biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Bio, Ølgod

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, SlagelseDato: 17.03.2012
Den første biograf i Ølgod åbnede allerede i 30erne - den lå på stationspladsen ved siden af Hotel Ølgod. Denne biograf havde 175 pladser.

Biografpublikummet i den gamle biograf måtte benytte toilettet hos naboen Hotel Ølgod for der var intet toilet i selve biografbygningen men til gengæld en lille slikbod i foyeren. En lille "hønsetrappe" førte op til operatørrummet og det kunne til tider være svært at transportere de store filmspoler op af trappen. I begyndelsen af 60erne blev Ølgod Bio udstyret med CinemaScope og nyt lærred.

Ølgod Bio skiftede jævnligt ejere, i 1945 var det M. F. Madsen, i 1953 J. V. Flodgård Madsen, i 1963 K. F. Frederiksen og i 1965 overtog Ernst Hansen biografen for 110.000 kr. Ernst Hansens kone Annelise varetog jobbet som inspektør.

I 50erne spilledes to aftenforestillinger pr. aften men på et senere tidspunkt gik man over til kun at vise en.
 
Læs mere her:

Alle danske biografer

Kort om CinemaScope

Internet link:


 
"Doctor Zhivago" gik ikke kun i Ralto i København. David Lean's film blev også vist i Ølgod

Forestillingerne søndag eftermiddag i den gamle og senere nye biograf var et kapitel for sig. Filmene i "Far til Fire"-serien spillede utallige gange om søndagen - der var næsten fuldt hus hver gang. Folk kom og satte deres børn af ved biografen og efter forestillingen holdt der 15-20 biler udenfor efter børnene.

Den nye biograf i Ølgod åbnede d. 26 December 1969 og den havde 248 pladser. Til de første forestillinger viste biografen "De Røde Heste Vinder Løbet" og "Dr. Zivago". Desværre opdagede Ernst Hansen allerede her, at han ingen opbakning havde fra filmselskaberne. Ernst Hansen regnede med at kunne få nogle nyere film - men nej.

Som årene gik nåede filmene først frem til Ølgod efter de var udkommet på video og det kunne der ikke konkurreres med. Ungdomsklubben i Ølgod viste film to gange om ugen - de blev lejet i kiosken og vist for medlemmerne for 5 kr. pr. billet. Det var ulovligt, men trods forbudsskrivelser fortsatte det ufortrødent.
 
 
Det der slog hovedet på sømmet i Ølgod, var at pensionistklubben havde bestilt en film til april måned - den blev afbestilt og i stedet fik pensionisterne en gratis forestilling af SID - lokalet blev stillet gratis til rådighed af kommunens Kulturhus.

Så syntes Annelise og Ernst Hansen at det kunne være nok og sagde stop og den sidste spilledag i Ølgod Bio blev d. 28. Juni 1987 med filmen "Kuk i Kassen" med John Cleese. Filmmaskinerne der kun var et år gamle, blev solgt til Vejen Kino og Ølgod Bio blev omdannet til lejligheder.
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:37:36