biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Vester Hjermitslev Biograf

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Lisbeth Thorendahl. Artiklen og fotos er gengivet med venlig tilladelse fra Lisbeth Thorendahl fra siden "Lokalhistorier fra Vester Hjermitslev".Dato: 18.10.2012
Hotelejer Rasmus Peter Jensen og hans kone Olga Jensen drev biograf på Vester Hjermitslev Hotel fra sidst i 1940erne til starten af 1960erne. Det var, som det ses på billedet hotelværten selv, der passede filmmaskinen i hotellets operatørrum så filmene kunne ses på det hvide lærred. Dette var ophængt foran den faste scene i salen, omkredset af en bred sort ramme. Når der lørdag aften skulle være foreningsbal, blev lærredet taget ned og sat af vejen, så musikerne kunne benytte scenen.

Det var altid Olga Jensen der stod i lugen og solgte billetter - i starten kostede en børnebillet 25-øre - senere steg prisen med 25- øre. "Dæ bette skæ´er", Niels Aage Engelund, var billetkontrollør og sliksælger. Han var meget loyal i jobbet og pigerne forsøgte ofte at få ham til at lukke dem gratis ind, når Olga Jensen havde forladt billetlugen, men det lykkedes aldrig.

Inden filmen begyndte og lyset blev slukket i salen var der altid musik fra en højtaler. Det var stort set de samme plader Rasmus Peter Jensen satte på hver aften- "Sæterjentens søndag" var en af dem og Edward Persson med "Kalle på Spången" en anden.

Biografen på var en af de herlighedsværdier der gjorde Hjermitslev til noget særligt. Nabosognene havde ingen biografer så folk kom til Hjermitslev for at se film. Når der var en ny Morten Korch film på plakaten var forestillingen søndag eftermiddag et tilløbsstykke. Så var alle sæder besat og bagerst i salen stod folk gladelig ret op og ned i halvanden time for at se de populære film. Sæderne i biografen - der var vel omkring 100 af slagsen - var simple klapstole af træ. Kun en enkelt gang bød biografen på bedre sæder. Det var en aften hvor folk undrede sig over at der var stillet en rød plyssofa ind i salen ved siden af sliksalget. Årsagen var, at direktøren fra Pedershåb Maskinfabrik havde bestilt billetter og forhørt sig om hvorvidt biografen i Hjermitslev havde sofapladser - det havde den selvfølgelig.
 
Læs mere her:

Alle danske biografer

Internet link:

Lokalhistorier fra Vesterhjermitslev

 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:38:32