biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Villabyernes Bio
– Østerbyvej 12 i Vangede

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Martin Tanggaard Dato: 16. november 2003
Salen. Fotograf: Ukendt

Vangede Bio eller Villabyernes Bio, som den endeligt kom til at hedde, lå på Østerbyvej i Vangede ved København. I 1952 fik Mogens Fisker bevillingen af myndighederne og han fandt en passende grund på hjørnet af Østerbyvej og Vangedevej, tæt ved den nye Lyngbymotorvej.

Mogens Fisker kontaktede arkitekt Finn Juhl og bed ham tegne denne nye, helt moderne biograf. Modsat traditionel biografarkitektur, fik Villabyernes Bio en langstrakt sal med helt parallelle sidevægge. Normalt indsnævredes en sal hen imod lærredet. Den blev dimensioneret til 795 pladser og lærredet målte ikke mindre end 15 x 5 meter. Egentlig var det Fiskers og arkitektens tanke at lærredet ikke skulle have fortæppe, men hænge frit ud fra bagvæggen. Dette for at skabe en større dybdefornemmelse for publikum, et vindue på hele endevæggen. I virkeligheden en særdeles moderne tankegang med tanke på nutidens store lærreder. Men problematikken med sidemaskerne og hvordan de skulle ophænges, var ikke mulige at løse. Derfor blev enden på det at der blev opsat masker og fortæppe. Side og over/undermasker er dog meget små (se billede fra sal).

Sidevæggene var udstyret med skråtstillet lydplader. En del af dem var udsmykket med fotografier af fotografen Keld Helmer-Petersen. I det nederste hjørne af hver lydplade, sad en lille lampe som var en del af salens belysning. Noget af det biografen virkelig huskes for i dag, er nok rygelogen. Fisker lod en loge indrette bagerst til venstre i salen. Den havde eget udsugningsanlæg og helt sit eget højtalersystem. Den store rude var specielimporteret fra udlandet.

Biografen blev født med CinemaScopesystemet. Operatørrummet blev udstyret med to stk. Westar 35mm kinomaskiner ( se billede), en 16mm maskine, et stk stereofonisk pladespiller, lydanlæg til gengivelse af optisk monolyd, 4 spors magnetlyd, samt Perspectasound. En rigtig luxusbiograf.

Den 29. februar 1956 åbnede Direktør Fisker biografen for publikum. Villabyernes Bio havde sin egen parkering på nabogrunden, i øvrigt som den første i Danmark. Åbningsprogrammet var ”Tre Piger Søger en Millionær” – naturligvis i CinemaScope og stereolyd. 
Læs mere her:

Villabyernes Bio, Gentofte

Operatør i Villabyerne

Internet

Åbningsprogrammet var ikke som angivet "Tre piger søger en millionær" - der var jo filmblokade(!), men derimod den tysk/engelske "OH! ROSALINDA" hvis eneste kvalitet stort set bestod i at kunne levere den nødvendige vare til en åbningsforestilling: CinemaScope og 4-sporet magnetlyd.

Biografen måtte vente et år, før man den 27. februar 1957 endelig kunne holde re-premiere på "SKÆBNEFLODEN" (River of no return) som den første frigivne amerikanske film efter blokaden. (Politikens Filmens HHH/Udenlandske titler, 2. del).

Mogens Pileman 19.12.2003

Filmblokade, 70mm og Busdrift

 
Westar maskinerne. Fotograf: Ukendt

Men kort efter blev en blokade fra de amerikanske filmudlejere mod de danske biografer effektiv. Det betød at der inden for kort tid, ikke var amerikanske film at få. Det var selvfølgelig en uholdbar situation for biograferne, og i særdeleshed for en nyåbnet biograf som Villabyerne.

Blokaden gik i korte træk ud på at amerikanerne ville have mere i filmleje. Det ville Biografteaterforeningen ikke gå med til, men Mogens Fisker, som ikke var medlem, mente ikke at han kunne stå uden film til sin biograf. Han valgte at gå enegang og tog ned til Paris for at forhandle direkte med amerikanerne. Det var selvfølgelig ilde set hos Fiskers kolleger, men han lavede sammen med nogle Københavnske biografer en udbrydergruppe som accepterede den højere filmleje, mod at få film til deres biografer.

Mogens Fisker var en initiativrig mand. I 1961 ville han med på den nye TODD-AO bølge. Han satte de kun 4 år gamle Westar maskiner til salg og indkøbte to stk. Philips DP70 maskiner. De kunne både køre 35mm og 70mm. Fisker havde samtidig med Villabyerne, startet en drive-in biograf i en grusgrav i Lynge ved Farum. Bevillingsloven sagde dog, at han kun måtte drive en biograf ad gangen, men igen fik Fisker lavet en særløsning, så han kunne drive både Villabyerne og drive-in biografen. DP70 maskinerne stod om vinteren i Villabyerne og om sommeren blev de flyttet (de vejer mere end 500kg stykket) til drive-in biografen. 

Andre af hans initiativer, der gjorde ham og biografen kendt, var hans busprojekt. Han lejede busser til at hente publikum i omkringliggende kommuner og køre dem til Villabyernes Bio og retur. Han arrangerede også at publikum kunne få bragt middag med vine til døren. Senere blev de afhentet og kørt til Villabyernes bio, hvor de havde fået reserveret biografens bedste pladser. Bagefter blev de kørt hjem igen. Og var der brug for en babysitter, klarede han også det.
 

Underskud og Lukning

 
Bagenden af salen. Rygesalonen ses bagerst til højre. Fotograf: Ukendt

Men det gik ikke godt for Drive-in Bio. Den gav underskud. Fisker blev syg og var samtidig plaget af stor gæld på næsten to millioner kr. Det var primært etableringen af drive-in biografen, der gjorde at han havde svært ved at betale sine regninger. Kreditorerne forlangte at han solgte Villabyerne. Fisker selv kom på en ny ide, han ville bygge Villabyerne om til en bowlingbane. Heldigvis fik han ikke den nødvendige tilladelse.

I starten af 1963 lukkede Fisker Drive-in Bio og samtidig opgav han bevillingen til Villabyernes Bio. Kort tid efter døde han. I forbindelse med Mogens Fiskers død blev Anders Roose fra Aladdin på Amagerbrogade på Amager, midlertidig leder af Villabyernes Bio.

Der var problemer omkring boet efter Mogens Fisker. Villabyernes Bio blev solgt på tvangsauktion. 

De to DP70 maskiner blev solgt til Nora Bio i København. Selvom Fisker forsøgte at komme af med Westar maskinerne i 1961, blev de dog aldrig solgt. Det var dem der stod i operatørrummet frem  til lukningen i 1978.

Anders Rose fik bevillingen til Villabyerne i november 1963 og opgav herefter Aladdin. Men det var svært at drive så stor en biograf. De nye ejere, der havde købt bygningen ved tvangsauktionen, forlangte en høj husleje. Roose prøvede i midten af halvfjerserne at indgå i et samarbejde med Lademann Film. Meningen var at få filmene hurtigere til Villabyerne. Alligevel gik det nedad bakke, og Roose opsagde sin lejekontrakt med ophør den 30. marts 1978.

Sidste program var ”Borte med Blæsten”. Biografen stod herefter tom i mere end 2 år. I denne periode prøvede en lokal gruppe at få biografen levet om til et medborgerhus, hvor der bla. skulle laves en scene, en cafe og en lille biografsal. Dette initiativ blev aldrig til noget, bla. fordi bygningen havde taget skade af de meget kolde vintre 1978-80. Der havde ikke været varme på i denne periode og bygningen var plaget af hærværk. Man beregnede at der skulle bruges næsten 2 millioner for at komme i gang igen. De penge kunne desværre ikke findes.

Villabyernes Bio blev revet ned i juli 1980. I dag er der bygget lejligheder på grunden.
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 04 marts 2023 12:42:50