biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Biografmuseet's Forord
Det startede egentligt som et bogprojekt om "70mm i Danmark"

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 09.10.2013
Med afsæt i en teenager's biografoplevelser i 1970ernes København er biografmuseet.dk et privat drevet museum og e-Magasin, der drives på frivillig og entusiastisk not-for-profit basis. biografmuseet.dk henvender sig til alle biografinteresserede og handler om alle biograferne i Danmark, Færøerne, Grønland og (muligvis) Dansk Vestindien - fra den første Kosmorama i 1904 til den sidste nye digitale 4K  superbiograf i lokalområdet. Formålet er enkelt - at dokumentere udviklingen af alle biograferne i tekst, illustrationer og billeder, som historien har udviklet sig igennem mere end 100 år.

biografmuseet.dk startede som et ambitiøst bogprojekt, hvor jeg ville skrive om alle 70mm film vist i Danmark, og alle Danmarks 70mm & storformat biografer. Jeg var blevet meget begejstet for det store format, da jeg så "Nærkontakt af Tredie Grad" i 3 Falke bio på Frederiksberg i marts 1978. "Nærkontakt" og 3 Falke bio, med det store brede buede lærred på 17,6 meter gjorde et kæmpe indtryk på mig. I en alder af 15 år var det en kæmpe oplevelse at sidde helt ude på kanten af sædet i spænding, og nyde de store billeder. Jeg fandt senere ud af, at jeg havde oplevet denne forestilling i "70mm med 6-sporet stereofonisk magnetlyd" - som det så smukt hed den gang. Det var dog fantastisk! Herefter var jeg "solgt" til de store skarpe billeder, de mættede farver og 6-kanals magnetlyd. Alt det andet 35mm "småtteri" blegnede fuldstændigt - der var ingen sammenligning. Jeg var blevet omvendt. 70mm er noget ganske særligt, og er bare meget bedre end alt andet jeg hidtil havde set i byens biografer. Jeg måtte simpelt hen vide mere om 70mm. Hvilke film var i 70mm? Hvornår havde de dansk premiere i 70mm? Hvilke biografer havde vist 70mm film og i hvilken rækkefølge åbnede de med 70mm, 70mm kinomaskiner osv osv. Der eksisterede ikke noget samlet opslagsværk om 70mm film i Danmark hvor jeg kunne få svar på disse ting. Der var derfor ikke andet at gøre, end at skrive noget selv. Sådan var det bare. Grebet af ungdommelig entusiasme gik jeg straks igang med at samle information i gamle aviser og bøger. Min oprindelige ide gik ud på at lave en bog med samtlige cast og credits fra 70mm film i Danmark. En simpel ide, som senere udviklede sig betragteligt...
 
Læs mere her:

Skriv din historie til biografmuseet.dk

Den biografhistoriske kalender
De store lærreder i Danmark
Lukkede Københavnerbiografer

3 Falke Bio
Kinopalæet
Imperial Bio

70mm Film i Danmark

Danmarks 70mm & Storformat Biografer
I hvilken rækkefølge åbnede 70mm Biograferne i Danmark?
Dansk premiere i 70mm: 1958 - 2013
70mm Film i Danmark
70mm kinomaskiner

Cinerama i Kinopalæet
"Windjammer" i Cinemiracle
Pik-A-Movie på hotellerne
Cinema 180 på Bakken og i Tivoli
IMAX Dome i Planetariet
Motion Master på Københavns Rådhusplads
Showscan i Græsted

Indholdsfortegnelse
Internetressourcer
Opdateringer
Ris og Ros
 
"John Frankenheimer's "Grand Prix", optaget i Super Panavision 70 - en af de allerstørste 65mm produktioner nogensinde - præsenteret i CINERAMA i Kinopalæet.

I samme periode så jeg også "Panserslaget ved Ardennerne", "Rumrejsen År 2001", "Doctor Zhivago", "Ørneborgen" og "Kelly's Helte" som fine 70mm repriser. Imidlertid var det næsten sidste udkald for at se 70mm film i København. Mange af de store biografer lukkede med stor hastighed - mange var gamle og utidsvarende. Samtidigt boomede de små nye biografer med elendig lyd og billede. Filmselskaberne havde stadig store lagre af 70mm filmkopier på Filmlageret i København, og det kostede penge af have dem stående. Resultatet blev, at næsten alle de store film blev hugget op og smidt i Vestforbrænding. Nogle kopier endte på Filmmuseet i Bagsværd, men det var hovedsageligt de russiske film fra Dan-Ina film, og de er senere blevet eksporteret til det Norske Filminstitut i Oslo.
 
 
Jeg opdagede hurtigt, at historien bag Todd-AO, Cinerama og alle de andre storfilmsformater var fantastisk spændende, for det var jo MEGET mere end blot et logo på filmplakaten og skarpe billeder på lærredet. Bag udviklingen af de store filmformater gemte der sig en farverig historie om politik, mennesker og teknik. Sideløbende hermed begyndte jeg også at samle oplysninger ind om alle de andre storformat filmsystemer, der har været vist i Danmark: Cinerama i Kinopalæet, "Windjammer" i Cinemiracle, Pik-A-Movie på hotellerne, Cinema 180 på Bakken og i Tivoli, IMAX Dome i Planetariet, Motion Master på Københavns Rådhusplads og ikke mindst det hurtigeste af dem alle, Showscan i Græsted.

Hovedvægten af mine første historier om "70mm i Danmark" var beskrivelser de 3 store Københavnske 70mm film biografer 3 Falke Bio (1958-82), Kinopalæet (1959-81) og Imperial Bio (1961), som jo var "mine" biografer i 1970erne. En af de skøre ting jeg havde tid til som teenager var bl.a. at lave en komplet repertoireoversigt for 3 Falke Bio. I flere år brugte jeg MEGET tid på at læse original aviser på Universitetsbiblioteket i Fiolstræde, og skrev møjsommeligt alle filmtitler ned som kørte i 3 Falke Bio. Jeg lavede samtidigt et filmregister så jeg havde både en danske title, og originaltitlen på de enkelte film. Registeret indeholder iøvrigt flere filmtitler, end den etablerede Danske litteratur har registreret. Der er sågar mange film, der ikke er registreret nogle steder før nu, bl.a alle IMAX Domefilm i Planetariet. Bogprojektet blev ved med inspirere mig, til det også inkluderede beskrivelser af ALLE danske biografer med 70mm film på repertoiret igennem tiderne. Ambitiøst og underholdende. Desværre blev det aldrig rigtigt til mere end nogle 70mm foldere jeg "udgav" til dem der gad læse dem.

Ideerne og interessen udviklede sig løbende i de følgende år. I starten skrev jeg det hele på en Hermes 2000 skrivemaskine. En skønne dag sagde min kæreste - der efterfølgende oven i købet giftede sig med mig (og dermed blev medejer af en ikke ubetydelig samling papir), at jeg burde skrive det hele ind på en PC. Det begyndte jeg på i 1989, og siden er det gået slag i slag. Først med WordPerfect, og senest, fra omkring 2000 som html sider på nettet. Bogen blev istedet et on-line magasin og har derfor været undervejs siden midt i 1980erne og "udkommer" nu løbende i denne web-udgave. De fleste af 70mm biografhistorierne er skrevet for mere end 25 år siden - men de opdateres en gang imellem. Det er jo det smukke ved nettet - at man kan opdatere efter behov.
 
 
Glimt fra 70mm Festival i hovedstaden i 2009. Publikum kunne bl.a. gense "Hello, Dolly!" i spritny Todd-AO kopi. Foto Thomas Hauerslev

Biografer og 70mm film blev mere og mere spændende og en fantastisk altopslugende hobby, der bl.a. afstedkom at jeg meldte mig selv ud af gymnasiet i 2.g og i stedet blev filmoperatør i 3 Falke Bio og Nordisk Films Biografer. Det var meget bedre - men måske ikke så smart på lang sigt! I professionel sammenhæng rendte jeg flere år filmselskaberne i København på dørene og hentede plakater, annoncer og billeder til de aktuelle film vi viste. I ny og næ blev der osse tid til at samle ind til samlingen af 70mm filmmateriale. De har alle været meget venlige og ikke mindst overbærende, for den generelle holdning var, at "70mm! Det er der da ikke noget som nogen lægger mærke til."

Enhver bredfilmsentusiast ved jo, at dette jo overhovedet ikke er tilfældet.

Jeg har forsøgt at kradse lidt i overfladen af en relativt ubeskrevet 55 årig periode i dansk biografhistorie. Det er en almen populær-historisk ikke-videnskabelig fremstilling af mere end 100 års udvikling inden for brede billeder. Historien er hverken universitets- eller professoragtigt - men derimod gennemsyret af almindelig "nørdet" entusiasme (som nogen ynder at kalde denne interesse) for et filmformat, der er helt uden sidestykke. Hvis du som læseren kan lide at se gamle filmannoncer og læse om biografer og storfilm, så er biografmuseet.dk et sted for dig.

Læn dig tilbage og oplev The Greatest Show in Todd-AO

 
 

Alle Biografer i Danmark

 
Park Bio i Frederikssund december 2014

Grundlaget for biografmuseet.dk er dels min egen reasearch om 70mm biograferne men sandelig også Ole Tauldal Poulsen's (1950-2010) 8 fantastiske bøger (1987-1999) om alle de danske biografer. Ole døde desværre alt for tidligt, men det var hans ønske, at hans bøger's historier skulle leve videre på biografmuseet.dk. Ud over Ole's bøger om biograferne, vil biografmuseet.dk også indeholde alle andre aspekter ved biografdrift som f.eks. biografdesign, billetter, billetsalg, teknik samt alle andre tænkelige aspekter ved biografdrift. Men det kan kun lade sig gøre i det omfang, at læserne vil bidrage med teksterne. Kun museumsgæsternes skrivelyst og fantasi sætter grænsen for indholdet. Det er derfor tanken, at alle interesserede kan "udstille" på biografmuseet.dk med tekst og billeder. Jeg opfordrer alle til at skrive om sin favoritbiograf. Det er lige meget om du er biografgæst eller en biografmedarbejder. Du behøver derfor ikke at være tilknyttet en biograf eller at være "ekspert" for at skrive - blot du har interessen for de levende billeder og har lyst til at dele denne interesse med andre. Alle historier og anekdoter er meget velkomne - korte som lange. biografmuseet.dk giver plads til alle vinklerne om ethvert tænkeligt emne, der har relation til de danske biografer. Alle er velkomne til at deltage med at skrive tekster og komme med materiale. Ingen historie er for ubetydelig. Din biografhistorie kan handle om hvad som helst, blot det handler om den lokale biograf.
 
 
Le Grand Cafe på 4, Boulevard des Capucines i Paris i 2005. Den café hvor brødrene Lumiere viste deres film lå i nummer 14. Foto Thoms Hauerslev

En af verdens første biografer åbnede i "Grand Café" på 14, Boulevard des Capucines i Paris. Den første forestilling foregik den 28. december 1895 og var en stor sensation, selv om Brødrene Lumiere ikke tillagde deres opfindelse af "film" nogen særlig betydning. Imidlertid er det også dokumenteret, at "BIOGRAFEN" og dermed offentlig filmforevisning allerede foregik i New York (USA) den 20. maj 1895 på adressen 135 Broadway. Filmformatet til denne verdenspremiere var i øvrigt 70mm film.

Levende billeder dukkede op i Danmark for mere end 100 år siden. Nogle få initiativrige mennesker havde hørt om nyheden fra Paris, og de satsede deres penge på noget teknisk udstyr, som de dårligt kunne betjene. I små lokaler blev der vist særdeles brandfarlige nitratfilm med kalklys som lyskilde, da man endnu ikke havde elektricitet alle steder. Andre entreprenører levede af at turnere rundt i kongeriget med et "filmsapparat". De optrådte i cirkus og varieteer med "film" som det store finalenummer. Kunstmaleren Wilhelm Pacht var den første, der viste "levende billeder" i Danmark. Det foregik på Halmtorvet, det nuværende Rådhuspladsen, i København allerede den 7. juni 1896. Det var kun 5 måneder og 10 dage efter Grand Cafe åbnede i Paris.

Den 17. september 1904, 9 år efter Brødrene Lumiere's premiere i Grand Cafe, åbnede Constantin Philipsen den første permanente biograf i Danmark - "Kosmorama" på Østergade 26 i det centrale København. Kosmorama markerede starten på historien om biografer i Danmark. Siden da er det gået stærkt og utallige biografer har bredt sig over hele kongeriget. I de følgende år bredte Kosmorama, Biorama, Fotorama, Bio, Kino og hundredevis and andre biografer sig ud over det ganske land. Enhver by skulle snart få sin egen biograf.
 
 
bioTrio's imponerende facadeskilt over billetkontoret der signalerer stort lærred og 70mm med den form. Imidlertid var det kun en illusion - der var kun 35mm og flade lærreder. Foto Thomas Hauerslev

Der har været en mangfoldighed af biografer i Danmark. Fra den første stumfilmsbiograf med klaverledsagelse, til de helt store luksuøse biografer i 1960erne med 70mm, store buede lærreder og 6-kanal stereo. Der har været store biografpaladser med 3000 siddepladser og helt små intimbiografer med mindre end 50 pladser. Den lokale kro har lagt lokale til den lille interimistiske rejsebiograf og det lokale hotel's selskabslokale har gentagende gange været hjemsted for fremvisning af levende billeder. Udviklingen gik stærkt for at tilfredsstille publikum's interesse og tørst for at se film. Biograferne blev større og større, teknikken blev konstant forbedret, og der kom snart farver og lyd på filmen. Træbænkene er for længst udskiftet med konfortable lænestole. Siden 1970erne har der ofte været flere biografer under samme tag, og lokalerne er i de senere år også blevet brugt til mange andre ting end kun filmforevisning.

I Danmark har biograferne gennem tiderne selvfølgelig også forsøgt at følge med den tekniske udvikling og installeret disse filmformater. Det er gået frem og tilbage med publikumstilstrømningen i takt med at systemerne blev installeret og langsomt forsvandt fra publikums erindring. 1970erne var en epoke med "arkitektonisk udfordrede", små hurtigt ombyggede biografer med tvivlsom lyd, billede og middelmådigt design (eller fuldstændig mangel på samme). Og så har vi siden starten af 1990erne set en gennemgribende oprustning inden for komfort, skarpe billeder, store lærreder og kvalitetslyd. Der har i sandhed været plads til det hele, i mere end 100 år.

Meget energi er naturligvis brugt på at gøre oplysningerne så korrekte som muligt. Selv under disse omstændigheder kan det ikke undgås, at der vil forekomme fejl og mangler. Tøv ikke med skrive til Thomas Hauerslev hvis du kan tilføje noget nyt til museet og dermed til andres fornøjelse.

Oktober 2013
 
I perioden 1980 - 1995 har følgende enkeltpersoner været hjælpsomme med oplysninger.

Direktør Alfred August Andersen (3 Falke bio), Stefan August Kroon Andersen, Filmoperatør Niels E Andersen (Kinopalæet), Svend Aage Bech (3 Falke bio), Michael Brokow, Filmoperatør Jørgen Carlsen (Kino, Hjallerup), Claus Christensen (DSB), Filmoperatør Henrik Christensen (Tycho Brahe Planetarium), Henrik Falke (Codanhus), Jørgen Frederiksen (Dansk Biograf Teknik), Bengt Glöet (DSB), Ole Hagens Tegnestue, Per Hauberg (Bio, Malling), Henrik (Bror), Kinotekniker Ernst Jacobsen, Filmoperatør Otto Lind (Imperial bio), Michael Berg Larsen (Humle Bio), Filmoperatør Alan Lyman (Palads Teatret), Vera Lysholdt (Kinoteatret, Grindsted), Lars Abel (Dansk Kinematograf A/S), Filmoperatør Jan Niebuhr (Palladium), Daugaard Dybdal Nielsen (Lido, Vejle), Kontrollør Freddy Nielsen (Imperial bio), Filmfotograf Orla Nielsen (Biffen, Aalborg), Lagerchef Ole Olsen (United International Pictures), Filmoperatør Ole S Olsen (Filmmuseet), Filmoperatør René Pfaff (Imperial bio), Anders Petersen (chauffør), Postbud Ole Taudal Poulsen, Jørgen Rasmussen (Hansen, Carlsen og Frølund), Frederik Sundram (Nordisk Film), Jørgen Søndergaard (Dansk Kinematograf A/S), Rene Sørensen (Tycho Brahe Planetarium), Aalborg Hallen, Universitetsbibliotekets avislæsesal i København, Tim Voldsted (Filmmuseet), Filmoperatør Stig Mejsen Westergaard (Dagmar) og Direktør Anne Grethe Wezehlenburg (United International Pictures).

-, og ikke mindst min hustru Charlotte for at få sparket mig i gang engang i 1989
 

Skriv din historie til biografmuseet.dk

 
Så er det med at komme til tasterne. Foto Thomas Hauerslev

Skriv din historie til biografmuseet.dk. Alt om biografer i Danmark har interesse. Grib om pennen med det samme og skriv din personlige historie om din lokale biograf. Hvis du mangler inspiration til at komme i gang, er her et nogle stikord at starte med:

• Min biograf
• Beskrivelse (navn, beliggenhed, adresse mv.)
• Særlige kendetegn (Neon på taget, farven på fortæppet, lugten, slikbutikken mv.)
• Repertoire (premiere, westerns, musicals, 3D, 70mm, action mv.)
• Personale/ Medarbejdere/ Personligheder
• En biografforestilling der gjorde indtryk (Den personlige erindring)
• Den dag jeg tog min kæreste med i biografen

Alle er velkomne til at skrive historierne, og nogle har allerede skrevet de første sider med deres erindringer om biograferne. Museet er som i livet, et "work in progress", med andre ord - under konstant udvikling og den naturlige karakter er derfor den gradvise opdatering.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:12:12