biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Victoria Teater, Sorø

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, Slagelse Dato: 08.03.2010
Det gamle Victoria Teater i Sorø var indtil 1940 den eneste biograf i byen, men måtte fra 1940 finde sig i konkurrence fra den nye biograf "Kino" på Frederiksberg. Victoria biografen havde på det tidspunkt 246 pladser og gennemgik i 1939 en større renovering. Salen fik nye stole og et nyt moderne Proscenium med tilhørende fortæppe, således at billedfeltet var skjult før forestillingen. I operatørrummet havde Dansk Kinematograffabrik fra København installeret en ny Bauer B5 Kinomaskine med tilhørende toneanlæg. Operatørrummet blev i 1942 udvidet med endnu en Bauer B5 maskine, således at forestillingerne kunne gennemføres uden pause.
 
Læs mere her:

Kino Sorø

Kinografen, Sorø

Internet link:

Biografdirektør Hans Lock fik i 1945 mulighed for at købe en byggegrund på Storegade 15 og han allierede sig derefter med det københavnske arkitektfirma Ivar Christensen og Erik Engeltoft der udarbejdede detaljerne til et nyt Victoria Teater. Den nye biograf fik 358 pladser og åbnede sine døre for publikum d. 17 september 1949.

Den nye biograf i Sorø var et supermoderne teater. Som den tredie biograf i Danmark havde Nordisk Kinoteknik installeret to nye Gaumont Kalee 21 Kinomaskiner i biografens operatørrum. Dette kinoanlæg var et af tidens bedste hvad fremvisningsteknik angår og havde været mange år undervejs før det kom ud på markedet. Med den nye biograf i Sorø fik Kino på Frederiksberg skærpet konkurrence, da denne biograf stadig kørte med pauser midt i filmen. I 1956 blev der påmonteret CinemaScopeudstyr på biografens kinomaskiner og et større lærred blev opsat så biografen kunne vise dette nye format.

Hans Lock var direktør for Victoria Teatret frem til 1964 hvorefter Thormod Nielsen fra det nedlagte Sct. Hans Teater i Odense overtog direktørposten.

Dengang var Sorø ikke med på Danmarkspremiereholdet. Man måtte pænt vente på, at filmen var færdigspillet i de større byer. De to biografer havde delt udlejningsselskaberne imellem sig for at undgå for megen konkurrence.

Men efterhånden som tiden gik var der ikke længere brug for to biografer i Sorø og da Thormod Nielsen i 1973 på grund af svigtende helbred ville afhænde Victoria biografen henvendte han sig til Børge Jensen i Kino. Direktørparret fra Kino købte da Victoria`s ejendom af en udenlandsdansker og lukkede Kino. Overtagelsen fandt sted d. 1. april 1973 og nu kunne Børge Jensen råde over alle udlejningsselskaberne.

En Danmarkspremiere var som sagt en sjælden oplevelse i Sorø, men det lykkedes alligevel Børge Jensen at byde på en. Denne film var den italienske/spanske film fra 1971 "Ivanhoe" fra Rex Film.
 
 
Nogle dårlige år for de danske biografer startede i første halvdel af firserne. Videofilmenes fremhersken gav folk andre underholdningsvaner og filmudbuddet til biograferne var ikke de bedste. Dette gik også ud over Børge Jensens biograf i Sorø hvor han tabte et ret stort kundegrundlag. Derfor valgte Børge Jensen og hans kone Annelise at lukke Victoria Teatret i sommeren 1983.

Men Sorøborgerne kom ikke til at undvære deres biograf. Syv familier gik sammen om overtagelsen og dannede et anpartsselskab under navnet "Victoria Teatret APS". Dermed var biografen reddet fra biografdøden. De syv nye biografdirektører genåbnede Victoria Teatret med den danske film "Zappa" d. 7. august 1983. Der var meget stor opbakning til Victoriafolkene. Alene de første to uger besøgte 2000 mennesker Victoria og efter tre måneder havde over 10.000 mennesker løst billet til biografen. Det kan man kalde opbakning.

De gamle Kalee maskiner i operatørrummet var efterhånden nedslidte så derfor indkøbte man i 1984 en ny Cinemecannica Victoria 5 maskine med spoletårn fra Kosmorama i Kolding og i 1987 blev et nyt lydanlæg til 100.000 kr. taget i brug.
Victoria Teatret er i dag danmarkspremierebiograf med 242 pladser og er et meget velbesøgt teater.
 
 
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:38:19