biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Nordisk Film Biografer fejrer Københavns historiske biograf: Palads fylder 100 år

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Sofie Schmidt Christensen, Brand Manager, Nordisk Film Biografer. Pressemeddelelse, 17. januar 2018 Dato: 17.01.2018
1986: Palads om aftenen. Fotokredit: Thomas Hauerslev

Fredag den 26. januar fylder Palads 100 år. Derfor fejrer Nordisk Film Biografer sin ældste biograf med et særligt fødselsdagsprogram, hvor der er noget for enhver smag.

Nordisk Film Biografer fejrer 100-året for den historiske Palads-bygning med et særligt årsprogram, der byder på biografoplevelser for alle de mange gæster, der kender og elsker Palads.

Vi fejrer de største filmsucceser og de mest rørende øjeblikke, der gennem tiden har gjort Palads til en klassisk biograf, som trods en imponerende alder stadig er på forkant med det nyeste inden for film og underholdning. I 2017 blev Palads kåret som ”Årets sted i byen” af Politiken og kan i en alder af 100 år stadig bryste sig af at være et centralt mødested for københavnerne.

Anerkendt bygning med imponerende historie
Palads-bygningen har en stormomsust historie, men har stået fast gennem både verdenskrig og mod nedrivningsfare. Bygningen blev opført som biograf i 1918, og blev senere en del af Nordisk Film. Under Anden Verdenskrig husede bygningen en bar, der var populær blandt tyske soldater, men som efter befrielsen hurtigt skiftede navn til English Corner.

Palads er den ældste biograf i Nordisk Films biografkæde, som i dag rummer 22 biografer landet over. Oprindeligt havde Palads én stor biografsal med lidt over 1500 sæder, men fik efter en gennemgribende renovering i 1978 hele 12 nye sale. I 1979 fik Palads yderligere fem sale og var i en årrække verdens største multibiograf.

Under udgravningsarbejdet i kælderetagen i 1979 stødte man på togskinner fra Københavns oprindelige hovedbanegård, som lå på grunden frem til 1911. Den gamle hovedbanegård fungerede i et nogle år som biograf indtil cirka 1916, hvor bygningen blev revet ned og erstattet af det nuværende Palads Teater i 1918.
 
Læs mere her:

Palads Teatret, København

Palads Teatret, 1912

Galleri: 17 Biografer under Samme tag

Palads Teatret Bag Facaden

Galleri: Palads Teatret's 100 års fødselsdag

Palads Teatrets historie

Nordisk Films Biografer 100+ Topmoderne Biografer over hele Kongeriget

Internet link:
1920erne: Elektroingeniørerne Arnold Poulsen og Axel Petersen introducerer talefilmen i Palads som et af de første steder i verden. Fotokredit Nordisk Film Biografer

Det var også i Palads, at tonefilmen blev introduceret, som et af de første steder i verden. Bygningen har desuden lagt hus til samtlige premierer på Olsen-banden-filmene, undtagen én. Især populær var ”Olsen-banden går amok ” fra 1973, som trak næsten en million danskere i biografen. Og sjovt nok foregår Egon, Benny og Kelds mislykkede kup netop i Palads.

I 1989 udsmykkede kunstneren Poul Gernes Palads i de velkendte spraglede farver, som mange københavnere hurtigt dannede sig en mening om. I de seneste år har Palads igen været på dagsordenen, og mange har fortsat en stærk holdning til, om Palads skal bevares eller vige pladsen for nye byplaner.

”Palads rummer københavnernes historie, men peger samtidig fremad mod fremtidens by. Som biograf har Palads haft banebrydende betydning og var i en årrække verdens største multibiograf. Den var også en af de første biografer i verden, der viste tonefilm. Bygningens centrale placering er til løbende diskussion, men dens historie og aktualitet er fortsat indiskutabel. Som Nordisk Films ældste biograf fortjener Palads at blive fejret, og hvad fremtiden bringer, afventer vi med ro i maven. Vi er overbevist om, at vi også har en rolle som biograf i fremtidens København,” siger Vibeke Pallisgaard Wolfsberg, der er kommerciel direktør i Nordisk Film Biografer.
 
 
Palads sal 1 i dag. Kreditering: Egmont

Elskede filmklassikere og flotte premierer på programmet
Når Palads runder et skarpt hjørne, bliver det i topform og som altid med et aktuelt filmudbud for de mange gæster, der benytter biografen året rundt. Palads besøges af alle fra børnefamilier over action-fans og til det brede publikum, der nyder et godt drama i Biografklub Danmark. I anledningen af 100-året findes filmsuccesser fra Palads lange historie frem, og der bliver mulighed for gensyn med elskede klassikere og film, der har været en del biografprogrammet gennem tiden. For at skabe ekstra biografglæde i løbet af fødselsdagsåret skrues der desuden op for filmmagien, når udvalgte filmpremierer fejres med særlige events.

Fødselsdagsweekend med gratis popcorn til alle gæster
På selve fødselsdagen den 26. januar og hele weekenden til og med søndag den 28. januar bydes alle biografgæster i Palads på et gratis bæger popcorn til filmen. Biografen vil naturligvis være pyntet op til fest, og fødselsdagsåret 2018 skydes i gang med denne festlige weekend, hvor alle er velkomne til en oplevelse i biografens mørke, som efter 100 år stadig tryllebinder store og små.
 
 

Nordisk Film Biografer – filmbranchens største biografkæde

 
Nordisk Film Biografer ejer og driver 22 biografer i følgende byer i Danmark: København (Imperial, Palads, Dagmar, Falkoner, Fields), Lyngby, Hundige, Taastrup, Køge, Næstved, Hillerød, Frederikssund, Nykøbing Falster, Odense, Kolding, Esbjerg, Herning, Aarhus, Randers og Aalborg. Nordisk Film Biografer har tilsammen 146 sale og ca. 24.000 sæder i Danmark og sælger omkring seks mio. biografbilletter årligt.

Nordisk Films Biografer 100+ Topmoderne Biografer over hele Kongeriget
 
 

Nedslag i Palads’ 100-årige historie

 
Tegning af den anden hovedbanegård. Danske Billeder For Skole Og Hjem, 7. Kjøbenhavn og Frederiksberg af Theodor Siersted. Forlagsbureauet i Kjøbenhavn 1899. Billede: Wikipedia, public domain

• Frem til 1911: Københavns 2. hovedbanegård ligger på grunden, hvor Palads Teatret i dag ligger.

• Ca. 1912-1916: Den gamle hovedbanegård fungerer i nogle år som biograf, indtil bygningen blev revet ned og erstattet af det nuværende Palads Teater.

• 1918: Den nuværende Palads-bygning står færdig som biograf. Biografen rummer én stor sal med plads til lidt over 1500 gæster. Bygningen er tegnet af arkitekterne Andreas Clemmesen og Johan Nielsen, som opførte den i nybarok stil. Billedhuggeren Kai Nielsen skaber sandstensskulpturen af Ursus med tyren, der sammen med et tårn pryder biografens facade. Foyeren er centret omkring den imponerende trappe i italiensk renæssancestil, og bygningen rummer desuden en restaurant. Den anerkendte violinist Jacob Gade dirigerede orkesteret, der spillede musik til filmene, som var uden lyd. Jacob Gade blev i Palads Teatret i resten af stumfilmsperioden. I 1925 spillede han første gang sin "Tango Jalousi", der senere blev verdenskendt.

• 1923: Elektroingeniørerne Arnold Poulsen og Axel Petersen fremviser resultatet af 5 års arbejde: talefilmen. To år senere, den 19. november 1925, fremviser de en forbedret udgave af deres system, også denne gang i Palads Teatret.
 
 
Københavns anden hovedbanegård indrettet som biograf. Billede: Wikipedia, public domain

• 1926: Carl Bauder, der sidder i Nordisk Films bestyrelse, køber Palads Teatret og i 1929 samlede han hele selskabet under ét og danner Nordisk Film Kompagni. Nordisk Film Studier (dengang ”Ole Olsen’s Film Industri”), der blev grundlagt af Ole Olsen i 1906, er i 2018 verdens ældste stadig producerende filmstudier.

• 1929: Den 4. marts har den første danske talefilm premiere i Palads. Billetpriserne lå på hh. 1,05, 1,40 og 1,75 kr.

• 1935: Den 21. december gik kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid i Palads og overværede "En skærsommernatsdrøm". Det var første gang, de kongelige besøgte Palads Teatret.

• Under Anden Verdenskrig huser Palads en bar, der er populær blandt tyske soldater under navnet ”Deutsches Ecke”. Efter befrielsen bliver baren meget besøgt af engelske soldater og skifter hurtigt navn til ”British Corner”. I dag ligger restauranten ”Juicy Burger” stadig i samme ende af bygningen ud mod Axeltorv.

• 1973: Filmen ”Olsen-banden går amok”, som er nummer fem i rækken af 14 Olsen-banden-film, har premiere i Palads. På landsplan ser næsten en million danskere filmen i biografen, som sjovt nok starter med Egon, Keld og Bennys mislykkede kup i selve Palads-biografen.

• 1978: Palads får en gennemgribende renovering og hele 12 nye sale.

• 1979: Palads får yderligere fem nye sale og er i en årrække verdens største multibiograf. Under udgravningsarbejdet i kælderetagen støder man på togskinner fra Københavns oprindelige hovedbanegård, som lå på grunden frem til 1911.
 
 
2017: Palads om morgenen. Fotokredit: Thomas Hauerslev

• 1989: Kunstneren Poul Gernes udsmykker Palads med de velkendte spraglede farver, som mange københavnere hurtigt danner sig en mening om. Til indvielsen spiller Shu-Bi-Dua koncert fra bygningens tag og tiltrækker 20.000-25.000 mennesker.

• 2007-2010: Samtlige sale i Palads bliver renoveret med ny akustik, stole og belysning.

• 2010: Palads’ foyer bliver opgraderet med bl.a. ny hovedtrappe, som laves i respekt for den gamle klassiske hovedtrappe. Der bliver også lavet en ny større kiosk og nyt café-område.

• 2013: Den store sal 1 bliver opgraderet med nye stole, stort lærred samt nyt immersive lydsystem.

• 2018: Palads fylder 100 år den 26. januar, helt præcist kl.19.30.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:17:36