biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Scala, Roskilde

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, Slagelse Dato: 08.03.2010
Jeg fandt et interessant foto fra Scala Roskilde's operatørrum, samt et facadebillede fra et blad om Siemens kinoudstyr. Der stod også, at U3'erne både kørte optisk og 4 spors magnetlyd. Martin Tanggaard, august 2014

Tage Borg, der kom fra en inspektørstilling i Korsør Bio, åbnede d. 16. juli 1971 Roskildes nye biograf "Scala" på Hersegade. Den nye flotte biograf havde 465 pladser og åbnede med Danmarkspremiere på "Lady Hamiltons Hede Nætter" fra Simonex Film.

Salens stole var af tysk oprindelse og meget behagelige at sidde i. De var monteret efter et s

ærligt system, der levnede tilskueren frit udsyn til lærredet. Biografens operatørrum var udstyret med to fuldautomatiske Bauer U3 maskiner og et Siemens forstærkeranlæg. Hele operatørrummets teknik kunne desuden fjernbetjenes fra salen. Kinoanlæget var forberedt til senere udbygning til 70mm systemet, men anlæget nåede aldrig så langt, da importen af 70mm film var faldende.

Med sig fra fra Korsør havde Tage Borg Korsør Bio's forhenværende direktør Ester Hasle. Hun bestred jobbet i billetkontoret og var en rigtig rar og hyggelig cerutrygende dame. Jeg havde fornøjelsen et par måneder, da jeg i efteråret 1972 var operatørvikar for Tage Borg i Scala. Hun kunne fortælle mange sjove historier om biograflivet i Korsør.
 

Læs mere her:

Bio Roskilde
Kino, Roskilde

Internet link:

Jeg fandt et interessant foto fra Scala Roskilde's operatørrum, samt et facadebillede fra et blad om Siemens kinoudstyr. Der stod også, at U3'erne både kørte optisk og 4 spors magnetlyd. Martin Tanggaard, august 2014

I sensommeren 1972 købte Tage Borg Roskilde Kino. Han blev så den første biografejer udenfor København, der drev to biografer i samme by.

Udover de almindelige forestillinger kørte Scala også film for Den Tyrkiske Forening i Roskilde. Foreningen leverede selv filmene og det kunne godt være en prøvelse. Man kunne komme ud for, at filmen kom i en tøjsæk og at der hverken var hoved eller hale i aktnumrene. Samtidig var disse film så beskidte at de fine Bauer U3 maskiner næsten lignede en gammel dieselmotor når vi var færdige med forestillingen.

Tage Borg gik i 1974 ind udlejningbranchen, da han oprettede Borg Film efter det lukkede Simonex Film. Derefter valgte han at sælge Scala og Kino til Preben Phillipsens Constantinfilm. Et års tid efter overtog år Tage Borg sideløbende med Borg Film Carlton biografen på Vesterbrogade i København. Her kunne han så sætte sine egne film op.

Scala i Roskilde blev næsten samtidig overtaget af Lademann Film, der ansatte Vagn Jensen som direktør. Lademann Film trak sig ud af branchen i 1981 og satte derfor Scala til salg, men Vagn Jensen drev Scala frem til sommeren 1985, hvor biografen blev solgt til H.K. der indrettede den til kontorformål.
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:37:58