biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt
København 1904 – 2020
Fakta 1904 – 2020

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premiere i Danmark
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Kinografen, Korsør

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, Slagelse Dato: 20.02.2010
Åbningen af Kinografen som biografen først hed fandt sted den 11. februar 1928. Biografen kunne på åbningstidpunktet rumme 220 mennesker og havde til huse på Halskovvej. Teatrets første direktør var Marie Jensen. Hun havde søgt og fået bevillingen efter sin afdøde mand, der døde blot tre måneder før han kunne åbne sin nye biograf. Marie Jensen drev Kinografen med stor flid og levede i fred med konkurrenten BIO i Jens Baggensensgade. De havde, som i alle andre byer med to biografer, delt udlejningsselskaberne imellem sig.

Ved tonefilmens fremkomst fik Kinografen i efteråret 1931 opsat tonefilmsmaskiner. Dette nye tiltag var borgerne i Korsør glade for og Marie Jensen havde nogle gode år som direktør.

Marie Jensen iværksatte i 1942 en modernisering af operatørrummet. Dansk Kinematograf- Fabrik opsatte to nye BAUER Kinomakiner samt et nyt forstærkeranlæg og salen blev udstyret med tre nye højtalere.

Marie Jensen drev Kinografen frem til 1955, hvor Berggren-Petersen overtog bevillingen.
 
Læs mere her:

Korsør Biografteater

Korsør Biograf Teater Billedportræt

Biografteatre i Korsør

Internet link:

Han gav straks Kinografen navneforandring til Kino. En betingelse for overtagelsen af bevillingen var, at Berggren-Petersen skulle finde en anden egnet grund og opføre et nyt biografteater.

I 1956 fik Kino installeret Cinemascope og Berggren-Petersen gav samtideg salen en tiltrængt opfriskning. Pladsantallet blev forøget til 270. Nyt lærred og et nyt fortæppe dannede rammen om den nye CinemaScopeinstallation.

Berggren-Petersen arbejde i årene fremover ihærdigt på at indfri bevillingsbetingelserne. Han søgte flere muligheder for at kunne bygge en ny biograf i Korsør. Byggeprisen var dengang ca. 400.000 kr. for et sådant projekt og det var for meget for Berggren-Petersen. Sådan gik det frem til 1961, hvor kommunen forlangte betingelsen indfriet. Så sagde Berggren-Petersen stop. Bevillingen blev opslået ledig med de samme betingelser og Berggren-Petersen overtog istedet i 1962 bevillingen til at drive Kosmorama i Frederiksværk.

P. Landsvig Larsen var den næste direktør for Kino og til gavn for ham frafaldt man i 1964 kravet om en ny biograf og Landsvig Larsen fik en del gode i Kino.

Da Ester Hasle fra Bio i Jens Baggensensgade i 1971 ønskede at afhænde sin bevilling slog Landsvig Larsen til og overtog Korsør Bio istedet. Ester Hasle fra Bio fulgte så med sin inspektør Tage Borg til hans nybyggede Scala Bio i Roskilde, hvor hun bestred jobbet som billetdame.
 
Landsvig Larsen frasagde sig bevillingen til Kino og lukkede så derefter biografen på Halskovvej og ingen anden søgte den ledige bevilling.

Kino stod tom et årstid hvorefter den blev ombygget til spise og danserestaurant under navnet Zanzibar. Istedet for filmmaskiner og en filmoperatør kom det gamle operatørrum til at indeholde en kok og en mængde gryder og kasseroller.
 
 

En lille rettelse

 
22. oktober 2015

En lille rettelse angående min far's tid som bevillingsholder af Kino. Min far ansøgte om tilladelse til at bygge ny biograf på Halskov adskillige gange, men der var altid afslag. Til sidst var det tydeligt ,at myndighederne af uforklarlige grunde ikke var interesserede i at lade ham opfylde betingelsen for bevillingen. Som De siger, var omkostningerne ved projectet efterhånden blevet for høje, især givet at fjernsynets voksende popularitet, gjorde det svært at drive biograf. Vi flyttede, og var, for at sige det mildt, meget chokerede over at høre, at kravet om den nye biograf pludselig var frafaldet såsnart min far var ude af billedet.

Det var vældigt interesant at læse om Korsør's to biografer's historie. Godt at der er fundet en ny måde at vise film på i de små 'daglistue biografer' .

De venligste hilsener
Vibeke Berggreen Jenkins.
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 07 november 2021 16:57:09