biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

"Windjammer" i Forum 1959

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Preben Hartz, RoskildeDato: 14.12.2008
"Windjammer" i Forum, København, sommeren 1959

Jeg må jo prøve at genkalde mig den dag i 1959 hvor jeg så "Windjammer", men tænk på det er nu ca 50 år siden, så det er jo ikke meget man husker.

Jeg gik dengang på den Tekniske skole og var i lære som Kemigrafisk Reprofotograf næsten overfor Forum, skolen ligger stadigvæk der i Julius Thomsensgade, og på en tur i min frokostpause, gik jeg over til Forum, da jeg havde læst i avisen, samt set de store skilte på selve Forum, om "Windjammer", at det var en meget meget spændende og epokegørende film som skulle vises på sammelagt 3 store skærme, og fremvist fra tre store kameraer.

Jeg fik købt en billet til øverste række midtfor som jeg husker det, vistnok en af de dyreste pladser, lige bag mig var operationsrummet, eller rummene, da der stod 3 kæmpe riflede letmetalcontainere, med hver sin kameralinsehul i, så filmene skulle nok vises fra alle tre på een gang, lærrederne gik som jeg husker, i en svag rundbue spændende fra min venstre side over til min højre side, sammenlagt et enormt hvidt lærred. (under filmen husker jeg man godt kunne se samlingerne i de 3 lærreder, det viste sig som en rystelse af havoverfladen) som når man stiller uskarpt med sit alm kamera.
 
Læs mere her:

"Windjammer" - Cinemiracle i Danmark

Internet link:


 
"Windjammer" i Cinemiracle. National Pictures 1959. Public Domain

Jeg følte det som om hele Forum var et stort lærred husker jeg. Da filmen begyndte at køre blev der en enorm brummen lige bagved min plads, det var støjen inde fra den midterste vogn (container) fra det snurrende kamera, og lyset blev dæmpet i salen, det var som når man idag afventer en opsendelse af en raket.

Og så startede filmen, selve forløbet kan jeg jo af gode grunde ikke huske pga de 50 år det er siden jeg var tilstede, men husker tydeligt, at jeg blev næsten søsyg, når havet skvulpede rundt omkring mig, og de blafrende sejl larmede så man skulle tro de blev revet i tusind stykker, og også musikken bjergtog mig, jeg fik helt gåsehud på kroppen, af den storhed der blev frembragt, da lyden kom fra alle sider, noget man dengang ikke vidste så meget om endnu, et stereofonisk lydbillede tryllebandt mig sandelig, samtidigt med at man følte at hele salen gyngede, og man skulle lige se ned på fødderne om ikke de var blevet våde. Jeg husker, at da filmen rullede de sidste meter, tænkte jeg, at den måtte jeg ind og se een gang til.
 
 
Preben Hartz, fhv. reprofotograf. Arbejdet på Berlingske Tidende fra 1961-1997

Helt svedig i hænderne af begejstring, men desværre fik jeg ikke mulighed for at komme pga andet fritidsarbejde, men skulle filmen komme igen ER JEG HELT SIKKER PÅ at jeg så skal se den igen. Den har printet sig godt fast i min hukommelse, som den bedste filmiske oplevelse fra dengang, samtidig tonede titelmelodien ud, mens tilskuerne forlod salen.

Preben Hartz
Gyvelvej 10a 3th
4000  Roskilde

 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 08 marts 2010 12:19:25