biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Ringkjøbing Kosmorama – Theater for levende Billeder / Kosmorama Ringkøbing (1907)

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 01.09.2023
Kosmorama Ringkjøbing (1907) (public domain)

Ringkjøbing Kosmorama – Theater for levende Billeder / Kosmorama Ringkøbing (1907)
Nygade 21

Åbnet 24. marts 1907
Lukket 14. maj 1913

I januar 1907 vises både film på Ringkjøbing Teater ved Dansk Biograf Co. fra Holstebro, mens brødrene Ib og Laurits Pasgaard viser film i Håndværkerforeningens sal. Samme måned får avlsbruger Valdemar Nielsen mod at tilføre fattigkassen 600 kroner bevilling til at drive fast biografteater og indgår lejekontrakt med Håndværkerforeningen om at benytte deres lokale. Dette åbner som ’Ringkjøbing Biografteater for levende Billeder’ søndag den 17. februar 1907 og gentager visningerne her om mandagen, men allerede tirsdag har Nielsen taget udstyret med til Ulfborg.

Herefter finder en købmand penge til at opføre en selvstændig bygning og således starter nu ’Ringkjøbing Kosmorama – Theater for levende Billeder’ på hjørnet af Nygade og Nørregade hurtigt og nødtørftigt opført af træ på en sokkel, hvor der indendørs er plads til over 100 gæster. Foretagendet blev i folkemunde kaldt ’Træskuret’ og stod i kontrast til det nye Grand Hotel, der blev opført skråt overfor på det modsatte gadehjørne, men indvendigt var der aldeles nydeligt. Forevisningslokalet var smagfuldt dekoreret af den lokale maler- og farvehandler Hans Nørgaard-Roe. Tre trin op gennem et lille vindfang med billetkontor og man befandt sig i filmens paradis, hvor lykkefølelsen varede de cirka 25 minutter, samleprogrammet af korte filmstrimler bestod af.

På åbningsdagen søndag den 24. marts blev der givet fem forestillinger, hvor alle var udsolgt. Det var dagen før påskeugen, hvor der måtte arrangeres stribevis af ekstraforestillinger. Programmet bestod af naturbilleder fra Frankrig, ”Smuglernes flugt og død”, ”Falskmøntneren”, ”Kunst og kærlighed” og ”Berliner ungdom”. ’Endvidere nogle prospekter fra Ringkøbing, der ligeledes stod meget klart og skarpt’, som det blev formuleret. Andre så ’en vis flimren’, men altså mindre end man var vant til med rejsebiograferne. Der skiftes sædvanligvis program hver søndag kontinuerligt afvekslende med sidste nyt fra de store verdensbegivenheder. På de travleste søn- og helligdage gives herefter helt op til elleve visninger med start hver tredje kvarter.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Kosmorama Ringkøbing annonce 18. maj 1907

Førnævnte købmand er en ung mand på 26 år ved navn Frede Skaarup. Han er født i Glumsø, men har i 1902 som 21-årig overtaget en blandet købmandshandel her i Ringkøbing. Samtidig med opførslen af kosmoramaet er Skaarup gået sammen med købmand Niels Birkedal om at bygge og drive et badehotel i Nørre Lyngvig og er således godt i gang med at spille på mange heste. Annoncerne for Kosmorama har samme pudsige udformning som Struer Biografteater, der åbner nøjagtig samme dag på Schous Hotel indrettet af hoteldirektøren personligt – der burde således ikke findes nogen økonomisk sammenhæng mellem de to, selvom man forundres.

I juli 1908 holder Kosmorama lukket en uge for at udskifte en del af interiøret heriblandt maskineriet, der erstattes af nyt apparatur indkøbt i Hamborg og der garanteres fremover flimrefri fremførelse. Det blev i øvrigt drevet af en gasmotor, byen havde endnu ikke elektricitet. Publikum kvitterer begejstret med stærkt rykind henover sommeren, hvor ikke mindst byens kongebesøg trækker fuldt hus, da billederne fra begivenheden forevises i kosmoramaet. Man annoncerer lukning for maskineftersyn den 3. november, men der genåbnes først onsdag den 10. februar. Der er indkøbt ny motor i England, mens også resten af herligheden er set grundigt efter i sømmene.

Den langvarige lukning har også andre årsager. Tidligere på året har Skaarup på vej i toget mod Arden mødt postekspedient Johannes Hansen, der er bestyrer i det nystiftede aktieselskab Th. S. Hermansen, som i hjembyen Aarhus har overtaget driften af fotograf Thomas Sørensen Hermansens Fotorama, der drives i en sidefløj til Aarhus Teater samt Frederiksbjerg Biograf-Teater i kvarteret syd for den århusianske banegrav, hvortil Hansen sammen med en isenkræmmer har selvstændig bevilling i konkurrence med Constantin Philipsens Kosmorama fra 1905. Herudover har selskabet også overtaget Hermansens biografforretninger i andre byer samt det store antal investeringer, der er gjort i indkøb af udenlandske film. A/S Th. S. Hermansen har fremover til hensigt at sikre sig eneret på de nyeste billeder fra ind- og udland gennem en egentlig distribution.

Til at holde styr på det alt sammen savner selskabet en energisk, ung mand med overblik og fandt, hvad de søgte i Skaarup, der let frustreret over udviklingen i Ringkøbing blev hyret til at sætte system i den nye filmdistribution, ligesom Skaarup med afsæt i Hermansens produktion af dokumentarfilm blev initiativtager til spillefilmproduktioner i det hastigt voksende selskab efterhånden med biografdrift mange flere steder rundt om i Jylland udover København, hvor man tæt på magtens centrum var nødt til at være ekstra varsom i forhold til bevillingsspørgsmålet. Skaarup kom hurtigt med i ledelsen som direktør og tjente på få år millioner af kroner til både sig selv og firmaet, der i 1910 blev omdøbt A/S Fotorama. Snart var han en af Danmarks mest celebre indenfor hele underholdningsindustrien og allerede få år senere Københavns ubestridte teater- og revykonge. Han glemte imidlertid aldrig sine år i Ringkøbing – arnestedet for den senere succes. Fyldigere kapitler af hans livshistorie vil være at læse flere andre steder på biografmuseet.dk – særligt under Det Lille Teater i København (Scala-Bio) og naturligvis i Aarhus.

I Ringkøbing har Skaarup solgt sit Kosmorama til et konsortium ledet af isenkræmmer Valdemar Lange, der allerede et halvt år senere i august 1909 er så økonomisk tynget, at man påbegynder salg af månedskort, der giver adgang til omtrent halv pris på søgnedage (dvs. ikke søn- og helligdage) og lover endnu større besparelse, hvis en hel familie køber adgang.

Tre måneder efter månedskortene har set dagens lys, ser det helt dramatisk ud, da Kosmorama annoncerer tak- og afskedsforestilling henover seks dage fra mandag den 22. til lørdag den 27. november med afsluttende beneficeforestilling for personalet. Hovedprogrammet kommer netop fra Fotorama i Aarhus i form af ”Den lille hornblæser”, hvor hr. Skaarup endda selv medvirker. I anledningen har den kvindelige pianist fået følgeskab af en herre på valdhorn.

Det er imidlertid slet ikke slut med biografen. Den er såmænd blot en måned forinden solgt til maskinmester L.P. Hansen fra Aarup på Fyn, der her umiddelbart forinden kortvarigt og uden succes havde drevet det lokale biografteater. I det større Ringkøbing måtte det kunne blive bedre, men med en vis skræk har han beskuet sin erhvervelse og indset, at han er nødt til at foretage sig noget gennemgribende med menageriet, hvis han skal have det bare lidt pænere borgerskab indenfor og på sigt løfte foretagendet til en god forretning, selvom overtagelsen dog kun har stået ham i 10.000 kr.

Hansen fortsætter visningerne umiddelbart dagen efter, søndag den 28. november endda med samme hovedprogram i form af hornblæseren, der om mandagen skiftes ud med ”Storbyens offer” – tillige en Fotorama-film (og dem kommer der mange flere af). Herudover vises ”Ildsprudlende bjerge på Java”, ”I Yellowstones urskove” og ”Et bryllup” m.v.. Et alsidigt program med flotte billeder, humor og dramatik. Snart kunne man til udvalgte film høre et helt orkester, så også Ringkøbing-foretagendet var ved at vokse sig større. Hansen indretter tillige forretning med salg af elektriske anlæg og telefoner.

Placeringen var jo særdeles hensigtsmæssig, så hurtigt køber Hansen også selve grunden, så han kan føre sine store planer ud i livet: Et helt nyt hus med tilhørende biograf. Vi skriver da 1913 og de rigtig store biografsale har endnu ikke for alvor fundet vej – ser vi bort fra Palads Teatret i København – så faktisk bliver biografen blot et butikslokale indrettet med relativt højt til loftet. Placeringen er nøjagtig den samme som forud.

Sidste forestilling i det pæne skur finder sted onsdag den 14. maj 1913 med Robert Dinesen i ”Den tredie magt”. Imens det gamle Kosmorama rives ned og det nye hus opføres, henlægges visningerne fra søndag den 18. maj til Håndværkerforeningens sal, der nu for en tid endelig for en kort periode kommer til at vise film under faste forhold med et særdeles interessant appendix til netop den historie.
 
 
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Kosmorama Ringkøbing (i Haandværkerforeningens sal) (1913) / Ringkøbing Biograf (2011) | Kosmorama Ringkjøbing (1913) | Kosmorama / Ringkjøbing Biograf-Teater / Biograf-Teatret Ringkjøbing / Biografen Ringkøbing / Ringkøbing Bio (1926)
 
 
  
  

• Gå til
Ringkjøbing Kosmorama – Theater for levende Billeder / Kosmorama Ringkøbing (1907)
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 01-05-2024