biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Todd-AO 7OMM Filmfestival i Karlsruhe
Efter 3 års pause er den årlige Todd-AO Festival tilbage i Schauburg Cinerama Biografen i Karlsruhe i den tyske delstat Baden-Württemberg.

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 03.09.2022
Schauburg biografen med det store buede lærred og det Cineramarøde fortæppe.  Foto: Thomas Hauerslev

Efter 3 års pause er den årlige Todd-AO Festival tilbage i Schauburg Cinerama biografen i Karlsruhe. 7OMM filmfestivalen foregår over tre dage fra lørdag den 1. oktober til og med mandag den 3. oktober. Tre fulde dage med tre film hver dag i det STORE format, samt foredrag og kortfilm.

Karlsruhe ligger i det sydlige Tyskland i den tyske delstat Baden-Württemberg, nær Baden Baden’s kurbade og The Black Forrest, og det er 16. gang at de store film vises på det buede lærred.

Festivalen i Karlsruhe er et eksempel på hvordan interessen for at se de gamle film på den helt rigtige måde kan plejes. I en stor autentisk road-show biograf, på et stort buet lærred med 6-kanal stereo. Ganske få Europæiske biografer tager 70mm film på programmet i dag, og endnu færre biografer sætter en hel weekend af til 70mm. Det er en sjælden oplevelse, som mange entusiaster sætter stor pris på.

Projektorernes flimrende lys, puster atter liv i de store filmruller på det store buede lærred. ”Bigger is better” - sådan er det bare. ”Film skal ses i biografen” var det gamle Sandberg slogan, og i Schauburg med tilføjelsen "Film skal ses i 70mm", det er det eneste rigtige - "The Greatest Show in Todd-AO".
 
Læs mere her:

Tag Toget Til Todd-AO Festival, 2013

70mm Festival i Karlsruhe, 2010

Historien om 70mm Film i Danmark

Filmfestival

Internet link:

schauburg.de

Filmtheater Schauburg
Marienstraße 16
76137 Karlsruhe
Germany

 
CINERAMA fejrer 70 års fødselsdag den 30. september 2022. Foto: Thomas Hauerslev

Filmene er i nogle tilfælde på tysk, og det kan "skræmme" nogle danskere væk, når de hører, at Paul Newman ikke snakker engelsk. Imidlertid vender man sig meget hurtigt til det fremmede sprog og ofte kender man jo filmen på forhånd. Det gør ikke så meget. Dubbede versioner af engelske film, er jo en del af filmhistorien, og det oplever man i Karlsruhe. Desuden er det ofte også den ENESTE chance for at se disse sjældenheder på film, og i særdeleshed i den autentiske premiereversion: 70mm med 6-sporet stereofonisk magnetlyd. Der findes ganske enkelt ikke andre 70mm kopier på originalsproget. Det er enten den dubbede version, eller en Bluray hjemme foran husalteret. Der er heller ikke mange farver tilbage på nogle af de "vintage" kopier, der vises. Kopierne stammer ofte fra den oprindelige premiere i 1960erne, og dengang var filmmaterialet ikke særligt holdbart, så den blå og den grønne farve "fordamper", og efterlader de fleste film med et temmeligt rødt skær. Igen er det de samme betingelser. Man kan se den original version i Karlsruhe, eller slet ikke. Der findes kun den ene 70mm kopi. Take it or leave it.
 
 

2022 Todd-AO Festivalprogram

 
Schauburg's 2022 festivalplakat.

Fredag 31. august 2022 Festival opvarmning

20:00 "The Sound of Music"
 produceret i Todd-AO (4K digital præsentation)


2022 Todd-AO Festival program:

Lørdag 1. oktober 2022
• 13:00: "Onkel Tom's Hütte", produceret i MCS 70. Original vintage kopi på tysk.

• 16:00: "Exodus", produceret i Super Panavision 70. Original vintage kopi på tysk.

• 20:30: "Tenet", produceret i IMAX og Panavision System 65


Søndag 2. oktober 2022
• 11:00: "Herkules og Piratdronningen", produceret i Technirama, og vist i Super Technirama 70. Original vintage kopi

• 13:15: Todd-AO Foredrag om særlige 70mm formater og Europapremiere på "Chicago" kortfilm

• 15:00: "Spartacus", produceret i Technirama, og vist i Super Technirama 70. Restaureret version.

• 20:00: "Wonder Woman", vises i 70mm


Mandag 3. oktober 2022
• 11:00 "Airport", produceret i Todd-AO. Ny Todd-AO kopi

• 14:00: Foredrag om Cinema 180, og visning af film i systemet

• 16:00: Europapremiere på restaureret version af "Brødrene Grimms Vidunderlige Verden" produceret i Cinerama (4K digital præsentation) præsenteret af David Strohmaier og Randy Gitsch

• 20:30 "Licorice Pizza", produceret i Panavision, og vist i Panavision 70
 
 

Todd-AO Festival Video

 

 
 

Schauburg Biografen - en populær biograf

 
Schauburg Cinerama byder dig velkommen til den 16. Todd-AO Festival i oktober, 2022. Foto: Thomas Hauerslev

Schauburg biografen i Karlsruhe er et klassisk sidegadeteater i Marienstrasse, der åbnede i 1906. Når gæsterne går ind i biografen igennem de store glasdøre møder de først billetkontoret, og derefter en bar hvor man kan købe chokolade, snacks og drikkevarer. Under 70mm festivalen er der ofte udstillet en DP70 eller en Bauer U2 kinomaskine i foyeren, som gæsterne kan beundre, studere og tilbede.

Det er tre biografer under samme tag, og flere er på vej. Den store biograf kaldes for "Schauburg", og de to mindre biografer, hvor den ene er indrettet på den forhenværende balkon, hedder ”Cinema”, og den tredje, sidste og mindste hedder ”Bambi”, og er placeret i stueetagen. Adgangen til ”Cinema” ligger på 1. sal. Gæsterne kommer til første sal ad den flotte trappe, der ligger midt i foyeren, ved siden af baren.

I 1968 blev biografen moderniseret og ombygget. Lærredet blev gjort større, og operatørrummet blev flyttet ned i stueetagen, for at gøre plads til Cinerama. Cinerama (Tyskland) havde lejet Schauburg i en periode for at præsentere "Rumrejsen år 2OO1" i Super Panavision 70 / CINERAMA. I dag står Schauburg flottere og mere imponerende end nogensinde. Det store buede lærred på ca 16 meter går fra væg til væg, og fylder således hele synsfeltet uanset hvor du sidder i biografen. 350 nye røde postrede sæder fra det tyske firma GRAMMER. Gulvet er let skrånende og det sikrer et godt udsyn til lærredet. Hele interiøret er draperet i "Cinerama Red" rødt stof fra gulv til loft. Loftet er malet sort, og udstyret med spotlights. På hver side imellem udgangsdørene hænger der fine lysekroner.
 
 

En oplevelse i Schauburg Biografen

 
Udhængsskabe med billeder og plakater. Schauburg Cinerama byder dig velkommen til den 16. Todd-AO Festival i oktober, 2022. Foto: Thomas Hauerslev

Før filmen starter høres ”Gong-Gongen”. Det er signalet til publikum om, at filmen er lige ved at starte. Glæd dig!

Gong Gongen lyder før det røde fortæppe går til side og hovedfilmen går i gang. Det er god biografstemning med respekt for publikum. Bag lærredet står der fem tårne med Hollandske Alcon højttalere. Hele lærredet kan i øvrigt trækkes til siden som et gardin, så der kan blive plads til live musik på scenen, der ligger bagved. Det er meget populært, bl.a. nytårsaften, hvor Schauburg en gang imellem inviterer til koncert og fest.

En anden glemt kunstart som Schauburg praktiserer i fin stil, er udhængsskabe med plakater og billeder for de kommende attraktioner og film, der vises lige nu. I Tyskland distribueres stadig plakater og billeder - plakater i A0 og standard A1 formaterne. Det ser rigtigt fint ud, og man kan se hvad der bliver vist i biografen. Til 70mm festivalen fremstiller Schauburg også en festivalplakat, en 4-foldet flyer, med billet- og filminformation samt et programhæfte på 32 sider om alle 70mm filmene, der vises. Flyer kan hentes i biografen eller downloades.
 
 

70mm Festival

 
Filmentusiast David Brynskov og far har tidligere taget turen til Karlsruhe for at se film. Foto: Thomas Hauerslev

Hele 70mm festivalen foregår over en lang weekend, der denne gang starter Lørdag formiddag kl 13 med den første film på programmet. De første gæster er allerede ankommet om torsdagen, og mange flere kommer kørende fra nær og fjern i løbet af fredagen. 70mm film tiltrækker gæster fra Østrig, Schweiz, Frankrig, Holland, Tjekkiet, Danmark, Sverige, USA og England. Gæsterne køber et weekend-pass til omkring 130 Euro, der giver adgang til alle forestillinger, trykt filmprogram, fuld morgenmad søndag og mandag, samt mellemmåltider og aftensmad alle tre dage. Man kan også købe billetter til enkelte forestillinger, eller til en hel dag. Der er rabatter for pensionister og studerende.

Lørdag aften afsluttes efter sidste film med ”Hoepfner Get together”, hvor det lokale bryggeri Hoefner, der er sponsor på 70mm festivalen, byder på pilsner og weiss beer. Ved midnatstid ligger man igen i sin seng.

Søndag og mandag fortsætter efter samme mønster med fuld morgenmadsbuffet på første sal i Schauburg's CINERAMA lounge, hvor alle 70mm entusiaster sidder og taler om magnetlyd, stereokanaler, samt alle gængse emner, der falder ind under 70mm. Buffet starter ved 9 tiden, og varer indtil kl 10, inden den første film går igang. Når 70mm entusiasterne er gået igeng med den første film, serveres anden runde af morgenmaden til de lokale gæster, der skal se formiddagsfilm i "Cinema" og "Bambi". 
 
 
Foto: Thomas Hauerslev

Når klokken er 11, starter den første film, og alle begiver sig ind i Schauburg’s luxuiøse omgivelser og finder deres pladser. Der er gæster, der ALTID sidder på første række, lige midt for. ”First row junkies” kaldes de – og ikke uden grund – 70mm skal en gang imellem opleves fra 1. række. Sådan er det bare. Store SKARPE billeder.

Mandag over middag begynder festivaltrætheden at sætter ind, og man begynder ligesom at få behovet for kitchede falmede billeder dækket. Men, man er selvfølgelig ikke mere træt, end at tre film, et foredrag og et kortfilmsprogram indtages i løbet af dagen.

I pauserne midt på eftermiddagen er der kaffe og kage til gæsterne. Inden sidste film starter er der aftensmad med alt lige fra en lokal version af flæskesteg med "bratkartoflen", salat eller en pølseret med gemüse. Der bliver sørget godt for gæsterne. Måltiderne indtages – hvis det er godt vejr – på udendørs bænke i Schauburg's hyggelige gårdhave, ved siden af foyeren og plakaterne.

Før alle film, giver den lokale filmanmelder Wolfram Hannemann en fyldig introduktion til alle filmene. Fyldt med spændende annekdoter, fakta og passende detaljer, er det en god start på filmen. Introduktionen foregår på tysk og engelsk. Når introerne er læst op lægger redaktøren af nærværende hjemmeside dem på in70mm.com hvor de gemmes for eftertiden, og alle kan læse dem.
 
 

Operatørerne

 
Filmoperatøren Markus Vetter på arbejde ved siden af den historisk korrekte Philips DP70 Todd-AO maskine. Foto: Thomas Hauerslev

I Schauburg biografen er der naturligvis stadig filmoperatører til at vise 70mm film på den rette måde, så publikumoplevelsen bliver uforglemmelig. At præsentere film i 70mm gøres ikke uden Filmoperatøren. Ekspertise, håndelag, akkuratesse og fornemmelse for detaljer. De store filmspoler med de skrøbelige film håndteres behændigt af Schauburg's Markus Vetter og Vincent Koch, der er fast ansat og har vist alle 70mm film siden 2005.

Operatørrummet er udstyret med maskiner fra Philips; en DP75, og en DP70, samt et Kinoton ST270 tallerkensystem (non-rewind) til 70mm og 35mm. Der er naturligvis en Dolby CP200 processor med alt dertil hørende udstyr til at køre de gamle film. Ved siden af de to historisk korrekte Philips maskiner, står der to moderne digitale maskiner. En Kinoton DCP 30 L (2k) og en Christie 4230 (4k). Schauburg bruger Dolby’s 3D system, der er afstemt til almindelige mathvide lærreder.

Operatørerne viser alle der har interesse rundt i operatørrummet weekenden igennem. Markus og Vincent er smilende, imødekommende og viser med glødende interesse maskiner og film frem for alle, der har lyst til at se udstyret.

...og nu, "gong gong", start maskinen, køre fortæppet ud, lyset dæmpes, stille skarpt, check lyden......så kører showet.......atter en fantastisk weekend i Schauburg biografen!

Se mere information om den 16. Todd-AO festival på in70mm.com + 16. Todd-AO Festival i Schauburg
 

 
   
   

Gå til Todd-AO 7OMM Filmfestival i Karlsruhe
 
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 04 marts 2023 12:43:41