biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Biffen, Aalborg

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 16.03.2010
Opdateret: 21.02.2023
Orla Nielsen byder indenfor i Biffen. Bemærk neonskiltet. Foto: Thomas Hauerslev (2001)

Biffen
Strandvejen 19
9000 Aalborg


02.04.1989 - 14.06.2009

Henne i Aalborg ligger der en perle af en biograf med navnet "Biffen".

"Foreningen Biffen" drives på utrættelig vis af Karin Fast og Orla Nielsen. Et arbejde der foreløbigt er kulmineret i 2003, da parret fik tildelt Den nordjyske kulturpris og 100.000 kroner.

Jeg vil her prøve, uden at blive beskyldt for at overdrive alt for meget, at gøre rede for den påstand, at Biffen er en knaldgod biograf som alle Aalborggensere kan være stolte af og mange biografdirektører kan sukke af misundelse over.

Biffen er på mange måder unik; der kan vises 70mm film, lærredet er buet, biografen er meget lille, det er et overvældende stort billede, filmene er gode, der er god rækkeafstand og så Biffen den eneste Danske biograf med regelmæssige 70mm film på programmet. "Baraka" og "2001: A Space Odyssey" har været vist mange gange og publikum rejser gerne mange kilometer for den sjældne oplevelse at se film i det store format. 
 
Læs mere her:

JazzKino, Aalborg
Teater Nordkraft
Biffen Nordkraft, Aalborg

In70mm.com:
The Biggest Format, in the Smallest Cinema
Om Biffen

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 

Formål for "Foreningen Biffen"

 


"-, at fremme det Aalborgensiske filmmiljø og tilbyde publikum gode filmoplevelser i den absolut bedste tekniske kvalitet"

 

"Filmen ud til Folket"

 
Biffen i al' sin enkelthed. Foto: Thomas Hauerslev (1998)

Bag Biffen står filmfotograf Orla Nielsen, DFF (Født i 1952). Orla er en beskeden men progressiv herre som i mange år har været den væsentligste drivkraft bag Aalborgs kulturelle biografliv.

Selv om Biffen ligger i Nordjylland og dermed det geografiske hovedkvarter for aktiviteterne, er Orla's ambitioner og evner mangfoldige og heldigvis ikke begrænset til Aalborg. Hans virketrang giver sig udslag i at vise levende billeder mange forskellige steder i Danmark bla. i DGI Byen, Skrot-In Bio i København og et 70mm Road Show i Odense osv. Alene i Aalborg har han vist , "The Big Blue" i en svømme hal, 16mm film i Aalborgtårnet, film på universitetet, lavet biograf på Limfjordens bølger og senest har Nordjyllands Kunstmuseum lagt lokaler til filmfremvisning.

Omkring 1994 blev aktiviteterne udvidet med et samarbejde med Symfonien (Aalborg Symfoniorkester) i den nedlagte Europa Bio. Med en stærk overbevisning om, at folk bare VIL se film må Orla's valgsprog ganske enkelt være "Filmen ud til Folket". I maj 2016 interviewede jeg Orla om Biffen, Biograferne, "Rumrejsen år 2OO1" og hans lidenskab for 7OMM film og biografer i al almindelighed.
 
 

Åbningen i 1989

 
Hvis der er børn i biografen, kan de se en 8mm Anders And film i foyeren imens de venter. Foto: Thomas Hauerslev

Biffen åbnede efter en hektisk byggeperiode den 2. april 1989. Biografen ligger i en port hvor der oprindeligt har været indkørsel til en nedlagt tobaksfabrik.

De 51 Figueras stolepladser stammer oprindeligt fra Nørreport Bio i København.

Biffen er opbygget efter SHOWSCAN's princip for en High-Impact biograf med et buet lærred fra væg-til-væg. Lærredet er tegnet på basis af en 1:10 CinemaScope bue og bygget af gipsplader, der er skruet op på et buet skelet af træ. Ujævnheder er udspartlet og herefter er det hele malet med mat hvid maling. Fra 1. række er der et meget flot udsyn til det 5,4 meter brede buede "lærred". 

Ved åbningen var Aalborgs ukronede biografkonge, Henning Elimar, naturligvis også inviteret. Han udtrykte stor beundring for udførelsen af Biffen's biografrum. Hr. Elimars biografer var på den tid meget nedslidte og teknisk mangelfulde. Med Biffens åbning fik han konkurrence af byens første art-biograf. Initiativet kom bag på ham, hvorefter han relancerede Astoria biografen som art-biograf.

Biffens første film var "Skyggen af Emma" (kl 19:15) og "Himmel og Helvede" (kl 21:15)
 
 
Biffens flotte programlogo, der tydeligt illustrerer det buede lærred og den store oplevelse. Kunstner ukendt.

Det følgende er korte uddrag af åbningspressemeddelelsen hvor Orla præsenterede "Biffen"

Vi vil gerne præsentere jer for "Biffen", som den 2. april 1989 for første gang sender sit xenon lys gennem natten i Aalborg. Biffen er beliggende i Skråen, et kulturhus, der åbnede i 1978.

Som en del af Skråen, mener vi at der er basis for en hyggelig og velindrettet biograf, der kan tilbyde tidens biografpublikum underholdning af god kvalitet i perfekte rammer.

På biografens 108 m2 er der placeret 50 højryggede Figueras stole, hver hævet 20 cm i forhold til hinanden. Filmlærredet er let buet og måler 6 x 2,5 meter. Som det måske anes, er der lagt op til en High-Impact biograf til glæde for publikum, biograf og filmudlejer.

"Vi har forsøgt at tage de bedste elementer fra de store biografer vi kan lide at se film i, og så nedskaleret dem til vores forhold."

O
rla Nielsen, 1998

Oprindeligt var der indgang til Biffen igennem kulturstedet "Skråen", men i 1997 fik Biffen egen indgang lige ud til Strandvejen. Mahogniinventaret fra en gammel chokoladeforretning blev indkøbt og sætter nu sit præg på foyeren. De gamle glasmontre er nu fyldt op med gammelt filmudstyr, bøger og plakater. Foyeren er et mix af gamle møbler og moderne belysning.

I foyeren er der altid en gæstebog man kan skrive i, og den bliver brugt flittigt af de mange tilfredse stamkunder.

 

Repertoiret

 
Biffens flotte "Titanic" annonce.

Biffen er en café- og artbiograf og viser alle de gode film, der som oftest lever et stille liv blandt landets café- og artcinemas. Biffen viser heldigvis også de brede kommercielle mainstream film af alle slags.

I starten var det vanskeligt at få de rigtige film som kunne trække et publikum ind i mørket. Efter et hårdt opstartsår lykkedes det efterhånden at få filmselskaberne til at lægge mærke til Biffen. 

Efteråret 1990 og foråret 1991 var et vendepunkt hvor det gik rigtigt godt med film som "The Wall", "Blade Runner", "Blue Velvet", "Short Cuts", "Schindlers List" og "The Blues Brothers". Sidstnævnte var Biffens største succes flere år. 

Den 31. august 1992 havde "Spartacus" premiere i 70mm i Biffen. Den kørte i 3 uger frem til og med den 20. september 1993. I efteråret 1993 have Biffen premiere på ikke mindre end 8 film. Heriblandt "Baraka" i Todd-AO 70mm. "Baraka" er blevet vist mere end 100 gange siden 1993.

"Titanic"
blev vist 70mm DTS i efteråret 1998 som den eneste biograf uden for København. I september og oktober 2003 blev "Goodbye Lenin" vist for en udsolgt sal i 5 uger. 3000 mennesker så filmen.

De mange gæster slider på Biffen og biografen holdes naturligvis ved lige. I sommeren 1993 blev Biffen malet matsort efter Parisisk forbillede (Max Linder Panorama) og lærredet blev gjort 75 cm bredere.
 
 
Gruppebillede fra 70mm arrangementet i 1998.  Foto: Thomas Hauerslev (1998)

Biffen er meget velegnet til enhver form for filmtræf, da man kan køre ethvert filmformat og Biffen deltager i filmfestivaler flere gange om året.

I to omgange har Biffen været vært et 70mm filmtræf. Det første i 1992 og andet i 1998. I januar 1992 viste Biffen "Waterloo" og "The Story of Flaming Years" i 70mm samt kortfilmen "A Year Along the Abandoned Road" i 35mm Dolby Stereo. Der var totalt udsolgt. Ved 1998 træffet blev der vist "The Great Race" og "Close Encounters of the Third Kind" samt forskellige kortfilm og gamle trailere. Læs Jan Niebuhr's artikel træffet (på engelsk).
 
 

Lyd

 
Billetpriserne i 2001. Foto: Thomas Hauerslev

I 1989 var Biffen bestykket med et lydanlæg der var noget anderledes end i dag. 

A Kæden: Yamaha Pro Logic Dolby Surround Sound Dekoder. 4 kanals forforstærker til magnetlyd er specialbygget i København af Troels Orland.

B Kæden: 2 NAD effektforstærkere model 2150, der i alt leverede 4 x 60 W

Meget er sket siden og hele anlægget opdateres til stadighed. Allerede i efteråret 1992 købte Orla et rigtigt Dolby anlæg til 70mm format 42, således at Biffen i dag ser sådan ud:

A Kæden: Dolby CP65, Dolby DA-20, DTS ___ til 70mm & 35mm

B Kæden:  JBL højttalere og QSC forstærkere. 

Ud over Biffen, er det kun Imperial Bio i København der har DTS 70mm.
 
 

Todd-AO og 70mm

 
Orla Nielsen lægger 70mm film i den tonstunge og mandshøje DP70 Todd-AO projektor. Foto: Thomas Hauerslev (2001).

Orla's kærlighed til det store Todd-AO format har naturligvis gjort, at Biffen kan vises luksusformat over dem alle.

Todd-AO, eller 70mm, er for længst sendt på museum af de fleste biografer i Danmark, men i Biffen er formatet stadig sprællevende. Selv om udvalget af 70mm film desværre er meget snævert, holder Biffen 70mm maskinerne i god form og kører som den eneste biograf i Danmark reprise på "Baraka" mindst en gang om året i Todd-AO. En attraktion i det nordjyske som tiltrækker folk fra hele landet. 

Biffen hører uden tvivl til blandt de absolut mindste biografer i verden som kan køre 70mm film. Det er en fantastisk oplevelse at se film i 70mm, og i Biffen forstærkes denne oplevelse mange gange af det buede lærred og de fint afstemte dimensioner af biografsalen. Biografgæsterne får med andre ord MEGET for pengene takket være Biffens lille størrelse.

Biffen's første 70mm film menes at være David Lean's mesterværk "Doctor Zhivago". Det er imidlertid usikkert hvornår det foregik. "2001: A Space Odyssey" havde premiere midt i november måned 1989.

Oprindeligt var der installeret en Philips 16mm maskine model EL5000 med venstrevendt betjeningsside og en En Philips rejsemaskine type FP3. Maskinerne er senere fjernet og erstattet af en DP75, som er "lillebroderen" til DP70.

"Jeg viser 70mm film i Biffen af den simple grund at jeg syntes det er et fantastisk system. Jeg kan lide at se det og det er nemt at køre. Der er noget særligt ved 70mm som er svært at beskrive. Alle detaljerne, opløsningen og skarpheden er utroligt. Det er som at kikke ud af et stort vindue. Det er næsten tredimensionelt."

Orla Nielsen, 1998

• Gå til Orla viser "Baraka" i en svømmehal
• Gå til "Året Igennem Børfjord" Danmarks 70mm Premiere i Biffen, Aalborg
• Gå til Til Frankrig efter ønskefilmen

 

 

Lidenskaben til DP70

 
De to maskiner i operatørrummet. Til venstre DP70 og til højre DP75. Foto: Thomas Hauerslev (2001)

Filmmaskinen der viser de store 70mm billeder er af mærket Philips og modellen kaldes EL4000/01 Todd-AO All Purpose Projektor. I daglig tale kaldes maskinen blot for DP70, som er en forkortelse for "Double Projector for 70mm". Maskinen stammer fra Rialto i København (serienummer 2442) og var oprindelig udstyret med overkassette. Kassetten er senere fjernet for at gøre plads til tonerhovederne til Dolby Laboratories og Digital Theater Systems's digitallydsformater.

I årenes løb har Orla opkøbt DP70 maskiner fra flere nedlagte 70mm biografer. Maskinerne har han genanvendt i de biografer, som han selv har drevet gennem årene. 

Der er naturligvis vandkøling og 1600 Watt xenon (lodret). Lyskilden er senere "løftet" til 2000 watt vandret kolbe, på begge maskiner. 
 
 
Da Biffen åbnede i 1989 foregik afviklingen af film fra et  Scankino spoletårn og store 4000 meter spoler. Imidlertid var dette lidt upraktisk med 70mm film. Efter næsten 2 års arbejde var der den 22. april 1991 premiere på et hjemmebygget elektronisk styret Non-Rewind bord med 4 tallerkener til 70mm og 35mm. De første film på bordet var ”RUMREJSEN ÅR 2OO1” og "2010" begge i 70mm.

Objektivet til 70mm visning var oprindeligt et 90mm Colorplan objektiv til en Leitz  lysbilledeprojektor. Dette objektiv kan efter behov udskiftes med en 40 år gammel 87,5mm ISCO T-Kiptagon. Begge objektiver har en uhørt skarphed, kontrast og farveopløsning og billedet står knivskarpt fra kant til kant. T-Kiptagonen er i øvrigt korrigeret således, at billederne vises fejlfrit og uforvrænget på det buede gipslærred.
 
 

70mm Film

Følgende film er vist i 70mm på Biffen's buede lærred:

"Doctor Zhivago"
"2001: A Space Odyssey"
"Spartacus"
"De Flammende År"
"Dersu Uzala"
"Far And Away"
"Titanic"
"2010"
"Baraka"
"The Great Race"
"Close Encounters of the Third Kind"

&

"Waterloo"

Nøgleoplysninger
Åbnet: 2. april, 1989
Pladser: 51, stadium seating
Lærredstørrelse: 6,15 *) x 2,45 meter og buet.
*) Oprindeligt 5,4 meter
Projektionsafstand: 10 meter
Lyd processor: Dolby CP65, Troels Orland magnetforforstærker, Dolby Digital DA-20, DTS til 70mm og 35mm
Forstærkere: QSC
Højttalere: JBL
Projektorer: Philps DP70 og DP75
Brændevidder: 70mm = 87,5 / 90mm
35mm CS = 85mm
35mm 1,66:1 = 60mm
35mm 1,37:1 = 65mm
16mm = 30mm.
 
 

Fremtiden

 
Billetterne med det buede lærred som logo.

I fremtiden er det meningen at Biffen skal udvides med en ekstra biograf med 100 pladser, buede rækker, 10 meter bredt buet lærred og 70mm. 

High-Impact stilen fortsættes til glæde for biografpublikummet.

"Biffen" i Aalborg er det bedste eksempel på, at en lille art- og café biograf i Danmark sagtens kan vise film i "absolut bedste tekniske kvalitet". Afslutningsvis må jeg sige, at den eneste ulempe jeg som amatørskribent kan komme i tanker om er, at Biffen ligger i Aalborg, og ikke i København! Godt for aalborggensere, skidt for københavnere.

Biffen lukkede efter sidste forestilling den 14. maj 2009 og flyttede ned i nye lokale i det nye kulturhus Nordkraft.

• Gå til ”Biffen” lukker, flytter og genåbner
• Gå til Biffen Nordkraft, Aalborg
• Gå til Teater Nordkraft
• Gå til JazzKino, Aalborg

Direktør
Orla Nielsen (1989- )

70mm Maskiner

Philips DP70

Billet telefon
9816 9594 (1989 - )
9812 2189 (1989 - )

Pladser

51 (1989 -14.05.2009)
 
 
   
Souvenirbillet fra 70mm arrangementet i 1992.

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Biffen Nordkraft, Aalborg
 
 
   
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:15:03