biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Bio, Søby

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, SlagelseDato: 22.05.2010
Søby Bio på Ærø åbnede d. 30. november 1948 med filmen "Støt står den Danske Sømand" fra ASA Film med Poul Reichhardt i hovedrollen. Det nybyggede Søby Biografteater havde 162 pladser og biografen var Ærøs tredje. Søby Bio´s direktør var Peter Randløv og han har fortalt, at de største film i Søby Bio var de udenlandske - navnlig de amerikanske. I nogle år var disse film blokaderamt i Danmark, derfor var interessen for disse film særlig stor da blokaden blev ophævet.

Det var dog ikke alle udenlandske film der trak lige godt i Søby. Den engelske balletfilm fra 1948 "De Røde Sko" blev kun set af ganske få mennesker.

De 162 pladser i salen var delt op på 14 rækker og de var igen delt op i tre prisklasser med de bagerste rækker som de dyreste.

I 1960 fik Randløv installeret CinemaScope og det nye anlæg blev indviet med "Vor Vidunderlige Verden" fra Filmcentralen Palladium.

Peter Randløv fik gennem årene hjælp til den daglige drift af sin kone Inger og de drev biografen frem til 26 og 27 december 1985, hvor Søby Bio gav to afskedsforestillinger. Den sidste film i Søby Bio´s kinomaskine var "Pigen i Rødt" med Gene Wilder. Herefter stod biografen tom og ubrugt i lidt over 5 år.

Inger og Peter Randløv var stadig bygningens ejere og i forsommeren 1991 lejede de Søby Bio ud til Alliance Films direktør Kjeld Mayland Nielsen. Den nye chef havde haft biografen i Ørbæk indtil 1986.

Kjeld Mayland Nielsen genåbnede Søby Bio med fuld pressedækning. TV 2s Filmmagasin med Henning Sprogøe var til stede og en hel udsendelse blev optaget i biografen med filmklip fra de kommende film. I udsendelsen var der en kort samtale med Kjeld Mayland der bl. andet fortalte, at kinomaskinen i Søby Bio var den sidste i Danmark med kulbuelys.

Ved åbningen d. 12. maj 1991 var der helt udsolgt i Søby Bio og åbningsfilmen var "Hjælp - Vi Flygter" fra Maylands eget filmselskab Alliance Film. For ikke at genere de andre to biografer på Ærø, Marstal og Ærøskøbing, valgte Kjeld Mayland at satse på nye og lidt ældre film der ikke tidligere havde været vist på øen.
 
Læs mere her:Internet link:


 
Det kneb dog alligevel med at få lokket publikum i biografen og selv om et par ældre danske film fik den røde lygte ud, så besluttede Kjeld Mayland sig for at lukke Søby Bio igen efter kun to måneders drift.

På den sidste spilledag onsdag d. 10. juli 1991 lukkede Søby Bio igen med to forestillinger. Kl. 19 viste man "Den Røde Tråd" med Shubidua og kl. 21 "Ungt Blod" med Jamie Lee Curtis, begge fra RGF.

Ved udgangen af 1991 stoppede Kjeld Mayland også sit filmselskab, Alliance Film. Det gamle firma var i mange år hjemmehørende på Vesterbro i København og det blev fra 1986 til 1991 videreført fra Ørbæk på Fyn.

Søby Bio er nu helt lukket. Den tidligere direktør Peter Randløv døde i efteråret 1993 og biografsalen bruges nu som magasin for en trælasthandel, der er nabo til biografen. Stolerækkerne blev foræret væk til højskolen.
 
 
  
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:38:15