biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2016 | 2015 | 2014
2013 | 2012 | 2011
2010 | 2009 | 2008
Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 


NYHEDER & ARTIKLER
"Dunkirk" Presseinformation
Af Warner Brothers

"Dunkirk" af Christopher Nolan, med Tom Hardy, Kenneth Branagh og Mark Rylance m.fl., er fotograferet med IMAXs 65mm filmkameraer for at give publikum en fantastisk billedkvalitet. Historien udfolder sig til lands, til vands og i luften. Da 400,000 soldater ikke kunne komme hjem … - kom redningen hjemmefra!

• Gå til "Dunkirk" Presseinformation
Palads Teatret henne i København kåret som årets sted i Politiken
Af Thomas Hauerslev

Avisen Politiken skriver fredag den 2. juni 2017, at Palads Teatret har vundet prisen som "Årets sted i byen", fordi det grundlæggende er en fed og farverig bygning af have i København. Prisen kommer i kølvandet på den optale af biografen, der fandt sted tidligere på året, hvor stygge pengekræfter ville river bygningen ned til fordel for et montrøst byggeri hen over banegraven ved Vesterport station i København.
For 50 aar siden aabnede det første biografteater
Af Arnold Hending, Biograf-Bladet, 1954
Dengang var det uden besvær, man fik en biografbevilling - for begrebet bevilling eksisterede nemlig slet ikke - man skulle blot have en politi-tilladelse til at aabne - og den fik jeg. Huslejen i "Kosmorama" var 1500 kroner om aaret, og der var ikke noget, der hed skat paa biografbilletterne. Men man maatte betale en saakaldt fattigskat til magistraten paa 5 pct. af billetindtægten, som dog ikke blev lagt paa billetterne, der kostede 25 øre og 50 øre for en reserveret plads.
Stanley Kubrick Utställningen i Köpenhamn
Af artFREQ – Kunstforeningen GL STRAND
Kubrickfestivalen 2017 kulminerar i slutet på året med en stor utställning av internationella mått som visar Kubricks stora filmkonst med bland annat Kubricks foton till LOOK Magazine, utdrag ur alla hans filmer, intervjuer med Kubrick och hans samarbetspartners, inblick i filmskapandet, arbetsmetoderna och Kubricks privata och omfattande arkivmaterial.

• Gå til Stanley Kubrick's Film i København


• Gå til 7Omm-festival, Cinemateket, Oslo, Norge
Spektakulær 7OMM-festival på Cinemateket, Oslo, Norge
Af Olsen, Langlo & Bull
For 12. gang feires det ultimate analoge filmformatet 70mm på Cinemateket i Oslo. I ti dager får publikum muligheten til å se filmene slik de var ment å oppleves – på stort lerret, med knivskarpt bilde og 6-kanals stereolyd. Festivalen fokuserer på en tidsperiode da filmstudioene i Hollywood satset og vant publikum tilbake i kinosalene i konkurranse med fjernsynet.
Bio, Køge
Af
Peter Schøn Hansen
Salen var oprindelig med lige over 300 sæder og som så mange andre biografer fra den tid med sæder i forskellige klasser, de dyre ”sofasæder”, de billige ”cowboy-rækker”, mellemklasse, og både en direktørloge og en offentlig loge hvor man kunne se ned på de resterende publikummer. I 1984, overtog Laila Christensen biografen med støtte fra sin far Magnus Christensenog nu begyndte en tiltrængt ombygning og modernisering.

• Gå til Galleriet: Køge Bio, 18. april 2017

Fakta om Ljudformat
Af Mats Kullander
Under de över 100 år som biografvisning existerat har det funnits många olika system för att berika bildupplevelsen med ljud. De första filmerna som visades från 1891 i Edisons Kinetoscope beledsagades av ljud från Edisons uppfinning fonografen. Man tittade i en liten ruta och lyssnade samtidigt till musik med hjälp av "ljudslangar" som fungerade som en sorts forntida hörlurar.
BioTrio, Høje Taastrup
Af Mikkel Graugaard Hansen
Den første rigtige biografoplevelse jeg havde i min barndom, ud over juleshow hvert år med min far i en af de små sale i kælderen under Palads i København, var i Bio Trio i storcenteret City 2 på vestegnen i Taastrup. Filmen var Snehvide, året var 1983 og jeg var 7 år gammel.

• Gå til galleriet fra 1984:
BioTrio, City 2, Høje Taastrup, 1984

 
 
Lone's Biograf Café i Vordingborg
Af Thomas Hauerslev
Lone Deleuran viser alle slags film for sit publikum, både blockbustere, superheltefilm, danske film, tegnefilm, europæiske film og meget andet. På et år bliver det til 150 film og hendes besøgstal svinger imellem 16.500 og 25.000. Foyerne og indgangspartiet er dekoreret med aktuelle filmplakater, der kan købes for 20 kroner, når filmene er "taget af plakaten".
Park Bio, København
Supplerende oplysninger af Inge Eklund
Ejeren og hans søn hilser så pænt og er både i cafeen/ved billetsalget eller tager billetter ved indgangen. Man kan stadig købe papirrabatkuponer, og de viser de bedste film og også meget kulturelle film. Park Bio har biografklub Danmark, specielle forestillinger med etniske film på modersproget, børne forestillinger og mor/baby forestillinger og mm

• Go til galleriet: Park Bio, Oktober 2010

Mystisk billede fra Palladium opklaret
Af Finn Hansen
Biografmuseet.dk's depardement for mystiske billeder, har endeligt modtaget en forklaring på det mystiske billede fra Palladium. Det mystiske billede fra Palladium-salen er fra åbningsdagen 18. januar 1938.
Memoryscan - Scanning af Negativer og Lysbilleder
Af Thomas Hauerslev
I Århusgade i København ligger firmaet Memoryscan, der over nogle år har scannet alle mine 35mm negativer og næsten alle mine Kodak lysbilleder. Det har været en god oplevelse at gense alle de gamle billeder i digital form i hidtil uset kvalitet. Det har også været en fornøjelse at møde Jens Frederik Olsen, der driver Memoryscan. Her fortæller Frederik om hans oplevelser, scanninger og om baggrunden for sin virksomhed.
Fakta om Bildformat
Af Mats Kullander
Det finns och har funnits ett antal olika bildformat vad gäller filmvisning på biograf. Med bildformat menas bildens höjd i förhållande till bredden. De flesta biografer har en fast bildhöjd, som regel så högt och lågt man kan komma med hänsyn till takhöjd och siktkurvor. De flesta biografer har formaten Normalbild, Vidfilm (antingen 1:1,66 eller 1:1,85 eller så nära någon av dessa man kan komma) samt CinemaScope. De större premiärbiograferna i våra storstäder kan dessutom köra 70mm. I den följande genomgången anges förhållandet i ordning höjd:bredd.

• Gå til Billeder fra de første år i Colosseum
• Gå til Før og efter ombygning af Colosseum
• Gå til
Colosseum, København

• Gå til Fem nye 7OMM Film på vej til Biograferne
Kinomaskiner i 50 aar
H. C. Heidemann havde sparet 900 kr. sammen i England, hvor han havde arbejdet som mekaniker, og det var for 50 aar siden nok til at starte en virksomhed, der indenfor sin branche i dag er en af de største, mest kendte og velrenommerede. Han begyndte naturligvis smaat, allerede da han vendte hjem, og virksomheden var saadan set allerede et aar gammel, da den 1. juli 1906 omdannedes til det aktieselskab, som hele filmbranchen siden har lært at kende som A/S Dansk Kinematograffabrik, og det er det jubilæum, som nu fejres den 1. juli.

• Gå til Billeder fra det moderne Dansk Kinematograf

• Gå til Jubilæumskrift: Helios Teatret 1962-1987
• Gå til Helios Teatret, Faaborg

• Gå til
DP70 Annoncer

 
 
ALLE BIOGRAFMUSEET'S NYHEDER
2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | Nyhedsarkiv

5 ÅR SIDEN - 2012
Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!
Ny bog om Filmmanden Lau Lauritzen Jr.'s utrolige karriere
 En Aften i Paradis: Farvel til 35mm

10 ÅR SIDEN - 2007

Henrik Westergaard Christensen - Mit Liv i 3 Falke Bio
Den sande historie om "Far and Away"


15 ÅR SIDEN - 2002
Niels E. Andersen om sin tid i Kinopalæet i København

20 ÅR SIDEN - 1997
Jeanne d'Arcs Lidelse og Død i Symfonien i Aalborg


• Gå til 3 Falke Bio, 1982 billedportræt
• Gå til 3 Falke Bio, Todd-AO
København's Stjernebiografer
Danmarks største kæde af biografer. 27149 siddepladser hver dag i Storkøbenhavn og 97 daglige forstillinger. Antallet af sæder varierer fra 1521 pladser i Imperial Bio til 88 luxussæder i den konfortable Cinema I - V. København's Stjernebiografer ejet og drevet af Henrik og Anders Sandberg, med hovedkvarter i Reventlovsgade 28, 1651 København V.

• Gå til galleriet af  København's Stjernebiografer

Gå til Ekstra job, som operatør i BilBio
Hvordan "Olsen Banden på Sporet" fik sin titel
Af Henning Sprogøe
N
år min far kom hjem med manuskripterne til Olsen Banden, specielt omkring nummer 5 og 6, så lagde han dem altid på bordet til mig, og sagde "Du vil altid gerne læse de manuskripter, så kom du bare igang". Så kom 7'eren, der hed "Olsen Banden Vender Tilbage", fordi de kom tilbage fra Spanien, men også fordi de kom tilbage til serien. Jeg læsten manuskriptet, men syntes titlen var lidt tam. Jeg syntes der manglede noget, der relaterede til filmen og til handlingen. Så siger jeg til far "Prøv at spørge Balling, om den ikke kunne hedde "Olsen Banden på Sporet"".
Stanley Kubrick Festival 2017
Af
Kunstforeningen GL STRAND og artFREQ
I hele 2017 bliver Stanley Kubrick fejret i biografer, biblioteker og koncertsale landet over. Kubrick er en af filmhistoriens største og mest betydningsfulde instruktører. ”GL STRAND har i mange år vist udstillinger, der undersøger kunstens krydsfelter, og Stanley Kubricks film er om noget eksemplarisk for kunst, der på bedste vis går på tværs og forener mange kunstformer i sig,” siger udstillingsinspektør Pernille Fonnesbech. Året igennem vil GL STRAND være vært for ’Kubrick samtaler’, hvor kendte filmfolk og kunstnere fortæller om deres forhold til Stanley Kubrick.
Samtale med Jan Harlan, Film Producer
Af Thomas Hauerslev
Vi besøgte jævnligt familien i England hvor Stanley og jeg snakkede meget om musik, fordi det var et område hvor vi var jævnbyrdige. I 1969 spurgte han mig om at jeg ville arbejde for ham i et års tid og tage til Rumænien for at forberede "Napoleon", det store filmprojekt han arbejde på. Mit firma bakkede mig op og gav mig den nødvendige orlov. Mit job for Stanley krævede tyskkundskaber for at tale med folk i Rumænien, der ikke talte engelsk. Jeg er født i Karlsruhe og taler sproget, det gjorde Stanley ikke. Jeg skulle forhandle, lave aftaler, og organisere ting og sager.
Mine damer og herrer, dette er MAGI Cinema
Af Thomas Hauerslev
Det har altid været Douglas Trumbull's personlige ambition at involvere publikum mest muligt i handlingen på lærredet. Han ønsker at forbedre den samlede biografoplevelse og inddrage biografgængeren i filmens handling. Ligesom sin mentor Stanley Kubrick, er det hans ambition af give publikum denne first-person oplevelse. Trumbull har udviklet MAGI til dette formål, og han er af den overbesvisning, at industrien bliver nødt til at overveje disse muligheder for at overleve.

• Gå til
Samtale med Jan Harlan, Film Producer
For 25 År Siden: Ripley's Motion Master
Af Thomas Hauerslev

Den 29. juni 1992 åbnede "Ripley's Motion Master. The thrill movie you ride" på Rådhuspladsen 57 i København. I dette museum var der en 70mm biograf. Det var en Motion Master biograf med 30 siddepladser og et ca. 12 meter bredt buet lærred. Action Biografen, hvor du fysisk bliver involveret i handlingen. Ud over kæmpelærredets action med øredøvende effekter i 6-kanal surround lydgengivelse, bevæger stolene sig i takt med filmen. Motion Master viser forskellige kortfilm med alt fra rutchebaner til dødskørsel".
 


• Gå til Palads Teatrets historie + • Gå til Palads Teatret, København + • Gå til Nordisk Film's Biografer


Online: 01-01-2005. Updated: 20-07-2017