biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 


NYHEDER & ARTIKLER
Kino 1-2-3, Thisted
Af
Keld P. Andersen
Filmkøbmanden fra Thisted, Gunnar Obel, havde længe barslet med tanker om at bygge en ny flot biograf i Thisted og dette medførte da også at han 2. juledag 1967 kunne åbne en top moderne nybygget biograf med 505 pladser og med det nyeste grej i operatørrummet i form af Victoria 8 filmmaskiner som kunne køre 70mm.
Kenneth Branagh Fortæller om Optagelserne af "Mordet i Orientekspressen" på 65mm Film
Af
20th Century Fox
Groft fortalt, er 65mm film dobbelt så stort som 35mm negativer. Det giver et et helt særligt niveau af farver, farvepallet og kontrast i filmen, så hvis du kan lide at se film på rigtig film, så vil nogle argumentere, at 65mm film kommer tættere på det menneskelige øje's oplevelse af virkeligheden end noget andet system. I praksis betyder det, at 65mm/70mm ser skarpere ud, mere dynamisk, og har meget bedre farver. Det føles som om du er med i toget.
Kenneth Branagh's "Mordet i Orientexpressen" i Super Panavision 70
Af
20th Century Fox
Til november kan biografgængerne være med til at opklare et spektakulært mord i selskab med den måske bedste detektiv i verden, når 20th Century Fox den 23. november 2017 i Super Panavision 70 præsenterer den nye filmatisering af Agatha Christies bestseller "MORDET I ORIENT-EKSPRESSEN"

• Gå til "Mordet i Orientexpressen" i Super Panavision 70
• Gå til Branagh om Optagelserne på 65mm Film
Min Barndoms Biograf
Af
Johs. Wienberg-Larsen
Biografen i Ry - i sandhed min barndoms biograf - åbnede i trediverne og havde dengang plads til ca. 200. Mange gange tog jeg cykelturen fra Skovsrod til Ry, hvor jeg hentede gode - og mindre gode - oplevelser i dette eventyrets mørke. Ja, det var rent eventyr, når lyset blev dæmpet og glaspladerne med reklamer for lokale butikker blev skubbet ind foran kulbuelyset og objektivet stillet (næsten) skarpt, mens Ken Griffins inciterende hammongorgel-spil eller taktfast marchmusik blev frembragt med slidte stifter og knasende 78'plader og flød ud fra de store højttalere bag lærredet!
Herning fik nyt Biografcenter
Af
Johs. Wienberg-Larsen
Herning har fået et nyt filmcenter, BioCity, med lærreder som husgavle og lyd som løbske jetmotorer. Jo, der bliver noget at glæde sig til for filmelskere. Inkluderet undertegnede, der naturligvis fryder sig over al den teknik og de gode, komfortable forhold, der findes i dette moderne filmhus. Tænk, seks sale med behagelige lænestole til det imponerede publikum. Jo, det skal nok trække folk væk fra flimmeræsken derhjemme.
Radio Mercur's Biografreklamespots
Af Martin Vinther Rasmussen
Radio Mercur var en flydende radiostation, der lå for anker i internationalt farvand i Øresund ved København. I årene 1958 - 1962 sendte Radio Mercur radioreklamer ind over København. I Storebælt havde Radio Mercur et tilsvarende skib liggende fra 1961 til 1962, der også transmitterede reklamespots, der kunne høres på Fyn og i det østlige Jylland. Her er nogle eksempler fra disse reklamespots.
"B" er for Bio - Forkullede rester i Stenløse
Af Thomas Hauerslev

18 måneder efter branden, er området hærget af grafittimalere og naturen er ved at overtage resterne af bygningen. Rustne og forvredne tagdele ligger i biografsalen, og i den ene side står afsvedne træstolper, der engang har båret taget. Krydsfinerplader dækker vinduerne, og i operatørrummet ligger de to filmmaskiner med AGA lampehuse. Væltet om på siden, og halvrustne. De kommer aldrig til at vise film igen.

• Gå til
Stenløse Bio, 18 måneder efter branden 4. maj 2016

Bio, Dronningborg
Af Keld P Andersen
Dronningborg Bio åbnede i 1950 på Udbyhøjvej og der var plads til 316 personer i denne forstadsbiograf lige i udkanten af Randers. Biografen var en re-prisebiograf hvor filmene først kom til når de var udspillet i centrumbiograferne. Direktør for biografen var S.A. Rasmussen - han blev i 1956 afløst af Fru Johanne Graversen - hun sørgede bl.a. for at biografen i 1966 fik installeret Cinemascope maskiner i operatørrummet.
Bio, Hinnerup
Af Keld P Andersen
Men træerne voksede jo ikke ind i himlen for Heinrich Rasmussen, fra midten af 1970erne begyndte besøgstallet at falde og pr. 1. Januar 1979 overdrog han biografen til Svend E. Jørgensen, der døde allerede 11 måneder senere og det så ud som om biografen ikke ville åbne igen, men så trådte tre lokale filminteressere folk til, R.G. Andersen, H.A. Laursen og Rasmus Hansen.
Jeg begynder at forstå, at Christopher Nolan kalder IMAX for Virtual Reality uden brug af briller
Af Mikkel Graugaard Hansen
Det første man lægger mærke til når filmen starter i IMAX, og man ser den øde gade i byen Dunkerque, er hvor enormt billedet er. Ens synsfelt er praktisk talt totalt fyldt, og man føler, at man på ingen måde kan få et totalt overblik over filmens billede. Denne tanke forsvinder dog hurtigt, når filmens hovedperson træder ind på lærredet, og man opdager, at det man skal holde øje med er præcist i ens synsfelt. Alt andet er ekstra og er med til at ”suge” dig ind i filmen, ved at får dig til at tro du virkelig er til stede.
Lun smørkage og varm kaffe i Gedser Remise
Af Thomas Hauerslev
I september dryssede der film- og stjernestøv ned over Gedser by. Nymalet gul kommandopost med hvidt træstakit og arrangeret græsplæne med flagstang, er som taget ud af den idylliske Olsen Banden forestilling fra '70erne. Denne lørdag var en sjov sammenkomst af entusiaster med forskellige interesseområder. Olsen Banden fans, bilentuasiaster, busfans og  togentusiaster, der alle mødtes i silende regnvejr med ét fælles mål.

• Gå til
Geninvielse af Post Tårnet, Gedser Remise

Den Forladte Biograf i Ulfborg
Af Kim Schrøder
En opdatering her fra det vestjyske. Jeg måtte tage afsked fra DSB efter 18 år som lokofører og er gået på pension. Det er ikke noget, som man bliver tyk af, og for at få det til at løbe rundt, solgte jeg lejligheden i København og købte et skønt hus med udsigt over Sdr. Nissum Fjord. Og således fik Ulfborg besøg af en biografentusiast.
Udkantskulturformidlingen i Malling
Af Per Hauberg
Vel vidende, at mit lille loppecirkus aldrig hverken kan eller skal konkurrere med de store naboer, har jeg i mange år holdt fast ved, at Malling Bio skal blive ved med at være sig selv, og at ånden – I ved, -den, der er større end lærredet, skal blive boende.
Film er best på kino!
Af
Nina C. Bull
De siste ti dagene har kjente og mindre kjente storfilmer blitt vist på Cinemateket i Oslo, og drøyt 4100 publikummere fra fjern og nær har strømmet til kinoen for å oppleve filmen slik den var ment å oppleves – på stort lerret, med sylskarpt bilde og 6-kanals stereolyd.

• Gå til 12. 70mm Film Festival i Oslo
Indvielse af Kommandoposten fra "Olsen Banden på Sporet"
Af Thomas Hauerslev
"Kommandopost Tårnet" / "KT" / "Det Gule Palæ" - genindvies i Bevaringsforeningen Gedser Remise efter endt restaurering og istandsættelse lørdag den 9. september kl 12 - 14:30 i overværelse af danske og tyske Olsen Banden fans, samt Morgen Grundwald (Benny) og Jes Holtsø (Børge) mfl., og med fint officielt besøg af borgmestrene fra Guldborgsund og Rostock.

• Gå til Indvigelse af Kommandoposten fra "Olsen Banden på Sporet"
Information søges om Lønstrup Bio, der fylder 100 år i 2018
Af Jan Rasmussen
I 2018 har Lønstrup biograf 100 års fødselsdag, så jagten er gået igang med at finde oplysninger om historien. De grundlæggende ejerforhold har vi styr på, men selve start datoen og de første film kender vi ikke endnu. 23 juli 1918 er den første annonce i Vendsyssel Tidende og omtale af samarbejdet med Hirtshals biograf. Jeg søger gode råd om hvor der kan findes yderligere oplysninger om driften.
Hurup Bio
Af Keld Andersen
Da de danske biografer i 1950erne havde et mægtigt opsving gik Chr. Hansen i 1956 i gang med byggeplaner til en ny og flot biograf i Hurup og tegningerne til denne blev lavet af en lokal arkitekt i samarbejde med Bang og Olufsen i Struer - sidstnævnte sørgede også for det kinotekniske anlæg til Hurup Bio.
Bio, Borre
Af Keld Andersen
Da der var fast fremvisnings inventar i Borre Bio fik man i starten af 1930erne opsat et nyt tonefilmsanlæg - dog stadig med pause midt i filmen når der skulle skiftes spole - denne pause bibeholdt man helt frem til biografen lukkede omkring 1970.
"Voyage of Time: The IMAX Experience"
Af Thomas Hauerslev
Terrence Malick's første dokumentarfilm præsenteres i Tycho Brahe Planetarium i det storslåede 7OMM IMAX filmformat. "Voyage of Time: The IMAX Experience" er en fejring af livet og den enestående historie om universet. Publikum guides igennem 13,5 milliarder års historie på 40 minutter. Fra The Big Bang og starten af Kosmos, til dinosauerenes tidsalder og endeligt helt frem til idag og Jordens endeligt.
"Dunkirk" i 70mm - En Helt Unik Oplevelse
Af Michael Verner
Den oplevelse med 70mm udgaven var for mig helt unik. Selvom jeg havde set filmen før, var det en helt ny oplevelse, som at se en helt anden film. Klarheden, farvetoningen og dybden gjorde scenerne endnu mere intense og medrivende, og meget mere detaljeret. Det skabte for mig en helt ny dimension i filmen.

 
 

Gå til Terrence Malick's 7OMM IMAX "Voyage of Time: The IMAX Experience" premiere 1. september 2017 i Planetariet
Østervrå Biograf
Af Keld P Andersen
I Østervrå foregik filmforevisningerne på Østervrå Hotel hvor Friismose over indgangen til salen havde indrettet et lille operatørrum med plads til sit apparatur og det store flytbare lærred stod på scenen foran det nedrullede scenetæppe i den anden ende af salen og der var fast biografdag hver onsdag.
Ny Jazz- og event biograf i Aalborg har premiere
Af Allan Clausen
Når Den Blå festival 2017 onsdag d. 16. august lægger ud med en mangfoldighed af jazz-koncerter, vil jazz-folket også få mulighed for at både se og høre nogle af de store jazz-legender på det store lærred. Det sker når den nye lokale jazz- og event biograf, Kinorama, har Aalborg premiere med hele 3 jazz-film, bl.a. den anmelderroste ’Chasing Trane’, der er John Scheinfelds hudløst ærlige dokumentar om saxofonisten John Coltranes musik og liv.
Damme Bio på Møn
Af Keld P Andersen
I 1943 overtog Anna og Lauritz Christiansen "Hjørnet" med tilhørende biograf og telefoncentral - derudover drev ægteparret også Damme Kro. Biograflokalet blev også brugt til andre formål så de løse bænke blev fjernet og sat frem igen når det skulle være filmforestilling og ved særligt stort besøg blev der sat løse stole frem langs væggene.
"Dunkirk" Presseinformation
Af Warner Brothers

"Dunkirk" af Christopher Nolan, med Tom Hardy, Kenneth Branagh og Mark Rylance m.fl., er fotograferet med IMAXs 65mm filmkameraer for at give publikum en fantastisk billedkvalitet. Historien udfolder sig til lands, til vands og i luften. Da 400,000 soldater ikke kunne komme hjem … - kom redningen hjemmefra!

• Gå til "Dunkirk" Presseinformation
Palads Teatret henne i København kåret som årets sted i Politiken
Af Thomas Hauerslev

Avisen Politiken skriver fredag den 2. juni 2017, at Palads Teatret har vundet prisen som "Årets sted i byen", fordi det grundlæggende er en fed og farverig bygning af have i København. Prisen kommer i kølvandet på den optale af biografen, der fandt sted tidligere på året, hvor stygge pengekræfter ville river bygningen ned til fordel for et montrøst byggeri hen over banegraven ved Vesterport station i København.
Kosmorama: For 50 aar siden aabnede det første biografteater
Af Arnold Hending, Biograf-Bladet, 1954
Dengang var det uden besvær, man fik en biografbevilling - for begrebet bevilling eksisterede nemlig slet ikke - man skulle blot have en politi-tilladelse til at aabne - og den fik jeg. Huslejen i "Kosmorama" var 1500 kroner om aaret, og der var ikke noget, der hed skat paa biografbilletterne. Men man maatte betale en saakaldt fattigskat til magistraten paa 5 pct. af billetindtægten, som dog ikke blev lagt paa billetterne, der kostede 25 øre og 50 øre for en reserveret plads.
Stanley Kubrick Utställningen i Köpenhamn
Af artFREQ – Kunstforeningen GL STRAND
Kubrickfestivalen 2017 kulminerar i slutet på året med en stor utställning av internationella mått som visar Kubricks stora filmkonst med bland annat Kubricks foton till LOOK Magazine, utdrag ur alla hans filmer, intervjuer med Kubrick och hans samarbetspartners, inblick i filmskapandet, arbetsmetoderna och Kubricks privata och omfattande arkivmaterial.

• Gå til
Stanley Kubrick's Film i København

• Gå til 7Omm-festival, Cinemateket, Oslo, Norge
Spektakulær 7OMM-festival på Cinemateket, Oslo, Norge
Af Olsen, Langlo & Bull
For 12. gang feires det ultimate analoge filmformatet 70mm på Cinemateket i Oslo. I ti dager får publikum muligheten til å se filmene slik de var ment å oppleves – på stort lerret, med knivskarpt bilde og 6-kanals stereolyd. Festivalen fokuserer på en tidsperiode da filmstudioene i Hollywood satset og vant publikum tilbake i kinosalene i konkurranse med fjernsynet.
Bio, Køge
Af
Peter Schøn Hansen
Salen var oprindelig med lige over 300 sæder og som så mange andre biografer fra den tid med sæder i forskellige klasser, de dyre ”sofasæder”, de billige ”cowboy-rækker”, mellemklasse, og både en direktørloge og en offentlig loge hvor man kunne se ned på de resterende publikummer. I 1984, overtog Laila Christensen biografen med støtte fra sin far Magnus Christensenog nu begyndte en tiltrængt ombygning og modernisering.

• Gå til Galleriet: Køge Bio, 18. april 2017
Fakta om Ljudformat
Af Mats Kullander
Under de över 100 år som biografvisning existerat har det funnits många olika system för att berika bildupplevelsen med ljud. De första filmerna som visades från 1891 i Edisons Kinetoscope beledsagades av ljud från Edisons uppfinning fonografen. Man tittade i en liten ruta och lyssnade samtidigt till musik med hjälp av "ljudslangar" som fungerade som en sorts forntida hörlurar.
BioTrio, Høje Taastrup
Af Mikkel Graugaard Hansen
Den første rigtige biografoplevelse jeg havde i min barndom, ud over juleshow hvert år med min far i en af de små sale i kælderen under Palads i København, var i Bio Trio i storcenteret City 2 på vestegnen i Taastrup. Filmen var Snehvide, året var 1983 og jeg var 7 år gammel.

• Gå til galleriet fra 1984:
BioTrio, City 2, Høje Taastrup, 1984
Lone's Biograf Café i Vordingborg
Af Thomas Hauerslev
Lone Deleuran viser alle slags film for sit publikum, både blockbustere, superheltefilm, danske film, tegnefilm, europæiske film og meget andet. På et år bliver det til 150 film og hendes besøgstal svinger imellem 16.500 og 25.000. Foyerne og indgangspartiet er dekoreret med aktuelle filmplakater, der kan købes for 20 kroner, når filmene er "taget af plakaten".
Park Bio, København
Supplerende oplysninger af Inge Eklund
Ejeren og hans søn hilser så pænt og er både i cafeen/ved billetsalget eller tager billetter ved indgangen. Man kan stadig købe papirrabatkuponer, og de viser de bedste film og også meget kulturelle film. Park Bio har biografklub Danmark, specielle forestillinger med etniske film på modersproget, børne forestillinger og mor/baby forestillinger og mm

• Go til galleriet: Park Bio, Oktober 2010

Mystisk billede fra Palladium opklaret
Af Finn Hansen
Biografmuseet.dk's depardement for mystiske billeder, har endeligt modtaget en forklaring på det mystiske billede fra Palladium. Det mystiske billede fra Palladium-salen er fra åbningsdagen 18. januar 1938.

Memoryscan - Scanning af Negativer og Lysbilleder
Af Thomas Hauerslev
I Århusgade i København ligger firmaet Memoryscan, der over nogle år har scannet alle mine 35mm negativer og næsten alle mine Kodak lysbilleder. Det har været en god oplevelse at gense alle de gamle billeder i digital form i hidtil uset kvalitet. Det har også været en fornøjelse at møde Jens Frederik Olsen, der driver Memoryscan. Her fortæller Frederik om hans oplevelser, scanninger og om baggrunden for sin virksomhed.
Fakta om Bildformat
Af Mats Kullander
Det finns och har funnits ett antal olika bildformat vad gäller filmvisning på biograf. Med bildformat menas bildens höjd i förhållande till bredden. De flesta biografer har en fast bildhöjd, som regel så högt och lågt man kan komma med hänsyn till takhöjd och siktkurvor. De flesta biografer har formaten Normalbild, Vidfilm (antingen 1:1,66 eller 1:1,85 eller så nära någon av dessa man kan komma) samt CinemaScope. De större premiärbiograferna i våra storstäder kan dessutom köra 70mm. I den följande genomgången anges förhållandet i ordning höjd:bredd.
 
 
ALLE BIOGRAFMUSEET'S NYHEDER
2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | Nyhedsarkiv

5 ÅR SIDEN - 2012
Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!
Ny bog om Filmmanden Lau Lauritzen Jr.'s utrolige karriere
 En Aften i Paradis: Farvel til 35mm

10 ÅR SIDEN - 2007

Henrik Westergaard Christensen - Mit Liv i 3 Falke Bio
Den sande historie om "Far and Away"


15 ÅR SIDEN - 2002
Niels E. Andersen om sin tid i Kinopalæet i København

20 ÅR SIDEN - 1997
Jeanne d'Arcs Lidelse og Død i Symfonien i Aalborg


• Gå til Billeder fra de første år i Colosseum
• Gå til Før og efter ombygning af Colosseum
• Gå til
Colosseum, København

• Gå til
Fem nye 7OMM Film på vej til Biograferne
Kinomaskiner i 50 aar
H. C. Heidemann havde sparet 900 kr. sammen i England, hvor han havde arbejdet som mekaniker, og det var for 50 aar siden nok til at starte en virksomhed, der indenfor sin branche i dag er en af de største, mest kendte og velrenommerede. Han begyndte naturligvis smaat, allerede da han vendte hjem, og virksomheden var saadan set allerede et aar gammel, da den 1. juli 1906 omdannedes til det aktieselskab, som hele filmbranchen siden har lært at kende som A/S Dansk Kinematograffabrik, og det er det jubilæum, som nu fejres den 1. juli.

• Gå til Billeder fra det moderne Dansk Kinematograf

• Gå til Jubilæumskrift: Helios Teatret 1962-1987
• Gå til Helios Teatret, Faaborg

• Gå til
DP70 Annoncer

• Gå til 3 Falke Bio, 1982 billedportræt
• Gå til 3 Falke Bio, Todd-AO
København's Stjernebiografer
Danmarks største kæde af biografer. 27149 siddepladser hver dag i Storkøbenhavn og 97 daglige forstillinger. Antallet af sæder varierer fra 1521 pladser i Imperial Bio til 88 luxussæder i den konfortable Cinema I - V. København's Stjernebiografer ejet og drevet af Henrik og Anders Sandberg, med hovedkvarter i Reventlovsgade 28, 1651 København V.

• Gå til galleriet af  København's Stjernebiografer

Gå til Ekstra job, som operatør i BilBio
Hvordan "Olsen Banden på Sporet" fik sin titel
Af Henning Sprogøe
N
år min far kom hjem med manuskripterne til Olsen Banden, specielt omkring nummer 5 og 6, så lagde han dem altid på bordet til mig, og sagde "Du vil altid gerne læse de manuskripter, så kom du bare igang". Så kom 7'eren, der hed "Olsen Banden Vender Tilbage", fordi de kom tilbage fra Spanien, men også fordi de kom tilbage til serien. Jeg læsten manuskriptet, men syntes titlen var lidt tam. Jeg syntes der manglede noget, der relaterede til filmen og til handlingen. Så siger jeg til far "Prøv at spørge Balling, om den ikke kunne hedde "Olsen Banden på Sporet"".

• Gå til Hvordan "Olsen Banden på Sporet" fik sin titel
Stanley Kubrick Festival 2017
Af
Kunstforeningen GL STRAND og artFREQ
I hele 2017 bliver Stanley Kubrick fejret i biografer, biblioteker og koncertsale landet over. Kubrick er en af filmhistoriens største og mest betydningsfulde instruktører. ”GL STRAND har i mange år vist udstillinger, der undersøger kunstens krydsfelter, og Stanley Kubricks film er om noget eksemplarisk for kunst, der på bedste vis går på tværs og forener mange kunstformer i sig,” siger udstillingsinspektør Pernille Fonnesbech. Året igennem vil GL STRAND være vært for ’Kubrick samtaler’, hvor kendte filmfolk og kunstnere fortæller om deres forhold til Stanley Kubrick.
Samtale med Jan Harlan, Film Producer
Af Thomas Hauerslev
Vi besøgte jævnligt familien i England hvor Stanley og jeg snakkede meget om musik, fordi det var et område hvor vi var jævnbyrdige. I 1969 spurgte han mig om at jeg ville arbejde for ham i et års tid og tage til Rumænien for at forberede "Napoleon", det store filmprojekt han arbejde på. Mit firma bakkede mig op og gav mig den nødvendige orlov. Mit job for Stanley krævede tyskkundskaber for at tale med folk i Rumænien, der ikke talte engelsk. Jeg er født i Karlsruhe og taler sproget, det gjorde Stanley ikke. Jeg skulle forhandle, lave aftaler, og organisere ting og sager.
Mine damer og herrer, dette er MAGI Cinema
Af Thomas Hauerslev
Det har altid været Douglas Trumbull's personlige ambition at involvere publikum mest muligt i handlingen på lærredet. Han ønsker at forbedre den samlede biografoplevelse og inddrage biografgængeren i filmens handling. Ligesom sin mentor Stanley Kubrick, er det hans ambition af give publikum denne first-person oplevelse. Trumbull har udviklet MAGI til dette formål, og han er af den overbesvisning, at industrien bliver nødt til at overveje disse muligheder for at overleve.

• Gå til
Samtale med Jan Harlan, Film Producer
For 25 År Siden: Ripley's Motion Master
Af Thomas Hauerslev

Den 29. juni 1992 åbnede "Ripley's Motion Master. The thrill movie you ride" på Rådhuspladsen 57 i København. I dette museum var der en 70mm biograf. Det var en Motion Master biograf med 30 siddepladser og et ca. 12 meter bredt buet lærred. Action Biografen, hvor du fysisk bliver involveret i handlingen. Ud over kæmpelærredets action med øredøvende effekter i 6-kanal surround lydgengivelse, bevæger stolene sig i takt med filmen. Motion Master viser forskellige kortfilm med alt fra rutchebaner til dødskørsel".
 


• Gå til Palads Teatrets historie + • Gå til Palads Teatret, København + • Gå til Nordisk Film's Biografer


Online: 01-01-2005. Updated: 01-01-2024