biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Først Zeiss, Så Leitz, og nu "KAJ'S"
Kaj's KinoTeknik - "Vi sliber mens De Venter"
"We're off to see the Wizard. The magical wizard is Kaj's"

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev, med uovertruffen inspiration fra Stig M Westergard Dato: 01.04.2016
Et sjældendt kik ind i de små lokaler i Hvidovre hos Kaj's Kinoteknik. Mahogni møblerne signalerer troværdighed, og arkivskufferne med papirbunker signalerer rod. På væggen ses Kaj's forgængere i kinoteknikbranchen.

Nyhedsfilmteknikoplysningsinformationsfax nr 96 af 23.10.1992 med de seneste landvindinger fra Kaj's Kinoteknik i Hvidovre

"Kaj's tænker på dig"

Kaj's Kinoteknik i Hvidovre løser alle kinotekniske problemer på konventionel måde, men også på mange ukonventionelle måder. Meget ofte er der tale om grundforskning fra Kaj's side. Kaj's overtager gerne og ofte problemerne, hvor andre må give op. Kaj's løsninger er ofte radikalt anderledes, end hvad man normalt forventer. Overraskelsesmomentet er det lille firmas meget stærke side. Man ved aldrig, hvad der kan ske. Fra de små lokaler i Hvidovre kommer der en stadig strøm af ideer og nytænkning. Kaj's fader, den kendte Professor Baltazar, opfandt jo for mange år siden den dims, der lagde grunden til Kaj's fabrikation i Hvidovre. Kaj's er jo et alternativt begavet menneske, der visnede intellektuelt for år tilbage. For hvem præcision er en æressag, er det for Kaj's ofte blot en irriterende kreativ forhindring. "Det er jo let at forregne sig" siger han. Derfor har Kaj's en speciel regnemaskine med sig uden decimaler. Den afrunder ganske enkelt alle værdier af til et helt tal. "Det ser pænere ud", siger Kaj's. Han balancerer ofte i det tomrum, der opstår når almindelige dødelige prøver at sætte sig ind i nyskabelser fra det kinotekniske grænseland, hvor lavrisikoforskning foregår og hvor nytænkning kolliderer. Ofte har Kaj's stået på det belyste podie og forlæst sin kunnen for en måbende tilskuerskare. Blandt Kaj's lagerførte produkter kan i flæng nævnes:
 
Læs mere her:Internet link:

Kaj's trofaste sekretær Helga "Cecil" Armbånd. Alle kender Helga som en spirituel meget glad type

Den kombinerede vandkølende lysdæmper til rampelyset og aircondition til minimum to sale, der let kan bi-wires til billetsalgsmaskinen. På den måde kan billetdamen styre ilttilførelsen i biograferne afhængig af tilstrømningen.

På lydsiden er KAJ'S nu klar med KAJ STEREO (-binær-), som uden problemer og med sædvanlig snilde kan tilsluttes eksisterende sprøde bi-wierede fuldtonesub-drivere (bedre kendt som "LARMOFON, SPAREKÆR OG KLAPHAMMER"). Det revolutionerende SVA tone zoom-optik med dobbelt bi-lateral servostyring. Dette objektiv bruges til svage passager i lydsporet. Der arbejdes i øjeblikket på en zoom-optik til magnetlyd baseret på Basse-Nielsens optegnelser fra 1927. Fra den nye tonelampeensretter kan man trække en middelstor strøm på 650 Ampere, og kan således også bruge den som et let svejseapparat, til at starte biler med og andet godt. Kaj's støjreduktionssystem "KAJ'S SIMULATOR SURROUND", der består af en særlig PVC switch-back bidetang kombineret med overklippede LOW-FLOW lineære signalveje og det pantenterede "SPEED DISK DRIVE". Det elektronisk oliekølede delefilter "COOL-BOOST" til en stærkt modificeret DBT all-round fuldtonesubdriver. Hertil har Kaj's med sædvanlig snilde brugt 4 køleribber fra gamle BEDFORD lastbiler. 21 millioner Jigowatt kan Kaj's flerkanalsforstærker "THE DUSTBUSTER Mark XIV" levere i spidsbelastningssituationer. Denne forstærker kan uden videre tilkobles 25 biografer af gangen. Kører på almindelig diesel. Her vil Kaj's iøvrigt gerne tilbyde et let brugt 6-kanals HORNOFONISK stereoanlæg med membranaccelerator. Anmelderne var vilde med det og skrev og skrev og skrev bl a "Den sprøde Sparkekær sub var vidunderlig", og ".....hvudden er det det lyder?".
 
 
Udateret selfie af person fra fabrikkerne - mon det er Kaj's himself?

I en snæver vending kan HYPNKOBLEREN også bruges på publikum, så de f.eks. ikke oplever den lave standart i visse af Københavns biografer. Og imens vi er ved anmelderne. Dem har Kaj's da ikke noget imod. Men hvis man mener, at filmanmeldere har overlevet sig selv, og kun kommer for at få noget at spise, kan Kaj's præsentere en Narrowpoint Anmelder Surprise (forkortet "NAS"). En almindelig thebirkes udstyres med 4 gamle cykeleger sat i spænd imod det skrøbelige thebirkes sider. I det øjeblik anmelderen får den i munden får han straks andet at tænke på end film. De købes i kartoner af 25, der skulle række til samtlige filmanmeldere i en uge.

En speciel modificeret fjernstyret Hypergonar med selektiv motorfokusering og omvendemulighed. Dette særlige objektiv er velegnet til multibiografer med vanskelige projektionsforhold som f eks 2 planforskudte lærreder. Objektivet kan også bruges til at spejlvende (billeder i modfase) specielt udvalgte områder af filmen. I serie med dette objektiv kan tilkobles en særlig kontrastbooster og farveforstærker "COLORMAGNIFI AND BOOST" til falmede film. Ved at justere by-pass switchen kan kedelige film gøres gode med denne kontrastbooster. Det er også Kaj's, der leverer den specielle "out-of-focus" lak til frontglasset på mange multibiografobjektiver. Det fremstilles og sælges under navnet "KAJ'S POLY-KUR REPAIR CARE". Med denne lak kan man gøre selv gode objektiver ubrugelige. Billederne få et helt særligt "KAJ'S GLOW". Lakken er også anvendelig til håret.
 
 
Kaj's Kinoteknik's facade i Hvidovre med diskret reklame for Palermo 5 maskinen.

Endelig er Kaj's leveringsdygtig i de specielt importerede PALERMO 5 kinomaskiner. Kinomaskinen, har vundet flere internationale priser. Bl a "Burundi Kalahsnikov Achievement Award" for speciel grov udførelse af brandklappen. De selvskærende tandtromler vandt 1. prisen forrige år på "Milano Speciale 90". Dommerpanelet havde aldrig set sådan noget før. PALERMO 5 maskinen er jo også kendt som "Vandvids maskinen". Mange operatører med let til tårer husker stadig det medfødte blændertræk på PALERMO 4B-6 maskinen fra i foråret. På nogle specialudgaver af PALERMO 5-HF maskinen er der påmonteret et cykelophæng. Specielt velegnet til rejsebiografer. HF betyder, at der er indbygget HF nødradio. De 5 indvendige gear på cyklen kan kobles i serie med plastic værket (for at gøre maskinen let og nedsætte holbarheden). PALERMO 5-WIND har påmonteret et spil bagpå maskinen. Dette spil kan f. eks. bruges til at winde en piccolo ind med. Hvis han f. eks. skal sendes i byen efter kørnerbrikker eller en spand Technicolor. Palermo 5 maskinen sælges ikke længere med serienumre. Der er istedet noteret en sidste salgsdag og et 25 øres møntindkast hvorefter fabrikanten fralægger sig ethvert ansvar. Vi har ganske få PALERMO 5-BB BASIC ("Bill Bjerrum" modellen) tilbage, der laver perforationsskader midt i billedet og sideværts trækskader, samt skærer filmen op på langs. De få tilbageværende har fået en gang sølvspray og sælges nu billigt under navnet PALERMO 5 WC (Wery Classic). Med udgangen af November måned indledes et samarbejde med Mr Moneé Himself fra Calcutta i Little India på Sicilia. Mr Himself glæder sig meget til at at se PALERMO 5 maskinen i funktion. "Jeg glæder mig meget!", siger han, og gentager: "Ja, jeg glæder mig meget, ja jeg gør". PALERMO 5 maskinerne til Indien leveres med carry aroma. Hvis man kører på to maskiner, og den ene bryder sammen er det en god ide at have monteret en "CROSS FEEDER". Det består af et rullekryds, som man hiver ned fra loftet. I det øjeblik behovet opstår vrider denne "CROSS FEEDER" filmen fra den ene maskine til den anden (Kendt i Polen som "VIKLEBATIK"). Såfremt den anden maskine viser film kan man benytte en DOBBEL CROSS FEEDER istedet. Masser af ordrer er løbet ind på vores hydrodynamiske telefax i de små lokaler i Hvidovre. Bl a vil jeg meget gerne fremhæve ordren fra igår på 576 nye stole til sal 1 i bøffelhud og de 4 fabriksnye Palermo 70 maskiner. Alle maskiner vil blive fremsendt som B-post på en lille diskret EURO palle. AB fabrik med et lille selvklæbende klistermærke, der angiver sidste salgsdag.
 
 
Hvad ville Kaj's Kinoteknik være uden den tro bogholder Bjarne "Den Går Nok" Peddersen, med speciale i Cirkusfakturering. Ansat i en menneskealder, og kendt i brede kredse for at have svært ved lægge røret rigtigt på en telefon.

Kaj's Kinoteknik i Hvidovre er meget stolt over at være den eneste Kinotekniske fabrik på det danske marked, der i dag kan præsentere en sjældenhed af de helt store. Det er os en fornøjelse at kunne præsentere den splinternye kinomaskine: DP KAJ 93. DP KAJ 93 er kun udgivet i meget få nummererede eksemplarer, men vi har sikret os en karton til det danske marked. Her er virkelig tale om et scoop til den kræsne filmoperatør. Således kan denne maskine køre alle gængse filmformater (dog ikke dog ikke det helt almindelige 35mm film) af typen 9,8 mm, 17mm, 34 2/3 mm, 65mm, 70mm, IMAX (med 90 grader sidespinn revolver), VistaVision og Betamax. Tandrullerne er udført i det pureste guld for at sikre minimal slidtage på maskinen. Hele maskinen er drejet ud af eet stykke metal. Overraskelsesmomentet er jo som bekendt det lille firmas, med de små lokaler i Hvidovre, meget stærke side. Mange af de løse ideer og halvfærdige opfindelser er indbygget i den af Kaj's modificerede DP KAJ 93. KAJ'S 40 watts Switch-Back-Zoom-optik til magnetlyd, baseret på Basse-Nielsens optegnelser fra 1927, er nu klar til serieproduktion, og lanceres hermed i forbindelse med DP KAJ 93. KAJ'S "CROSS FEEDER" med lineære signalveje samt by-pass muligheden med rullekryds forbindelser DOBBEL CROSS FEEDER TARGET LOCK, anvendes i forbindelse med et helt nyt af KAJ'S opfundet testobjektiv til indjustering af farvetonegeneratorer.
 
 
Næsten snorlige billede fra Kinopaladsbioimperialgrafpalæet i Flunkelev. Et Kaj's speciale.

Den første danske biograf med DP KAJ 93 bliver Kinopaladsbioimperialgrafpalæet i Flunkelev. Her har direktøren, der helst ikke ønsker sit navn for meget frem, købt et ikke nærmere kendt antal af DP KAJ 93 maskinen. Direktøren har også som en ekstra luksus indstalleret 4-kanals surround sound på toilettet samt 8 sub-woofere i billetkontoret. I foyeren kører han, for at pirre publikum lidt, en 8mm udgave af "Ben Hur" i SuperCinemaScope 3-strip Cinerama farver. Den første film bliver den Bolivianske helaftens film "Bullermand", der betyder noget i retning af "Mølfuglen fra Kværnborg og en halv pot øl". Kaj's garanterer, at der ikke er et øje tørt i biografen. DP KAJ 93 er udstyret med et 4-kantet kontrastkorrigeret panoramaoptik. Denne linse er kompatibel og/eller individuel med alle eksisterende formater på en gang, eller hver for sig. F eks Risik-O-Vision og Ulykk-E-Scope i varierende bredde fra 3 6/6 mm til 178 77/78 mm. Ved Betamax præsentationer er DP KAJ 93 standart udstyret med selektiv motorfokusering og omvendemulighed. Via 75 planforskudte kontrastboostere og farveforstærkere kan DP KAJ 93 spejlvende udvalgte områder af filmen blot ved et let tryk på by-pass switchen. Samtidigt kan man lave farvefilm om til Sort-Hvid, Sort-Sort, Helt Sort eller bare Hvid. Kik efter navnet på denne feature: "KAJ'S POLY-KUR REPAIR CARE FJERNER". Til de virkelige kendere af en god kinomaskine kan vi røbe, at DP KAJ 93 er centerfold maskine i Juni nummeret af PLAYPROJECTOR. Køb det i god tid, da det sikkert hurtigt bliver udsolgt. Iøvrigt medvirker konstruktøren, den italienske Rodriges Boris Alfonso Vagas, i udsendelsen "Det er én stor gang løgn" tirsdag den 32. Maj.
 
 
Publikumsmagneten i en tidlig version, fra 1923.

VIKLEBATIKKEN (godt gammelt polsk udtryk) kan kobles i serie med den nye monteringsfærdige CROSS-Feeder til krøllede films i alle gængse bredder: 7,9mm, 45,8mm og 2,1mm standart størrelse. I den biodynamiske afdeling kan tilbydes et restparti af PALERMO 5-WINDER fra det fallerede 100 sals projekt i Smørrum Venstre grusgrav. Disse brikker kan sættes ind her og der i Kaj's nye farvetonegenerator, der sidder i parallelmode med et særligt RULLEKRYDS objektiv. Dette af Kaj's opfundet testobjektiv kan sweepe fra dybrød til violet og er derfor velegnet til fadede film. Kan også bruges til at peppe kedelige film op. Man kan således "speede" handlingen op ved f eks at tilsætte lidt mere Ultramarin.

Il nuova Kaj's. Det sidste nye Kaj's har syslet med er en speciel fjernbetjening, en HYPNOKOBLER, til filmoperatøren. Denne remote (som bl.a. kendes fra diverse TV-shows) kan bruges til at styre den lokale chef med. Man kan således hæve og sænke tonelejet på chefen, ændre farverne i ansigtet og dejustere balancen. Man kan uden videre give chefen slagside på den måde. Men tænk bare på hvilke muligheder dette giver, når man f.eks. beder om nyt lydudstyr til en sal. Normalt vil man jo forvente et "Nej". Denne for operatørerne's mening manglende forståelse fra chefen er forbi nu. Nu kan det lade sig gøre at få chefen til at smile og sige; "Ja, selvfølgelig, det var en god idé. Er der ikke mere du vil have. En klækkelig lønforhøjelse måske". Chefen vil respektere dit udsagn, og uden videre forstå hvor vigtigt der er, at lyden er i orden.
 
 
Hele personalet samlet til en glad aften i Kinopaladsbioimperialgrafpalæet og en særforestilling på "Popmand og Nielsen" af den polsk-brasilianske filminstruktør Gomez Valenza.

Tryk på billedet for at se om du kan genkende nogen.


Som noget nyt vil Kaj's udvide forretningen med en lille distributionsarm for sære film. Det har jo længe været tydeligt, at der har været et behov for et lille filantropisk foretagne, der kunne udnytte publikums behov for sære film. Allerede 2. juledag vil Dagmar Teatret holde premiere på den særdeles underlige film "Popmand og Nielsen" af den polsk-brasilianske filminstruktør Gomez Valenza. Oplægget til fortsættelsen med titlen "Hyggeklubben går amok i spejlæg" forventes at have premiere ved Copenhagen Kinoteknik Festival i 1995. På bedding er også "Børnesaven" og "Til minde om en lummer skovtur", der på alle måder er er sære og mærkelige film.

A Day In The Larjf, Of Kaj's, eller Kinoteknik på tværs. Kan man ligge til Kaj's i Hvidover? Kan man sende puder til Madras? Dette nyhedsbrev er en nyskabning i sig selv. Det er ikke så meget en opremsning af vores nye produkter som det er en tværfaglig præsentation af de seneste kinotekniske nyheder på det omsiggribende marked for kinoteknik. Alle vil jo gerne være med, men det er kun de bedste der overlever. Konkurrencen er skarp og Kaj's kan med stolthed fortælle at Kaj's var med ved det årlige symposium for kinoteknikere. Dette års symposium fandt sted midt i en varm august måned i Palermoens hjemby; Palermo. I år var det amerikanske trekløver Pan O'Dil, Cody Magnyl og Albert Byl (Blandt venner blot Al Byl) mødt frem med deres seneste nyskabning; Publikumsmagneten. Oplysninger er sparsomme, men Kaj's i Hvidovre kan allerede nu fortælle, at den er rød og den monteres på facaden lidt skjult bag en plakat. Den vil så nærmest suuuge publikum ind i biografen. Den største nyhed på symposiet var at Kinoton og Cinemeccanica har slået sig sammen fra nytår under navnet Cinocanicca. Det forlød at tyskerne var lidt sure over stavemåden. De følte, at de havde mistet deres identitet til Italienerne. Til gengæld har tyskerne lovet at lave en kinomaskine ud af det. De har annonceret en såkaldt Carina 30 - Den mentale gabestok. Chefudviklingsingeniør bliver Herrn Max Baumgarth fra Neu-Ulm. Der var også indlæg af en af de førende autoriteter inden for emnet Hypotetisk Kinoteknik. Et kursus over 17 timer hvor kinoteknikere i gruppearbejde kan lære at sætte to ledninger parallelt med hinanden på et bræt.

Levering & Undercoverpriser. Faktureringer arrangeres efter aftale, det er blot lidt dyrere.
 
 

GøjnerScope

 
Den småtossede, men geniale linsefabrikant Ingeniør Mortensen finjusterer her en sending GøjnerScope objektiver. Her er han i gang med bundkarret.

Under navnet GøjnerScope lancerer Kaj's Kinoteknik i april måned et superfint tilbud til alle kvalitetsbevidste linsesamlere og biografejere med løst siddende penge. Kaj's Kinoteknik er gået sammen med den småtossede men meget geniale linsefabrikant Mortensen i Lille Bjergby ved Mårslev Drønelse på Fyn. Linsefabrikant Mortensen er kommet med et fint tilbud om et Joint Venture, som Kaj's Kinoteknik ikke kan sidde overhørigt. Linsefabrikant Mortensen "skaffer" råglasset fra et ikke nærmere bestemt sted i Tyskland hvorefter det via cykelbud bliver bragt til de små lokaler i Hvidovre. Her sliber Kaj's Kinoteknik deres personlige GøjnerScope linse til, imens De venter. Vores modificerede dampdrevne automatiske drejebænke er blevet toptunet og chromtestet til at kunne slibe med hidtil uhørt præcision. Knasterne tager vi med den legendariske objektivhammer af gummig.

Spørgsmål: Hvad kan GøjnerScope linsen så bruges til?

Svar: Denne særlige linse er istand til at kunne gengive filmbilleder fra alle gængse formater (bortset fra 35mm) på alle slags utilgængelige biograflærreder, via spejlteleskober, henover lofter, under billetkontoret, bag lærredet og ude forbi tallerkenrækkerne i et kompliceret multiplex. I det hele taget er GøjnerScope linsen velegnet der hvor et velplaceret operatørrum alligevel er umuliggjort på grund af en mindre arkitektonisk forglemmelse. Dette er selvsagt linsen for enhver kræsen kender af optiske problemer og løsninger af samme. Linsen der gør det muligt at sætte billeder på lærredet hvor dette hidtil har været umuligt på grund af noget så almindeligt og ordinært som kampen imod den sunde fornuft.
 
 
Finjusterbart udstyr til underfladepolering af linseoverflader. Bemærk konveksregulator bagerst. Fabrikat Werner von Siemens 1912.

Kaj's Kinoteknik installerer denne vidunderlinse med de forhåndenværende midler, f eks et skohorn eller en gammel spade afhængig om det er inden- eller udendørs. Vort speciale er som sædvanlig at gøre det umulige til noget mere håndgribeligt for enhver. Derfor anvender vi almindelig kendte redskaber til almindelige komplicerede løsninger. Intet er så kompliceret, at Kaj's Kinoteknik ikke kan komplicere det yderligere. Pga den til alle tider hårde markedskonkurrence ser vi os nødsaget til at anvende forskellige platnakkemetoder. Også kendt som Murphy's Kinotekniske Lov.

Q: Jamen, er der virkelig nogle film i dette format?

A: Et godt inkvisitorisk spørgsmål. Det forholder sig heldigvis således, at GøjnerScope linsen ikke blot er et optagelsesformat til nye film af tvivlsom karakter, men også en linse der uden problemer kan benyttes til fremvisning af andre produkter. Den Gotlandske helaftensfilm "Forunderlig Skralhat" er udelukkende optaget i GøjnerScope og har været vist, ikke uden succes, ved en enkelt forestilling i vor prøvebiograf Kinobiopaladsimperigrafalpalæet i Flunkelev. Formatet der anvendes er det lidet kendte 1,95[x-y+b19²]11:76, der er en meget indviklet formel som kun opfinderen kender. Og han er desværre ikke iblandt os længere. Han omkom under Kinomaskinestrejken i '32. Han blev klemt ihjel under et læs Palermo 5'ere, som blev læsset af lige oven på den uheldige strejkevagt.

Q: Det hele lyder da meget godt. Kan jeg få tilsendt en karton GøjnerScope linser?

A: Naturligvis, hvordan vil De have dem pakket ind og har De lyst til at prøve vores nye kunde debiteringssystem Cirkusfakturering, Inc. Hvor bilag forsvinder automatisk med ekstra gennemslag? Så har skattevæsnet væsentlig mere besvær med at spore Deres fedtede bilag, regninger og udgifter.
 
 

Informations propaganda T-shirt katalog af 1. april 1995

 
Trætte Kaj's Medarbejdere tager sig en stående lur i en tysk gangtunnel ved det årlige symposium for kinoteknikere.

Grundlæggere:
Professor Balthazar (ham med Dimsen, der startede det hele) og Popmand & Basse Nielsen under navnet: Kaj's Optiker Bix i 1904. Nuværende ejer: Kaj Scapegoat, ivrig magnetfeltsamler, lystjæger, svampetramper og opfinder i det kinotekniske grænseland Kinotopia. Elever: Jake og Elwood. Adresse: En afsides baggård i Hvidovre. Slogans: "Vi sliber medens de venter". Speciale: Hypotetisk Kinoteknik samt overdrivelser underlødige modstridende argumenter, lavrisikoforskning og billig propaganda. Medarbejdere: Det amerikanske trekløver Pan O'Dil, Cody Magnyl og Albert Byl. Priser: "Burundi Kalahsnikov achievement award 1990" for PALERMO 5 uddelt under Copenhagen Kinoteknik Festival 1994 af Kinomaskineinstituttet i Schweiz. Centerfold maskine: DP KAJ 93 i både PENTREEL og PLAYPROJECTORs Juni nummer 1993. Strålende opfindelser: "Publikumsmagneten" (en videreudvikling af "Publikumssuccesen"). Findes også i en invers udgave under navnet "FLOPPET". "KAJ'S POLY-KUR REPAIR CARE". "KAJ`S GLOW". "VIKLEBATIKKEN" (kun solgt i Polen). "SPEED DISK DRIVE". "HYPNOKOBLER" og "KAJ'S POLY- KUR REPAIR CARE FJERNER". Højfriktions overblænding med blinksvelle. Telefonen for den travle tekniker, der er optaget inden den ringer og en pose forskellige huller til lærreder. Værktøj: Linsehammeren af gummig til finjustering af obtik. Mest imponerende, overbevisende og salgsfremmende udtryk i en salgssituation hvor køberen har lugtet lunten: "BUNDTRÆK", "CITRONVAND", "LOW-FLOW" og "COOL-BOOST". Kinomaskiner: PALERMO 5 med selvskærende tandtromler. PALERMO 5-BB BASIC ("Bill Bjerrum" modellen). PALERMO 5 WC (Wery Classic) (Ombetrukket Palermo 5). PALERMO 5-WINDER (model Tveskæg). DP KAJ 93 med 90 grader sidespinn revolver (i kartoner á 20).

 
 
Håndværker, og medejer af Kaj's Kinoteknik, Orla Grünbaum III demonstrerer hvordan han hakker hul i væggen med en objektivhammer (den af gummig, der ikke ridser) for at gøre plads til en Palermo 5 (Uge 34)

Objektiver:
Hypergonar med selektiv motorfokusering og omvendemulighed til 2 planforskudte lærreder og til spejlvending (billeder i modfase). RULLEKRYDS objektiv. Switch-Back-Zoom-optik (Basse-Nielsens optegnelser fra 1927). Planforskudte kontrastboostere og farveforstærkere "COLORMAGNIFI AND BOOST". 4-kantet kontrast korrigeret panoramaoptik. Lyd: KAJ's all-round fuldtonesubdriver. Flerkanalsforstærker "THE DUSTBUSTER Mark XIV" med bagatelgrænse. "KAJ`S SIMULATOR SURROUND". 6-kanals "HORNOFONISK" stereoanlæg med modificerede Vitavox hornmembranacceleratorer. "KAJ STEREO" -binær- med sprøde SPAREKJÆR biwierede fuldtonesubdrivere (bedre kendt som "LARMOFON, BADEKAR, GADEKJÆR OG KLAPHAMMER"). KAJ'S "CROSS FEEDER" med lineære signalveje samt by-pass muligheden med rullekryds forbindelser a la "DOBBEL CROSS FEEDER TARGET LOCK". Diverse: Narrowpoint Anmelder Surprise (forkortet "NAS"). Film: "Mølfuglen fra Kværnborg og en halv pot øl" filmet delvist i Risik-O-Vision, "Popmand og Nielsen bygger ensrettere" i DynamoRama, "Hyggeklubben går amok i spejlæg" i KaleidioRama, "Børneovnen" fremstillet i Ulykk-O-Scope, "Til minde om en lummer skovtur" og "Ben Hur" i SuperCinemaScope 3-strip 8mm Cinerama farver, "Onkel Susannes lille hund Brian" i DymoVision , "Forunderlig Skralhat" optaget i GøjnerScope. Testbiograf: Kinobiopaladsimperigrafalpalæet i Flunkelev med 8 sub-woofere i billetkontoret. Hidtil snedigeste produktionsgevinst: Fremstiller en møggrim udgave af Palermo 5 i plastic med sidste anvendelsesdag påtrykt en lille helgrim halvbillig blåviolet klamklæbende møglabel.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:12:12