biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

• 2019 | 2018 | 2017
2016 | 2015 | 2014
2013 | 2012 | 2011
2010 | 2009 | 2008
Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Se ”Hobbitten” med 48 Billeder i Sekundet
CinemaxX introducere HFR og viser film med dobbelt så mange billeder som normalt

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Lykke Hilfling Lehman, Marketingkoordinator. CinemaxX PressemeddelelseDato: 26.11.2012
"Hobitten: En Uventet Rejse". © 2012 SF Film A/S.

Der venter publikum en helt ny 3D-oplevelse med Peter Jacksons længe ventede ”Hobbitten” – det nye biografformat hedder HFR.

I snart 100 år er filmillusionen blevet skabt ved at vise 24 billeder på lærredet i hvert eneste sekund. Det er det der skal til for, at den menneskelige hjerne får en oplevelse af bevægelse i stedet for bare at se en række almindelige billeder efter hinanden.

I sin nye film ”Hobbitten: En uventet rejse” vil Peter Jackson udnytte de nye digitale muligheder og sætte billedernes hastighed op til det dobbelte. Teknologien kaldes HFR (High Frame Rate, som nok bedst kan oversættes med ’hurtige billeder’). Resultatet er, at filmen på lærredet bliver endnu mere skarp, levende og helt uden slør, når kameraet panorerer eller der er hurtig action på lærredet.

Med et mere flydende billede uden uregelmæssigheder forstærkes illusionen i hidtil uset grad og publikum vil med kombinationen af 3D og HFR opleve, at billederne bliver ufatteligt naturtro.
Peter Jackson om HFR: ”En af de største fordele er det faktum, at øjet ser dobbelt så mange billeder pr. sekund, som giver filmen en vidunderlig fordybende kvalitet. Jeg syntes at HFR er fantastisk. Som filmskaber forsøger jeg at gøre mine film fængslende. Jeg vil gerne have, at publikum fra deres pladser trækkes ind i eventyret.”
 
Læs mere her:

3D|HFR - Ny filmmagi har set dagens lys

SHOWSCAN i Græsted - 70mm med 60 billeder i sekundet

Todd-AO - 70mm med 30 billeder i sekundet

Ripley's Motion Master - 70mm med 30 billeder i sekundet

Klassisk 3D - Kort Fortalt

Indiana Jones - The Complete Adventures i CinemaxX

5977 siddepladser og væg-til-væg lærreder - CinemaxX's Biografer

4K Filmfestival - Fortidens filmskat i Fremtidens Format

Internet link:


Real D

Wiki HFR

CinemaxX
 
For at kunne vise ”Hobbitten” i både 3D og HFR formatet skal biograferne investere i ny teknologi. Et valg man allerede har truffet i CinemaxX, hvor man netop har fået installeret HFR udstyr og dermed allerede er klar til at vise ”Hobbitten” i 3D HFR.

Administrerende direktør for CinemaxX, Kim Brochdorf begrunder valget: ”Digitaliseringen i biograferne er ikke slutningen på en udvikling, men begyndelsen. Digitaliseringen har allerede givet os det nye RealD 3D format, og det er kun naturligt, at de mest visionære af filmskaberne bliver ved med at udforske de nye muligheder som digitaliseringen åbner op for, og at vi som biografer viser filmene for publikum som de var tænkt da de blev skabt.”

Det er ikke kun ’Hobbit’-trilogien der kommer i det nye HFR format. James Cameron har også meddelt at ”Avatar 2” og ”Avatar 3” vil blive produceret i HFR.

”Peter Jackson og James Camerons bidrag til en bedre filmoplevelse er uvurderlige”, udtaler filmchef i CinemaxX, Rikart Olander Købke. ”Det er jo de helt tunge drenge der fører an her, og de har før stået for de helt store nyskabelser. Tænk bare på Jacksons brug af motion capture til skabelsen af Gollum i ”Ringenes Herre”, og Camerons brug af CGI i ”Terminator 2”, og ikke mindst hans visionære 3D gennembrud med ”Avatar”.
 
 

Fakta

 
”Hobbitten” er Peter Jacksons længe ventede filmatisering af JR Tolkiens bog, der foregår før ”Ringenes Herre”. Filmatiseringen der bl.a. byder på et gensyn med Ian McKellen som Gandalf, kommer ligesom ”Ringenes Herre” i tre dele. 1. del ”En uventet rejse” har premiere den 12. december i år, 2. del kommer i december 2013, mens 3. og sidste del vil være i biograferne i løbet af sommeren 2014.

HFR = High Frame Rate/flere billeder pr. sekund. Hidtil har standarden været at vise 24 billeder pr. sekund på biograflærredet. I ”Hobbitten” vil publikum få en 3D oplevelse med 48 billeder i sekundet, hvilket giver en helt skarp og meget naturtro oplevelse.

Når filmindustrien har fastholdt standarden på 24 billeder i sekundet i så mange år, hænger det sammen med, at det før digitaliseringen ville have krævet den dobbelte længde fysisk filmmateriale at fremstille hver eneste filmkopi, hvis man skulle op på 48 billeder i sekundet. Dermed ville filmene i produktion og fragt være blevet væsentligt dyrere for filmindustrien. Den forhindring er væk med digitaliseringen, og Peter Jackson er den første til at udfordre den næsten 100 år gamle standard.

CinemaxX har biografer i København, Odense og Aarhus. I alle 3 byer har man netop installeret ny teknologi, der gør det muligt at vise film i HFR formatet. ”Hobbitten: En uventet rejse” vil få premiere i både 3D/HFR, 3D samt 2D.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 21 juli 2019 14:27:54