biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 


NYHEDER & ARTIKLER
KINO Genåbnet 28. januar 2014 med nyt digitalt udstyr
Af Søren Rislund
I januar 2014 var det nye udstyr færdiginstalleret, og samme måned leverede E-billet et digitalt billetbestillings- og -salgssystem med tilhørende billetprinter. Den 28. januar 2014 kunne Borup Kino slå dørene op til den første offentlige forestilling i en årrække, -nu med digital film og lyd, og med mulighed for billetbestilling og –betaling over nettet via Kinos hjemmeside.
Atlas Biograferne viser "RUMREJSEN ÅR 2OO1"
Af Thomas Hauerslev
Se den største og den nyeste Sci-Fi Film, når Atlas Biograferne blænder op for Stanley Kubrick's RUMREJSEN ÅR 2001 og Christopher Nolan's INTERSTELLAR mandag den 8. december 2014. Begge film vises i bio 4, med 293 pladser på et mathvidt lærred. Der er extra komfort med en rækkeafstand 135 cm og dobbelte armlæn med 10 cm til hver arm.
Kino, Mørkøv
Af Keld Andersen
I 1947 byggede Bernhard Knudsen et flot biografteater med 254 pladser til glæde for byens borgere. Teknisk set var Mørkøv Kino helt i top og i 1960 fik også biografen her CinemaScopeanlæg så man kunne vise det nye format. Bernhard Knudsen drev Mørkøv Kino helt frem til 1974 hvor Mogens Bender blev den ny direktør.
Besøg på Filmarkivet i Glostrup
Af Thomas Hauerslev

Hvad sker der egentlig med en film når den har haft biografpremiere? Ganske kort tid efter en premiere glider filmen ud af publikums erindring. En film kan meget hurtigt forsvinde i et filmhistorisk sort hul for aldrig at blive set igen. Hvad med selve filmen, negativet, lydsiden, stillbillederne og plakaten. Hvad med alt det? For danske film gælder det, at producenterne har afleveringspligt af deres film. Danske film kommer på museum, og bliver sikret for eftertiden.

• Gå til galleriet:
Filmarkivet i Glostrup


• Gå til Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Gå til "Interstellar" i 70MM i Imperial Bio
"Interstellar" i 70MM i Imperial Bio
Af Thomas Hauerslev
Christopher Nolan's nyeste film "Interstellar" får danmarkspremiere i 70mm film med DTS digitallyd i Imperial Bio i København den 6. november, 2014. Det er Christopher Nolan's fortjeneste, at dette kan lade sig gøre da instruktøren ønsker, at hans film film skal vises på 70mm FILM hvor det er muligt. Christopher Nolan's interesse for det store filmformat er velkendt, og han har brugt 65mm 15-perf IMAX i alle hans tre Batman film, samt 65mm 5-perf i "Inception" og "The Prestige".

Gå til "Interstellar" i 70MM i Imperial Bio
 
 
BIFFEN 70MM EVENT 2014

Gå til 70MM Film Event i Biffen, Aalborg 26. april 2014

Biffen's 25-årige historie er udkommet i bogform
Af Biffen's Nyhedsbrev
Nu er Biffens 25-årige historie så udkommet i bogform. Skrevet af kulturjournalist og tidligere filmanmelder Lars Borberg. Bogen fortæller historien om kampen for at kunne vise kvalitetsfilm, som ellers aldrig ville være kommet til Aalborg. Historien om de mange samarbejdspartnere, som Biffen har skabt tværgående arrangementer med. Det tæller Aalborg Symfoniorkester, Skråen, Aalborg Bibliotekerne, KUNSTEN, byens uddannelsesinstitutioner og mange andre.
Tag Toget Til Todd-AO Festival
Af Thomas Hauerslev
Det er 9. gang jeg tager turen til Karlsruhe for at se 70mm film. Forventningerne er sædvanligvis høje og jeg glæder mig til at sidde i biografens mørke og se de store skarpe billeder og lytte til 6-kanal magnetlyd igen. Højdepunkterne i år er et gensyn med "Close Encounters of the Third Kind” og Stanley Kubrick’s ”Spartacus” fotograferet i Technirama, og ikke mindst hele 3 meget sjældne DEFA 70 film fra det gamle DDR.
Oplev "Mit Afrika" i 70MM under åben himmel på Blixens græsplæne
Af Anne-Sofie Tiedeman Dal, Blixen Museet
Fredag den 22. august kl. 21 blænder Karen Blixen Museet op for udendørs storskærmvisning på græsplænen bag museet med den originale 70mm version af filmen af "Mit Afrika". Billetter til dette stemningsfyldte arrangement koster 110 kr. plus gebyr og kan købes på billetto.dk. Medbring lille stol eller tæppe til at sidde på. Inden arrangementet kan man købe mad i caféen.
Cinemaxx København Udvider Med 4 Sale
Af Lykke Hilfling Lehman
CinemaxX København får 4 nye digitale sale inden udgangen af 2014. Danmarks største biograf, bliver nu endnu større. Fire nye digitale sale med samme høje standard indenfor både teknik og komfort som de eksisterende sale
Kino, Langeskov
Af Per Hauberg
Jeg havde ærinde i Kerteminde, og Langeskov var kun en lillebitte afstikker. KINO Langeskov - lukket i starten af firserne, tror jeg - var en Holger Pind - tegning, og pånær indgangspartiet = Park Teatret, Risskov i to trediedel størrelse.
Magnetlyd i Malling Bio
Af Thomas Hauerslev
I sine yngre dage havde Per Hauberg heldigvis for vane at nedskrive hvilke film han viste i det store 70mm format. For mange år siden sendte han mig en kopi af denne 3-siders liste via telefax. Tryksværten på denne liste er idag næste væk, da telefaxenrullen dengang var elektrostatisk papir, hvor sværten har det med at falme. Ikke destomindre er det lykkedes at skrive informationerne af, så at nærværende liste idag kan præsenteres for læserne.
Da filmen fik format
Af Jesper Koplev
Eftersom det på ingen måde er givet at film skal have et bestemt billede- og lydformat, mener jeg at det er interessant at se på hvilke faktorer der gjorde at vi fik netop det resultat som vi bruger i dag. Under min undersøgelse af perioden i begyndelsen af århundredet, viste Motion Picture Patents Company sig at have haft en meget større magt end det fremgår af de fleste kilder.
At opleve "West Side Story" i 70MM fik tårerne frem i øjenkrogen
Af Jan Niebuhr
Efter 38 år i biografbranchen er det stadig en stor oplevelse at opleve 70mm formatet. Det sker ikke for tit. Derfor var det også den klassiske ånd der hvilede over dette filmtræf i Biffen i Ålborg, som kunne fejre 25 års jubilæum lørdag den 26. april 2014 med to Eminente 70mm forestillinger på "Rumrejsen år 2001" og "West Side Story".
Stensved Bio
Af Margit & Knud Larsen
Stensved Bio blev oprindelig startet som en slags rejsebiograf i Stensved Kro af kromanden, der hed Olsen. Olsen opførte umiddelbart efter 2. verdenskrig den nye selvstændige biograf med stor sal i trapper indeholdende 2 loger og 1. og 2.parket samt kiosk og 3 lejligheder.
Monty Python Live (Mostly) i Biografen
Af CinemaxX
”Monty Python Live (Mostly)” vises den 20/7 kl. 20.00 på det store lærred i CinemaxX København, Odense samt Aarhus. Det er første gang siden deres optræden på Hollywood Bowl i 1980, at Monty Python vender tilbage til de skrå brædder. Showet transmitteres live fra O2 Arena i London med engelske undertekster. Længden på hele forestillingen inkl. pre-show og pause er ca. 3½ time. Forsalget starter den 8. maj 2014.
En hel dag i selskab med 70mm film i Biffen i Aalborg
Af Tommy Hald
At 13 timer kunne gå så hurtigt. Første film gik i gang klokken 10 og sidste film sluttede kort før klokken 23. Det er dæleme mange timer, men det overraskede mig hvor hurtigt de gik. Selv om jeg havde set de to film før, endda mange gange, også i 70mm, så slog det mig, hvor godt jeg føler mig underholdt, når jeg ser 70mm film.
 
 
ALLE BIOGRAFMUSEET'S NYHEDER
2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | Nyhedsarkiv

5 ÅR SIDEN - 2009
Biffen lukker, flytter og genåbner
Scanning af Erik Balling's farvefilm "Qivitoq" fra 1956
Film och Biografupplevelser i Skåne

10 ÅR SIDEN - 2004

Kelds Sidste Film
Efterlyser Historier om 3 Falke Bio
Operatør i Villabyerne


17 ÅR SIDEN - 1997
Jeanne d'Arcs Lidelse og Død i Symfonien i Aalborg

Det helt store format
Af Bent Stenbakken
I forbindelse med fejringen af sit 25-års-jubilæum her i april viser Biffen sjældne 70mm-film som ”West Side Story” og ”Rumrejsen år 2001”. Og barnebarnet - den dansk bosiddende engelsklærer Oliver Todd - kommer også 26. april og fortæller om sin farfar, Michael Todd, der gjorde det teknisk muligt at vise film i det helt store format.
Kino, Hjallerup
Af Jørgen Carlsen
I løbet 2003 var der megen snak og mødeaktivitet om Kinos fremtid. Skulle vi blive i de nuværende lokaler, eller måske bygge en helt ny biograf? Resultatet blev det, at man søgte midler i det offentlige regi til en renovering af de aktuelle faciliteter. I maj måned 2004 kunne vi så begynde at renovere biografsalen og operatørrummet.
KINO Genåbnet 28. januar 2014 med nyt digitalt udstyr
Af Søren Rislund
I januar 2014 var det nye udstyr færdiginstalleret, og samme måned leverede E-billet et digitalt billetbestillings- og -salgssystem med tilhørende billetprinter. Den 28. januar 2014 kunne Borup Kino slå dørene op til den første offentlige forestilling i en årrække,
70mm Entusiast Johan Wolthuis Kommer til Byen
Af Thomas Hauerslev
I anledning af Biffen's 70MM Film Event den 26. april i Aalborg kommer den internationalt kendte 70mm entusiast, hollænderen Johan Wolthuis til byen. Johan er kendt blandt en small kreds af borgere for at starte The International 70mm Association i 1988. Johan vil være til stede i Biffen for at signere og sælge sine publikationer om 70MM & Cinerama.
CinemaxX Classic præsenterer - Filmperler på det Store Lærred
Af Lykke Hilfling Lehman
CinemaxX Classic puster liv i en lang række filmklassikere, der fortjener at blive oplevet på det store lærred. Der er filmoplevelser for enhver smag... lige fra action og gys til kult- og Bond-klassikere. Første kategori er ’Old School 80s Action’, hvor følgende filmperler stiller op: ”Robocop”, ”Willow”, eller ”Blue Thunder”
Oliver Michael Todd Interview
Af Thomas Hauerslev
Mit navn er Oliver Michael Todd. Min far var Michael Todd, Jr., og han syntes ikke at han kunne give mig navnet ”Michael Todd III”, så det blev til Oliver Michael Todd i stedet for. Eller som han selv sagde ”O!, Mike Todd”. Jeg er født i New York og boede der de første 6 år af mit liv før mine forældre besluttede at flytte til Irland, og langt ud på landet.
Bio, Gladsaxe
Af Thomas Hauerslev
Et par billeder fra en eftermiddag, hvor vi var med ungerne inde og se en børnefilm i den flotte biografsal. Hvem kan skrive historien om biografen? Alle er velkomne til at byde ind.
2001 Jagten på den forsvundne filmkopi
Af Lars Borberg
Det var udelukket at vise filmen i en af de mindre 35mm kopier. Det er ikke det billede, Kubrick skabte. Ikke den lyd, den fylde, den skarphed. Så der var sådan set kun én mulighed. At finde en af de originale kopier fra dengang i 68. Det satte Orla sig så for. Han sendte sit signal ud i den underskov af operatører, fotografer, studerende og almindelige freaks, der befolker branchens mellemlag og undergrund.
Nørreport Teater, København
Af Dines Bogø
I ejendommen Frederiksborggade 18 var der biograf fra 1925-1931 under navnet: Nørreport Teater. De lukkede i april 1931 og salen, der eksisterer endnu, blev dengang ombygget til skrædderi (English House).
Mit liv i filmens verden
Af Steen Mortensen
I 1959 fik jeg et nyt job som biografpiccolo i Park Teatret på Østerbro i København. Egentlig måtte jeg ikke bestride jobbet, da jeg kun var 15 år. Man skulle på daværende tidspunkt være fyldt 16 år for at måtte overvære film, der af filmcensuren var forbudt for børn. ”Men, da du er stor og stærk at se på af din alder, skal det nok gå”, som inspektøren O. Teimark, som ansatte mig, udtrykte det.
70MM Film Event i Biffen, Aalborg 26. april 2014
Af Nielsen & Hauerslev
Biffen i Aalborg fejrer 25 års jubilæum i april 2014. Jubilæet markeres bl.a. med en 1-dags 70MM film festival. En dag med 70mm film, foredrag, rundvisning i operatørrum og demonstrationer af forskellige formater på det ca 10 meter brede buede lærred i Bio A. Det bliver en unik chance for at opleve rigtig 70MM film i en af Danmarks bedste biografer.

 

Online: 01-01-2005. Updated: 01-01-2024