biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Til Frankrig efter ønskefilmen
70-MILLIMETER: Den danske kopi af "Baraka" var hugget op, så Biffen måtte af sted

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Lars Borberg, nordjyske.dk. Gengivet med tilladelse fra Lars Borberg & Lars Jespersen, nordjyske.dkDato: 06.06.2008
HJEM IGEN - "Baraka" fylder godt, brede spoler i store kasser. Her er Biffen's Orla sammen med filmens ejer, entusiasten Francois Carrin. Foto: Astrid Nielsen

Avisen skal ud og filmen skal frem. Intet skal hindre Biffen i Aalborg i at vise den film, de har fået lovet - og selv har lovet videre, ikke hvis Orla Nielsen og Karin Fast skal bestemme. Heller ikke selv om den lille biograf selv skal køre til Frankrig efter filmen.

- Vi har i årevis haft folk, der spurgte efter den helt specielle 70mm storfilm, "Baraka", som vi har vist i flere omgange - så meget, faktisk, at det en tid nærmest var vores hus-film. Nu havde vi så besluttet, at det skulle være igen - og hentet tilsagn fra både den amerikanske rettighedshaver og den danske distributør, siger Orla Nielsen.

Men da det så endelig skulle være - som sæsonafslutning for Biffens sommerferie - var det alligevel gået galt:

- Det viste sig, at den danske distributør i mellemtiden havde valgt at hugge filmen op og destruere den, og så står man jo der, siger Orla Nielsen.

Han gav sig så til at spore endnu en kopi, han vidste skulle befinde sig i Europa.

- Når man er 70mm-entusiast, har man jo en vis føling med, hvor filmene bliver af. Så det tog ikke så lang tid at finde en mand i Frankrig, en pensioneret landmåler, der bekræftede i telefonen, at han havde en kopi af "Baraka" - og at han oven i købet gerne ville låne den ud. Og så var det jo bare af sted, siger Orla Nielsen.

Han og datteren Astrid startede bilen og kørte sydpå til den lille grænseby mellem Belgien og Frankrig, Quievrechain. Her havde deres nye franske ven, Francois Carrin, lovet at vente med frokost - men som ægte entusiast havde han ændret planerne:
 
Læs mere her:

Biffen, Aalborg

"Året Igennem Børfjord" Danmarks 70mm Premiere i Biffen, Aalborg

Morten Skallerud

Todd-AO Festival

Mike Todd

"Årets gang gennem Børfjord"

Internet link:

nordjyske.dk

Biffen, Aalborg

Schauburg, Karlsruhe, Tyskland
Francois Carrin viser 70mm film i sin kælder hjemme i Quievrechain på den fransk-belgiske grænse. Foto: Orla Nielsen

- Vi blev straks halet ned i kælderen, hvor han har indrettet en privat biograf med to klassiske 70mm fremvisere af den fornemste slags - den type, som vi også selv kører med i Biffen. Og så skulle vi ellers se film, fortæller Orla Nielsen.

70mm film. Det meget store filmformat blev introduceret i 50’erne, først i USA, som Hollywoods modtræk mod tv-skærmen. Det nye billedmedie holdt publikum hjemme, så nu svarede filmbranchen igen med et format, man kun kunne have udbytte af på det store biograflærred. Det syv centimeter brede billede giver en enestående billedkvalitet, en skarphed helt ned i detaljen, som er blevet ved at fascinere 70 mm entusiaster over hele verden, også 30 år efter at teknikken blev overhalet af nye teknologiske spring fremad.

- Det er helt klart et område for nørder, lige som tog og fly og amerikanerbiler. Vi, man kan jo lige så godt tage sig selv med, er nærmest en slags broderskab, der kender hinanden verden over, i hvert fald gennem internettet, siger Orla Nielsen.

- Da vi havde set film nogle timer - og han har virkelig nogle skatte - gik vi så endelig op i huset og fik noget dåsemad. Så læssede vi "Baraka" på bilen og kørte hjemad.

2700 km og halvandet døgn kunne den kæmpestore lægges på ståltallerkenerne i operatørrummet hjemme i Aalborg, og forestillingen var i hus de næste syv dage.
 
 
STORFILMEN "BARAKA" er optaget i 70 mm for at skabe detaljerige, skarpe kæmpebilleder fra en verden fuld af liv. Foto: Magidson Film, Los Angeles, USA

"Baraka"
lavet af filminstruktøren Ron Fricke og havde premiere i 1992. Det er en ordlys billedfortælling med en musikside i new age-stil, en antropologisk udforskning af menneskeheden som den ytrer sig set højt oppe fra og ganske tæt på.

Ron Fricke er netop gået i gang med en efterfølger, "Samsara", der vil tage 14 måneder bare at optage.
 
 

70mm - det store format

 
Besøg hjemmesiden www.in70mm.com og lær meget mere om 70mm formatet og filmhistorien.

Her kan man bl.a. møde den danske 70mm ekspert Thomas Hauerslev, Todd-AO opfinderen Mike Todd og den norske filmskaber Morten Skallerud, der har lavet "Årets gang gennem Børfjord". Eller blive inviteret til den fjerde årlige 70mm Todd-AO Festival i Schauburg biografen i Karlsruhe i oktober - en af de sidste biografer, der stadig er indrettet på storformatet fra operatørrum til lærred.

Orla Nielsen fra Biffen i Aalborg har for øvrigt selv lavet en 70mm [35mm ArriScope, Ed] film, nemlig kortfilmen "Hjalmar" om den 100-årige vinterbader Hjalmar Poulsen.
 
 

Fortryllende rejse på 12 minutter

 
Filmfolkene på arbejde i stærk kulde. Kameraet skal tøs op og skinnevognen må ikke fryse fast til sporet. Foto: Knut Skoglund / Camera Magica, Norway

Hvordan laver man en film, der dokumenterer årets gang rundt om en øde norsk fjord højt mod nord - i sne og frost og blæst og sol, 365 dage i træk. Noget af en udfordring.

Den norske dokumentarfilmkunstner Morten Skallerud besluttede, at gøre det. Og han satte nogle simple regler for sig selv. Filmen skulle lade sit publikum bevæge sig rundt langs fjorden i et ubrudt forløb gennem et helt år.

Morten Skallerud løste opgaven ved at montere et kamera på skinner og lade det optage nogle ganske få sekunder hver dag - for så til næste dag at blive flyttet fremad, meter for meter, indtil året var fanget ind og blevet til film med alt hvad det betød af afrimning, optøning, temperering af film og smørestoffer, fremføring af el osv. i den næsten glemte fjorddal mellem fjeldene. Vist i normal hastighed varer rejsen rundt om fjorden og gennem året præcis 12 minutter, et minut pr. måned.

Filmen er optaget i 70 mm. Morten Skallerud fik lov at låne et Panavision kamera hos Panavision i USA - samme udstyr, som f.eks. "Ben Hur" blev optaget med. Deres eneste betaling skulle være en kopi af filmen.

"Årets gang i Børfjord" vises hele ugen som forfilm til "Baraka". En filmbegivenhed, der erfaringsmæssigt vil trække 70mm nørder til fra hele Europa.
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 08 marts 2010 12:12:43