biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Danmark 1904-2020
København 1904-2020
Premiere 1911-2020

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Bio, Vildbjerg

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Tekst og billeder fra Hanne Bonnichsen Jensen Dato: 19.01.2020
Vildbjerg Bio lige efter åbning. "Præriens Helte" på plakaten.

Min far Aksel Rasmussen havde en vognmandsforretning i Skærbæk, indtil han den 4. oktober 1943 køber Afholdshjemmet, der lå på Bredgade i Vildbjerg. Min far bygger Afholdshotellet om til en biograf og åbner biografen den 29. marts 1944 med filmen "En pige uden Lige". Da verden er i krig, spilles der jo kun danske film - bl.a. fra ASA filmudlejning. Min far havde sit kontor på hjørnet af bygningen og i kontoret var der en dør direkte ud til forhallen. I døren var billetlugen.

Senere (husker ikke årstallet) blev der banket hul i væggen for at etablere en kiosk. Når kiosken blev lukket efter salg, rullede man i kontoret blot en jalousilågen op og ingen kunne se det var en kiosk bagved. Kiosken var nærmest i hulmuren. Senere kom der også en stor frostboks ind på kontoret, så der også kunne sælges is. Det var ikke ta' selv slik. Min far havde et skab hvor slikket blev opbevaret. Karameller og andet blev pakker i cellofanposer og lukket med en lille håndmaskine hvor man kørte toppen igennem og lavede en rillet lukning.

Kontoret var familiens samlingssted og jeg husker når der kom filmrejsende. Det var altid spændende hvad de havde med. De blev ofte budt på kaffe eller frokost. På den måde lærte man dem godt at kende. Jeg husker, at vi efter krigen i biografen kunne se Ugerevyen, for at blive orienteret om hvad der skete rundt omkring. Der var jo intet TV dengang.
 
Læs mere her:

Kino Sorø

Biografmuseet.dk's liste over alle biografer i Danmark

Biografer i København og på Frederiksberg

Biografer på biografmuseet.dk

Film- og Kinoteknik

Hvad CinemaScope Byder på

Stumfilm, Tonefilm og nye Systemer

Internet link:

Bio projekteret til ca 200 pladser.

De første fire rækker var bænke med ryglæn. De øvrige stole på gulvet var med træsæder. Stolene/rækkerne på hver sin side af indgangen var polstrede med rødt læder. Min far var selv kontrollør ved indgangen. Der var lydisolering på bagvæggen i salen.

Der kunne jo bestilles billetter hele dagen, men telefon var jo ikke helt almindelig dengang, så der var ofte kø ved billetlugen, hvor min mor sad eller også fru Helleskov, som nogle gange afløste. Kiosken blev nogle gange passet af min ældre søster, men var fru Helleskov der, var det min mor der var i kiosken. Biografen gik godt, det var jo en nyhed og folk havde intet tv. Jeg har på Vildbjerg station hentet og bragt mange film på min trækvogn. Filmene var jo dengang store og tunge filmruller.

I 1953 kom Vildbjerg Bio på verdenskortet. Det var en spændende dag, der kom folk fra nær og fjern for at overvære Fotograf Max Thomsen's forsøg på at lave 3D film.

Nu begyndte min far at tænke på fremtiden. Jeg husker han sagde:

"... det kan tænkes, at vi bliver klemt inde mellem Herning og Holstebro nu da folk begynder at få bil. De har større biografer og vil nok få filmene først."

 

 
Jeg har dette lommetørklæde som jo har overlevet i rigtig mange år. Min far har fået det indlagt i et kort, jeg tænker som ekstra reklame for en storfilm efter krigen. Jeg tror den til Danmark sidst i fyrrerne? Jeg tror det er det eneste eksemplar der findes tilbage.

Så den 1. juli 1953 blev det en realitet. Min far havde købt Kino på Frederiksberg ved Sorø.

Det var hvad hvad jeg kunne fortælle om min fars tid som biografejer i Vildbjerg. Han holdt på, at han var biografejer og ikke direktør, da han jo ejede biografen.

Årstal for Vildbjerg Bio:
1942 blev Afholdshjemmet bygget om til biograf. Flot bygning.
1943 Biografejer Aksel Rasmussen.
1952 Biografejer Ole Snogdal Kristensen.
1971 Biografejer Niels P. Nielsen.
1974 Biografejer Poul Erik Jespersen.
1978 Biograflejer Kurt Hartvigsen.
1983 30. april har Vildbjerg Bio sin sidste forestilling.

Ejendommen købt af ejendomsmægler Mogens Harring, Silkeborg, og dermed var det slut med biograf i Vildbjerg.
 
 
Herning avis - Onsdag den 25. marts 1944

Biograf i Vildbjerg

Siden efteråret har der været arbejdet med tilbygning og ombygning paa Biografteatret i Vildbjerg, og Arbejdet er nu saa langt fremme, at Aabningen igen kan foregaa i Aften. I Salen er der Plads til ca. 200 Tilskuere. Endnu er alle Stolene dog ikke leveret, de sidste kan ikke blive færdige for omkring 1. Maj.

I Operatørummet har Biografeier Rasmussen ladet installere et moderne Bang & Olufsen Toneapparater saaledes at alle krav vil kunne tilfredsstilles.
 
 
De første fire rækker var bænke med ryglæn. De øvrige stole på gulvet var med træsæder. Stolene/rækkerne på hver sin side af indgangen var polstrede med rødt læder. Der var lydisolering på bagvæggen i salen.
 
 
 
Bio's billetluge i døren til kontoret. Senere blev der banket hul i væggen for at etablere en kiosk. Når kiosken blev lukket efter salg, rullede man i kontoret blot en jalousilågen op og ingen kunne se det var en kiosk bagved. Kiosken var nærmest i hulmuren
 
 
Regnskab for Vildbjerg Bio. Regnskabsbøgerne er afleveret til Lokalarkivet i Vildbjerg.

 
 
Bio Vildbjerg's første film "En Pige Uden Lige" d. 3. april 1944
 
 
   

Verdens Første Tredimensionale Film

 
Kejserens nye Klæder i Vildbjerg Biograf

»Jeg har lavet Verdens første plastiske Film,» siger den 57-aarige Fotograf Max Thomsen, Vildbjerg, 15 km Nord-vest for Herning. Forleden havde han indbudt Presse og Sagkundskab til at overvære Verdenspremieren. »Opfindelsen er et Columbus-Æg,» fortalte Foto-Thomsen, men hvori Opfindelsen bestaar, vilde han ikke fortælle, før Patentet var i Orden. Selv er Thomsen overbevist om Opfindelsens Rigtighed. 25 Aars Eksperimenter var gaaet forud for Verdenspremieren. De 50, der overværede den i Vildbjerg Bio, gik det som i H. C. Andersens Eventyr om Kejserens nye Klæder. De saa — og saa ikke, men vilde ikke indrømme det. Noget maatte der da være om det, mente de. Ingen turde sige, at de ingenting saa. Hver enkelt syntes, at der ved enkelte Billederne var en plastisk Virkning. Man spurgte Sidemanden, hvad han mente. Han mente ingenting — men vilde dog ikke sige, at det hele var Suggestion, Eventyret om Kejserens nye Klæder om igen. Og Thomsen arbejder videre pan sin Opfindelse. Han har ikke fuldendt den endnu, men det kommer, siger han.
 
 
 
   
   
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 18 december 2021 14:05:09