biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Bio, Roskilde
(1914)

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, Slagelse Dato: 25. oktober 2004
01.06.1940, Roskilde Dagblad

Roskilde Bio stammer tilbage fra omkring 1914, hvor Edvard Møller indrettede en biograf i en af de mindre sale på Hotel Prinsen. Dette blev starten til Roskilde Bio. Hele familien Møller var mere eller mindre tilknyttet biografen. Edvard Møllers to sønner leverede lydeffekter til stumfilmene. Roskilde Bio flyttede senere til Algade, hvor biografen fik en sal med plads til 304 personer. Efter tonefilmens fremkomst indkøbte Edvard Møller nye maskiner og han fulgte altid med denne udvikling og i 1943 blev installeret nye tonefilmsmaskiner for tredje gang.

Leif Kops Møller var blevet uddannet boghandler og havde bosat i Esbjerg. Da faderen havde brug for ham som assistance i Roskilde Bio, flyttede han tilbage hertil, hvor han ved Edvard Møllers død i 1954 overtog bevillingen efter sin far. Bevillingskiftet skete dog ikke problemer. Flere var interesseret i at drive Roskilde Bio bl.a. Erik Elias fra Brøndby Bio, Henry Schmidt fra Nørrebros Teater og endelig sangeren Aksel Shiøtz. Denne fik bevillingen, men en kæmpeprotest fra byens borgere fik ham til at trække sig, så Leif Kops Møller fik bevillingen.

Udover at drive Roskilde Bio var Kops Møller i flere år ansat som filmansætter i flere udlejningsselskaber bl. a. Warner Brothers.

I 1948 fik Roskilde Bio en gennemgribende modernisering. Nye bekvemme lænestole blev opsat overalt i salen og der blev sat nye paneler på salens vægge. Et nyt fortæppe blev opsat, således at Kops Møller næsten fik en helt ny biograf.
 
Den næste modernisering, der kom i Roskilde Bio, var installationen af det nye cinemascopeformat. Det skete i 1956. Lærredet blev udkiftet med et større og man var nødt til at bygge biografens sceneparti lidt om for at få plads til det, og den første cinemascopefilm der rullede over lærrdet var "Vera Cruz" med Burt Lancaster i hovedrollen.

Ved TODD-AO filmens fremkomst begyndte Kops Møller at forme sin ønskebiograf, og i midten af 1962 blev den gamle Roskilde Bio jævnet med jorden, og man påbegyndte byggeriet af en virkelig storstadsbiograf. Denne biograf kom til at indeholde alle de tekniske finesser, som var tilgængelige på det tidspunkt.
 
Læs mere her:

Kino, Roskilde
Scala, Roskilde
Bio Roskilde

Internet link:

 
   
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:37:52