biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 • Gå til Merry, København
Metropol Teatret, København
Af Keld Andersen
Den nye Metropol biograf var en god biograf, men folk klagede dog over at det nogle gange kunne var svært at se for de foransiddende - det skyldtes at gulvet var plant og ikke skrånede.
Bil Bio, Rødovre
Af Keld Andersen
Direktør for den nye Drive-In Bio var Henning Bendtsen, en kendt filmfotograf og instruktør. Billetprisen i den nye Drive In biograf var ved starten 20 kr. pr. vogn med to personer og 5 kr. for hver ekstra person.
Tillykke, Imperial
Af Brian Iskov
Datidens flotte armbevægelser spejler sig stadig i Imperials rummelige marmorfoyer og salens 1102 pladser, bredt ud i amfiteatrets vifteform. Ellers er der ingen levn af det oprindelige interiør.
Helios Teatret, Faaborg
Af Keld Andersen
Helios - Teatret som efterhånden var i noget sørgelig og slidt stand blev bortforpagtet ud til Niels Kaisou der havde blod på tanden for at redde Helios fra at afgå ved døden.
Centralteatret, Slagelse
Af Keld Andersen
Central-Theatret på Løvegade 19 blev Slagelse by´s biograf nr. 3. Det var en tidlige fattiggårdsbestyrer ved navn N. A. Jensen der i november 1916 havde ansøgt Byfogeden i Slagelse om bevilling til at drive et biografteater.
Maggi Baaring's Vægdekoration i Toften
Af Tom W Petersen
Jeg var på Toftegårds Plads den 5. juli 1971 da jeg fik den idé at gå over og kigge på min barndoms og ungdoms biograf, "Toften". Direktøren var der, og han gav mig lov til at fotografere væggene.
Panorama, Slagelse
Af Keld Andersen
En ny biograf i Slagelse så dagens lys i år 2003. Den åbnede sine døre for publikum efter ret så store startvanskeligheder
Platten – min lokale biograf
Af Hans Schjørmann
Da jeg var dreng manglede verden meget, af det den har i dag. Men verden rummede også ting som den ikke har i dag, f. ex.: Den lokale biograf. For mit vedkommende var det Platan Bio. Eller "Platten".
"Windjammer" i Odense, 1959
Af Mogens Klingstrup
Samaritterne skulle udlevere ”søsyge piller” da mange blev søsyge. Så livagtige var optagelserne, at man følte at man var ombord på skibet. Jeg husker at ”vi” sejlede fra Norge og oplevede vilde storme tværs over Atlanterhavet.
Bio, Sønder Felding
Af Keld Andersen
Sønder Felding Bio åbnede d. 12 november 1954. Biografens direktør var Emil Kristiansen og dennes søn Ejvind Kristiansen var inspektør.
Bio, Mørke
Af Keld P. Andersen
Rosenholm kommune købte nabobiografen "Kom-Bi" i Hornslet, hermed blev Leif Madsen udsat for en ulige konkurrence. Madsen følte sig noget til grin og valgte derfor at lukke biografen.
Bio, Roslev
Af Keld P. Andersen
Roslevs biografdrift begyndte allerede i tyverne da Aksel Krogh Poulsen fik lavet et biograflokale på Roslev Hotel. Der blev dog ikke vist film hver aften, da salen også blev brugt til bal og bankospil samt private fester.
"Babettes Gæstebud" med Gabriel Axel
Af Thomas Hauerslev
Om Oscarvinderen "Babette" sagde Gabriel Axel: "Filmkonsulenten sagde til mig: "Gabriel, der er ikke et kvarter i det lort!"", hvilket afstedkom stor latter blandt aftenens publikum.
Korsør Biograf Teater
Af
Andersen og Nielsen
Med fuld digitalisering er Biografteatret udrustet til kamp. Hatten af for de mennesker, der ulønnet arbejder på at få biografen til køre og samtidig sørge holde historien i hævd

Biografteatre i Korsør
Af Jørgen Nielsen
Den 30 Januar 2007 fyldte Korsør Bio 100 år og året efter modtog Korsør Bio et certificat fra Guinnes World of Records som verdens ældste biograf i samme bygning - denne ære gav stor medieomtale.
Korsør Biografteater Billedportræt
Af Thomas Hauerslev
En sen søndag eftermiddag i august måned 2011 kom jeg forbi med kameraet og fik lov at tage en serie billeder af Korsør Biograf Teater
Blixen Museet viser "Babettes Gæstebud"
Af Blixen Museet
Museet følger op på sidste års succes med film under åben himmel i museets have ved at vise Gabriel Axels mesterværk "Babettes Gæstebud" med introduktion af instruktøren selv.
Digital 4K Filmfestival  
9 store filmklassikere  vises i nyrestaurerede, digitale 4K versioner og i biografsale med det bedste og nyeste udstyr, så publikum sikres en uovertruffen oplevelse.

Gå til Bornholm's Biografer
Cassiopeia, Svaneke
Af JG, biografmuseet.dk
Et sæt billeder af Cassiopeia's facade på en regnfuld juli eftermiddag i 2011

• Gå til Raadhusteatret / Bio, Rønne
• Gå til galleri
Rønne Bio, juli 2011
Biografen, Rønne (1907)
Af Keld P Andersen
Bogtrykker P.L. Gornitzka blev biografens første bestyrer og da tilstrømningen var stor, forsøgte man sig med faste spilletider, hver onsdag, lørdag og søndag.
Kino / Scala, Gudhjem
Af Keld P. Andersen
Kino skiftede navn til Scala i 2001 og gennemgik en omfattende ombygning og er idag en foreningsdrevet biograf med moderne digital fremviser.
Hasle Biograf, Hasle
Af Keld P Andersen
Hasle Biograf åbnede omkring 1933 i byens forsamlingshus, og i oktober 1963 blev det besluttet at lukke Hasle Biograf på grund af svigtende omsætning
Regina Teatret, Århus
Af Keld P. Andersen
Regina Teatret i Aarhus blev opført i 1921 med Oluf Jensen direktør. Bevillingshaver var Aarhus Kommnune og det var den største biograf i provinsen med sine 933 pladser
Biografteater/MariBio, Maribo
Af Keld P. Andersen
Maribo fik sin første biograf i 1909 under navnet Maribo Biografteater. Der var i denne biograf plads til 160 mennesker og direktøren for hed Arnold Christensen. Maribo Biografteater var ene om at betjene byens borgere indtil 1942

• Gå til
Scala Biograferne / Scala Biografer
Kinografen, Sorø
Af Keld P. Andersen
I 1921 fik Kinografen på Kong Frederik en konkurrent, da snedkermester N.I. Hansen åbnede byens biografteater nr. 2. i Østergade.

Nordisk Films Biografer
Danmarks Største isbjørn driver mere end 100 topmoderne biografer over hele kongeriget fra København til Esbjerg, og fra Ålborg til Odense
Hvad Skuffen Gemte
Af Henrik Fabil
Se en stribe gamle billeder fra 3 Falke Bio af operatørerne, der viser "South Pacific" i Todd-AO
World Cinema, København
Af Keld P Andersen
World Cinema var som biograf en af byens største med 1581 pladser. Hvem der egentlig var direktør i de første år er uvist, men i 30erne var det Tage Nielsen.
Bio, Nexø
Af Keld P Andersen
Bogtrykker P.L. Gornitzka blev biografens første bestyrer og da tilstrømningen var stor, forsøgte man sig med faste spilletider, hver onsdag, lørdag og søndag.
Nordbornholms Kino, Allinge
Af Keld P. Andersen
Kino blev opført i 1933 og lukkede i 1980. Den gamle biografsal blev lavet om til udstillingslokale og butik indtil et ejendomsfirma det gamle biograflokale.
Bio, Rønne
Af Thomas Hauerslev
Rønne Bio åbnede i 1940 og lukkede 1985. Bio var den første danske biograf der viste CinemaScope film, og Bornholms eneste biograf, der flirtede med det store luxusformat: 70mm med magnetlyd.
Bio, Åkirkeby
Af Keld P Andersen
Åkirkeby Bio havde i alle årene plads til 185 personer og biografens udstyr var altid i tip top stand. Sigrid og Arne Grønvang Nielsen stoppede biografdriften i foråret 1980, der ikke længere var rentabel.
Imperial  1961 - 2011
Af Thomas Hauerslev

Imperial Bio i København fejrer  50 års fødselsdag. Mange forskellige film er blevet vist siden 1961, bl.a. "Breakfast At Tiffanys", "The Graduate" og "The Sound of Music". Her er en buket klassiske og nostalgiske avisannoncer fra de første år.
Cinemateket, København
Af Thomas Hauerslev
Biograferne er opkaldt efter film-pioneerne Carl Th. Dreyer, Asta Nielsen og Benjamin Christensen, og besøges årligt at 100.000 gæster
5977 pladser og væg-til-væg lærreder
Af Thomas Hauerslev
Fotomontager fra de tre flotte CinemaxX biografer i Danmark. Optaget i sommeren 2009

• Gå til Gloria's Buede Lærred
Wide-Screen Biografmusik - 2. del
Af Arne Dupont
Ved film i bredformat har lydeffekter og musik en endnu større betydning, da dette ofte er en del af oplevelsen. I tonefilmens barndom var det dog ikke alle producenter som var lige interesseret i at have for meget musik.
Vises "i Sensurround"
Af Thomas Hauerslev
Et lydformat, der tilføjede simuleret rumlen og vibrationer til film, så intenst og kraftigt, at det ikke kun kunne høres, men i høj grad kunne mærkes.
ESA Bio Spøgelsesbiograf
Af Henrik Hansen
Som min kollega ùdtalte "det er jo som at træde ind i en tidsmaskine". Ja, alt er intakt og det gamle billetsalg er der stadig.

• Gå til Spacebio - SHOWSCAN i Græsted