biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Østervrå Biograf

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, Slagelse Dato: 09.08.2017
I 1925 fik også Østervrå biograf. Bevillingshaveren til denne var snedkermester Jens Friismose og denne bevilling omfattede også Thorshøj og blev senere udvidet til også at gælde i Vrå.

I Østervrå foregik filmforevisningerne på Østervrå Hotel hvor Friismose over indgangen til salen havde indrettet et lille operatørrum med plads til sit apparatur og det store flytbare lærred stod på scenen foran det nedrullede scenetæppe i den anden ende af salen og der var fast biografdag hver onsdag. I de første år Friismose drev biografen var tonefilmen endnu ikke opfundet og det var derfor nødvendigt med klavermusik til at ledsage filmene og dette job bestred Fru Friismose. Efter tonefilmens indtog blev hun degraderet til at holde øje med at børnene opførte sig ordentligt under forestillingerne - og de havde stor respekt for hende.

Biografen i Østervrå havde kun en filmmaskine så derfor var det nødvendigt med en pause midt i forestillingen mens Friismose skiftede filmspole - pausen benyttede folk til at gå udenfor for at ryge en smøg, men det skete også at filmen knækkede som så medførte flere pauser. Udover den faste biografdag om onsdagen spillede biografen også et par forestillinger om eftermiddagen den første torsdag i Oktober hvor der var Østervrå Marked og det var altid en dansk film som var på programmet og disse film trak altid fulde huse. Grunden til at man viste filmene om eftermiddagen var at om aftenen skulle hotellets sal bruges til markedsbal.
 
Læs mere her:

Alle danske biografer

Internet link:

I tiden efter 2. verdenskrig måtte Friismose sande at det efterhånden blev svært at få folk til sidde på træbænke når man kunne tage bilen og køre til nærliggende byer med mere moderne komfort og nye biografteatre. Dette imødegik Friismose ved at opføre en helt ny biograf i Østervrå som stod færdig i efteråret 1948 og den nye biograf blev indviet med den danske film "Støt står den danske sømand". Med den nye biograf indførte man også forestilling hver aften. Den nye biograf i Østervrå havde vist være lidt dyrere end Friismose havde regnet med for ikke lang tid efter solgte han den og flyttede fra byen.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:37:37