i dette Biografteater, et af Landets største, skønneste og mest moderne… Sjældent har et Bygningsværk faaet en saa enstemmig og uforbeholden Anerkendelse, som Tilfældet var her. Der kan vist ikke nævnes eet rosende Adjektiv, som ikke blev brugt af de 350 Gæster, som havde modtaget den gæstfrie og lykkelige Biografdirektørs venlige Indbydelse til at deltage i Teatrets Indvielse. Selv de, der mødte med de største Forventninger, fik disse mere end indfriet," kunne det læses i det lokale dagblad mandag den 3. september 1951.
 
 
Bio's foyer. Foto: Bio Næstved

A.C. Børner dødede i 1967 og biografbevillingen blev opslået ledig. Den 1. november samme år overtog Annelise Hovmand driften, og under hende fik Bio vokseværk. I 1976 åbnede to nye sale, og i 1981 yderlige to, således at Bio nu kunne kalde sig ”Bio 1/2/3/4/5 - Sydsjællands store biograf”.

"Bygningen blev skabt af arkitekt Reistrup i 1951 og den har vist sig at være uendelig smidig og rummelig, samtidig med at den har haft en bygningsmæssig kvalitet, der har muliggjort de forskellige ombygninger," skrev Næstved-Bladet i 1981.

Ved udvidelsen i 1981 investerede Annelise Hovmand i to højt automatiserede kinomaskiner samt et filmtransportsystem, så filmene kunne løbe fra det ene operatørrum til det andet. Alle sale kunne således betjenes af en enkelt operatør.
 
 
Næstved Bio, august 2015. Foto: Thomas Hauerslev

"Multi-bio-systemet har gjort det hundrede gange sjovere at drive biograf. Man kan tilfredsstille publikum med et langt større udbud af film, der samtidig kan holdes meget længere på plakaten, da filmene kan flyttes til en sal, hvis antal pladser svarer til interessen for filmen," udtalte biografdirektøren til Næstved Tidende, da sal 4 og sal 5 stod klar.

Annelise Hovmands første store tiltag som direktør for Bio, var dog ikke at udvide biografen med flere sale. I maj 1971 åbnede hun en fotoforretning i nabobygningen (Kattebjerg 3). Bio’s Foto og AV-Center skulle, ifølge den fremsynede biografdirektør, ses som en art investering i fremtiden. I begyndelsen af 1970’erne var videofilm stadig det rene science fiction, men Annelise Hovmand kunne allerede dengang fortælle om såkaldte kassettefilm.

"Hvis vi en dag når dertil, at folk hellere vil - og kan sidde hjemme og se de film, de ønsker at se, så bliver der jo ikke meget at gøre for biografteatrene. Jeg har lige deltaget i et seminar i København. ”Billedekassetten - udfordring og perspektiver”. Billedekassettesystemet er jo i sin vorden, og faktisk drøftede vi i dette seminar alle sammen noget, der ikke eksisterer endnu, men som kommer," udtalte Annelise Hovmand til Næstved Tidende ved åbningen af hendes nye forretning.
 
 
Næstved Bio, august 2015. Foto: Thomas Hauerslev

Fotoforretningens sortiment havde alt, hvad amatørfotografens hjerte kunne begære. Og ”billedekassetten” kom også på hylderne i 1980’erne, hvor Annelise Hovmand begyndte at udleje videofilm. Og det skulle jo siden vise sig, at Bio overlevede hjemmebiografens indtog.

Annelise Hovmand viste vejen frem, og har i den grad sat sit aftryk på Næstveds biografhistorie. Hun var biografdirektør frem til 2008, hvor hun trak sig tilbage efter 41 år på posten. Bio’s sal 1 - Sal Annelise - er i øvrigt opkaldt efter hende.

Mette Schramm overtog ledelsen efter Annelise Hovmand og blev afløst af Peter Lützen i 2010. Lars Chr. Høybye tog over i marts 2012. Han er tidligere chefoperatør, og har haft sin gang i Bio siden 1994.

Bio ejes i dag af den svenske biografkæde Svenska Bio, der i 2012/13 foretog en komplet renovering af byens gamle biograf. Man kunne i den forbindelse præsentere lydsystemet Dolby Atmos (3D lyd), som den første biograf i Skandinavien.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:37:21