biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 


NYHEDER OG ARTIKLER
3D|HFR - Ny filmmagi har set dagens lys
Af CinemaxX
I sin nye film ”Hobbitten: En uventet rejse” udnytter Peter Jackson de digitale muligheder. Teknologien kaldes HFR. Resultatet er, at filmen på lærredet bliver endnu mere skarp, levende og helt uden slør, når kameraet panorerer eller der er hurtig action på lærredet.
Valdau Åbner Kulturbiografen Frysehuset
Af Thomas Hauerslev
Skuespilleren Nikolaj Coster Valdau åbner Frysehuset i Holbæk. Med et enkelt sakseklip blev biografen åbnet i December 2012 i overværelse af byen borgmester og et festklæt publikum
Oplevelser i 3 Falke Bio
Af Gudmond Bager
Jeg var 14 år, og min far inviterede mig ind at se ”Lawrence of Arabia”. Det blev en skelsættende oplevelse. I første omgang var jeg benovet over hele indretningen, elegancen, det var jo ligefrem ’fint’. Jeg husker ikke om vi havde taget ’pænt tøj’ på, men jeg tror det.

• Gå til
3 Falke Bio, Skandinaviens første Todd-AO Teater

• Gå til Holbæk får en ny Biograf
Se ”Hobbitten” med 48 Billeder i Sekundet
CinemaxX introducerer "High Frame Rate" og viser snart film med dobbelt hastighed. HFR er film i særdeles høj opløsning på lærredet som tilskueren opfatter som virkeligt i modsætning til standard hastighed, hvor tilskueren altid er klar over filmens nærvær.
Indiana Jones - The Complete Adventures i CinemaxX
I anledningen af at filmstudiet Paramount fylder 100 år er det atter tid til at genopleve de fire nyklassikere om den eventyrlystne arkæolog på det store lærred. Alle film vises søndag den 2. december i CinemaxX København og Aarhus - uden danske undertekster.
Cinema Retro's Film Klassiker nummer 4
Af Thomas Hauerslev
For at fejre en af de vigtigste film- og biografbegivenheder nogensinde - James Bond's 50 års jubilæum - har Cinema Retro dedikeret sin 4. Film Klassiker specialudgave til filmen, der startede det hele - "Dr. No".
Agent 007 indtager København
Af Thomas Hauerslev
"Skyfall" have for nylig Danmarks premiere, og København var dekoreret med James Bond plakater på plankeværker, plakatsøjler og stilladser.
Alan Lyman bliver selvstænding
Af Thomas Hauerslev
Efter 27 års ansættelse hos "Isbjørnen" har Alan Lyman valgt at blive selvstændig erhversdrivende med speciale inden for kinoteknik og vedligeholdelse af den eldrevne bil "Ellerten".
Glimt fra Danmarks Premieren på "Skyfall"
Af Thomas Hauerslev
På en kold oktoberaften i 2012 fejrede Herlev Teaterbio Agent 007's 50 års jubilæum. Der var næsten udsolgt, og lidt før 19:30 blev de forventningsfulde James Bond fans lukket ind i biografen.
Bio, Skodsborg
Af Keld P Andersen
På Strandvejen i Skodsborg ud for det fornemme Hotel Øresund oprettedes i 1923 en biograf i en tilbygning nord for hotellet - biografbygningen fik tilnavnet "kostalden".
Bio, Tølløse
Af Keld P Andersen
Mens Sven Erik Lambertsen arbejde i operatørrummet brugte han mange timer på at udvikle nye spoleapparater - trådspoler og en filmkassette så alt blev nemmere at håndtere. Det kom pludselig til at betyde at filmene kom på to 1800 meter spoler og ikke i de sædvanlige 5-6 akter.
Kino, Skibby
Af Keld P Andersen
I April 1942 kunne kroejer A. Nielsen så endelig åbne sin nye biograf i Skibby med 250 pladser. Åbningsfilmen var "Frk. Kirkemus" fra T.F.K. og biografen var fyldt til sidste plads. Operatørrummet var blevet udstyret med den nyeste teknik fra Bang & Olufsen.
 

Vester Hjermitslev Biograf
Af Lisbeth Thorendahl
Kun en enkelt gang bød biografen på bedre sæder. Det var en aften hvor folk undrede sig over at der var stillet en rød plyssofa ind i salen ved siden af sliksalget. Årsagen var, at direktøren fra Pedershåb Maskinfabrik havde bestilt billetter og forhørt sig om hvorvidt biografen i Hjermitslev havde sofapladser - det havde den selvfølgelig.
Kosmorama, Skelskør
Af Keld P Andersen

Den digitale tidsalder har også indfundet sig i Skelskør. Med en udskrivning på 700.000 kroner lykkedes det i December 2011 at købe en Kinoton projektor, og siden da har Kosmorama været med på næsten alle premierefilmene.
Sorø Amts Rejsebio, Ringsted
Af Keld Andersen
Poul B. Hansen var på farten næsten hver eneste aften året rundt til de forskellige forsamlingshuse men forinden skulle der søges om polititilladelse til hver enkelt forestilling.
Sensationel Todd-AO Forestilling i marts 2013
Af Thomas Hauerslev
Kom til Malmø og nyd "Disse Fantastiske Mænd i Deres Flyvende Maskiner..." i en rigtig biograf på et kæmpestort lærred. Den store "Royal" biograf fra 1961 lægger buet lærred og DP70 kinomaskiner til en klassisk 70mm film den 16. marts 2013.
Gedser Bio
Af Per Jensen
Jeg har lige været i Gedser og her stødte jeg på en bygning som engang husede Gedser Bio. I følge skiltet var der biograf fra 1924 - 1969.
Er nogen interesseret i en Ernemann VIIIB maskine?
Af Martin Nilsson
Maskinen har været i brug på Ebberødgård i Birkerød, hvor den fra 1959 - ca. 1990 har fungeret én gang ugentligt som filmfremviser for de mentalt handicappede beboere.
Regina Teatret, Nykøbing Sjælland
Af Martin Tanggaard

Christian H. Petersen, byggede i 1927 en rigtig biograf i Havnegade. Det blev til Regina Teatret og var meget moderne på den tid.  I 1959 blev der installeret CinemaScope i salen og det nye brede lærred blev indviet med FOX-filmen ”Manden der aldrig har levet”
Ny bog om Filmmanden Lau Lauritzen Jr.'s utrolige karriere
Af Paw Pedersen
Lau Lauritzen blev fra 1950 også direktør for den store københavnske premierebiograf Kinopalæet. En biograf som han i bogstaveligste forstand byggede op fra en ruin til en blomstrende forretning. Han regnede med at biografen skulle være kronen på hans værk og sikre hans alderdom, men så gik der politik i sagen.
Cinerama-sagen, fra bogen om Lau Lauritzen, Jr.
Af Paw Pedersen
Folk der selv har oplevet Cinerama fortæller, at det er noget af en oplevelse. Der er ikke noget at sige til, at Lau Lauritzen blev overvældet. Den 31.8.1962 kunne Kinopalæet således afholde en stor gallapremiere på rejsefilmen ”Verdens syv vidundere” til fordel for FN’s børnefond.
CinemaxX Udvider i Århus
Af Lykke Lehman
CinemaxX Aarhus har valgt at ekspandere med 3 nye digitale sale det populære shopping center Bruuns Galleri
"Windjammer" og "This is Cinerama" Blu-ray og DVD
Af Flicker Alley
Omsider udgives "Windjammer" og "This is Cinerama" på Blu-ray og DVD. Disse to meget eftertragtede film udgives i september 2012 i forbindelse med Cinerama's 60 års jubilæum.

Gå til Kinopalæet  | Læs mere om "Windjammer"
Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!
Af Thomas Hauerslev
Cinerama's 60 års fødselsdag fejres i 2012 med re-premiere i udvalgte biografer og udgivelse på Blu-ray. Cinerama kom frem i 1952 og revolutionerede biografbranchen for evigt med brede lærreder og 7-kanal stereofonisk magnetlyd.

Windjammer Dokumentar vises i Oslo
Af Jan Langlo
Dokumentarfilmen
"The Windjammer Voyage: A Cinemiracle Adventure" (2012) vises i Oslo til minde om Lasse Kolstad, der havde hovedrollen i "Windjammer".
Taastrup Kino
Af Marianna Finnsdóttir Krarup
I slutningen af halvfjerdserne arbejdede jeg som billetsælger i biografen. Når man åbnede den yderste hoveddør, var der en lille billetluge til højre hvor jeg sad inde bag og solgte billetter fra en rulle.
En Aften i Paradis: Farvel til 35mm
Af Thomas Hauerslev
Den 11. april 2012 markerede Falkoner Biografen på Frederiksberg, at epoken med at vise 35mm film er kommet til vejs ende. Flere end 100 gæster kom og så film og fik præsenteret mere end 100 års innovation inden for biografteknink før filmen
Biograf Cafeen / Kino, Vordingborg
Af Keld Andersen
Første film i 70mm systemet var "The Sound of Music" september 1967. Efter indførelsen af Todd-AO systemet fandt mange storfilm i dette format vej til Sydsjælland
Falkoner Biografen viser "Mine Aftener i Paradis" i 35mm
Af Thomas Hauerslev
Falkoner Biografen's 35mm maskiner bliver udskiftet med digitale projektorer, og overgangen skal markeres med at vise en af de mest elskede film om livet i biografens operatørrum: "Mine Aftener i Paradis"
Maskinist Anders Olsson
Af Anders Olsson
Året var 1976, jag var 21 år gammal och gjorde min militärtjänst. Mitt jobb var från början att köra 16mm instruktionsfilmer för de värnpliktiga.
"Born to be Wild" - ny 70mm IMAX Film
Tycho Brahe Planetarium har  Danmarkspremiere på IMAX filmen: "Born to be Wild", en gribende historie om kærlighed, engagement og det helt specielle bånd der kan knyttes mennesker og dyr imellem
BioCity, Næstved
Af Per Jacobsen
BioCity Næstved, der er Danmarks nyeste biograf, har seks digitale sale med plads til i alt 854 gæster
Bio, Ølgod
Af Keld P. Andersen
Biografpublikummet i den gamle biograf måtte benytte toilettet hos naboen Hotel Ølgod for der var intet toilet i selve biografbygningen men til gengæld en lille slikbod i foyeren. En lille "hønsetrappe" førte op til operatørrummet
Bio, Thyborøn
Af Keld P Andersen
Bio, åbnede omkring 1937-38 med Svend Jepsen som direktør. Biografen lå lige ud til vandet i hyggelige omgivelser og var blevet indrettet i et gammelt maskinværksted.
Bio, Videbæk
Af Keld Andersen
Videbæk Bio startede i kroens sal d. 5 Juni 1940 og direktør for biografen var Johannes Lund og inspektør var Fru N. Lund. Den første film der blev vist var "Pas på Svinget i Solby"
Marilyn Monroe-Feber i CinemaxX
Af Lykke Lehman
Den 1. og den 5. februar byder CinemaxX på muligheden for at se “Some Like It Hot” i en nyrestaureret digital 2K version. Kom og se den i en af Danmarks bedste biografer
Standard, Frederiksberg
Af Keld Andersen
Standard Bio åbnede d. 23. Februar 1908 på Falkoneralle 73 med cykelhandler G. Christoffersen som direktør og bevillingshaver. Biografen havde 292 pladser.