biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Findes den store Filmoplevelse Endnu?

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 01.03.2003
I disse moderne tider hvor den amatøragtige fotograferingsstil i dansk film er fremherskende, kan man som biografgænger nemt foranlediges til at tro, at Dogme95, "med så ringe tanke på beskæring, komposition og almindelige billedæstetiske overvejelser" er moderne og super checket.

Det er heldigvis ingenlunde tilfældet. At optage dramatiske tableauer på DV og senere kalde det film, er en tilsnigelse som denne amatørskribent ikke kan tilslutte sig. Det svarer til, at kalde kalde DR og TV2 for public service kanaler, når de sender timevis af overfladiske quizzer, tåbelige popstarudsendelser og ligegyldige sportsprogrammer.

Efter denne indledning er der god grund til at kikke sig omkring, og se om det ikke skulle være muligt at finde et sted, hvor man kan længes efter de dage hvor film var rigtigt store og biografturen var forbundet med fortæpper, filmprogrammer og magnetlyd. Jeg taler naturligvis om den klassiske biografoplevelse fra da mor var dreng med de store filmbilleder i Cinerama og 70mm.

Hvis vi vender blikket imod England findes der nemlig en enkelt biograf, som regelmæssigt viser 70mm i Dimension 150 og som den eneste biograf i Europa, kan vise film i three-strip Cinerama. Biografen er knyttet til National Museum of Photography, Film & Television i Bradford, England og er i høj grad er besøg værd.
 
Læs mere her:Internet link:

Pictureville, Biografen i Bradford

 
Cinerama lærred. Foto af Thomas Hauerslev

Biografen ligger lidt nordøst for Manchester i West Yorkshire. Pictureville åbnede den 8. april 1992 med ”Hook” i 70mm og 6-sporet stereofonisk magnetlyd i et lokale som havde huset et lille teater i en årrække. Med The International Cinerama Society’s mellemkomst, og i særdeleshed med Mr. Willem Bouwmeester entusiasme, lykkedes det at overtale museets ledelse til at installere en komplet Cinerama- og 70mm biograf i samme lokale. Herefter begyndte museet, Mr. Bouwmeester og Mr. John Harvey at indsamle de enkelte dele, som skulle bruges. Her tænker jeg på kinomaskiner og reservedele til Cinerama som blev samlet sammen overalt, hovedsageligt fra forskellige lukkede biografer i Europa.Det store puslespil blev færdiggjort i 1993 og Pictureville åbnede som den første nye Cinerama biograf i mere end 30 år den 16. juni same år med re-premiere på ”This is Cinerama”. En formidabel indsats som gav genklang i filmkredse over hele verden. Idag, mindre end 10 år efter, er endnu 2 biografer USA blevet udstyret med Cinerama; Seattle Cinerama Theatre og The Cinerama Dome i Los Angeles.

Pictureville blev hurtigt genstand for en nærmest kultagtig dyrkelse, efter “TIC”´s repremiere i 1993. Siden er filmen blevet vist den første lørdag i hver måned. Til stadighed er denne månedlige forestilling et mål for Cinerama-pilgrimme fra nær og fjern. En person blandt stampublikummet, Mr. Howard Rust, er mødt op til samtlige forestillinger og han fungerer som Cinerama ambassadør for museet. Til daglig viser Pictureville en blanding af de nyeste film til almindelige priser og repriser fra en svunden tid.

I 1993, 94 og 95 blev der vist 70mm film fra museets arkiver på det 10 meter brede flade lærred. Bl.a. "STAR!", "Custer Of The West", "Lawrence of Arabia", "2001:A Space Odyssey" og "The Last Valley".

I 1996 besluttede ledelsen af Pictureville at samle en håndfuld film og vise dem hen over en weekend som en del af Bradford Film Festival. Det blev startskuddet til en årligt tilbagevendende begivenhed, ”Widescreen Weekend”, som nu nærmest er synonym med Bradford i entusiastkrede. Denne weekend har år for år tiltrukket flere og flere gæster fra stort set hele den vestlige verden. Fra fredag aften til mandag formiddag hengiver Picturevilles publikum sig helt og aldeles til de spektakulære film med de store billeder på det store lærred.
 
 

Biografsalen

 
Pictureville biografen. Image by Thomas Hauerslev

Som den eneste biograf i verden kan Pictureville vise Cinerama, Dimension 150 og 70mm på et meget stort og buet lærred. Lad os derfor kikke lidt på indretningen af biografen. Der er 306 pladser inklusiv plads til 2 rullestole. Stolene er opstillet som i et amfiteater, altså på et stærkt skrånende gulv. Der er såles frit udsyn til de 2 lærreder fra alle stole.

Den forreste af de 12 rækker hedder A og den bagerste hedder M. Række I mangler af en eller anden grund. Rækkeafstanden er desværre lidt for kort, så man sidder lidt klemt. Men det er vist osse det eneste jeg kan klage over. Foran lærrederne er der en scene med en talestol i højre side.

Det kæmpestore Cineramalærred er beskyttet af et lige så stort rødt "Cinerama rødt" fortæppe. De primære farver i teatret er sort, grå og rød. I foyeren køber man naturligvis billetter, men også baren byder på øl og vin samt sandwich og chokolade mm. Der er to indgange til biografen, en på hver sin side af Baker operatørrummet.
 
 

Operatørrum

 
Able projector. Image by Thomas Hauerslev

Operatørrummene er meget rene at færdes i. Cinerama operatørrummene Able and Charlie, i hver side af biografen, er tydelige at se fra salen. I hvert operatørrum står der en Victoria 8 maskine og et spoletårn til de store filmspoler.

Det centrale operatørrum, Baker, er udstyret med en imponerende mængde maskineri. Der er et Cinemeccanica CNR-5 70/35 non-rewind tallerkenbord med 5 tallerkner, en Philips DP70 og 2 Cinemeccanica Victoria 8 maskiner. Alle film afvikles fra non-rewind systemet, men enkelte spoler kan osse køres fra maskine til maskine som regulære overkørsler.

Den store Cinemeccanica Cinerama lyd 35mm dubber med nye specialfremstillede Teccon tonehoveder står også i Bakeroperatørrummet. Forstærkerne er af mærket QSC, lydprocessoren er Dolby’s CP200, samt udstyr fra DTS og SONY. Hovedhøjttalerne er fra Electro Voice og effekthøjttalerne er fra JBL.
 
 

Lærred

 
Publikum bliver en del af. Foto af Thomas Hauerslev

Lærrederne er meget avancerede i Pictureville. Til ordinære film andvendes et 10,2 x 4,6 meter flat Harkness rullelærred. Bag dette lærred hænger der 5 højttalere til de 5 frontkanaler. Som navnet antyder, kan rullelærredet rulles op under loftet og højttalerne kan også hejses op under loftet. Når dette er gjort kommer det gigantiske Cineramalærred til syne, med sine gigantiske proportioner er meget imponerende. Cineramalærredet er konstrueret af 1360 lameller, der er monteret i loftet og på scenen. Hver lamel er vinklet specielt i forhold til projektoren og publikum. Der er en særlig grund til at lærredet ikke er lavet i eet stykke som et konventionelt lærred. Pga af den store kumning, ville lys fra A og C maskinen blive reflekteret på tværs af lærredet og dermed udviske kontrasten betydeligt. Med et lamellærred kastes lyset derimod ud til publikum.

Lærredet måler 146 grader horisontalt og 55 grader vertikalt. Det er 15,6 meter bredt langs kurven og 5,9 meter højt. Lærredets dybte er 3,9 meter. Bredde/højdeforholdet er 2,62:1 og det relative format set fra bagerste række af biografen er omtrent 2,24:1. Når lærredet ses fra bagerste række krummer det stærkt på midten så det mest af alt ligner en sommerfugl. Bag lærredet er der naturligvis også placeret 5 store højttalere til frontkanalerne.
 
 
Det flade lærred og 5 højttalerkanaler bag lærredet. Foto af Thomas Hauerslev

Når rystet kamera og uskarpe videobilleder på de danske biograflærreder bliver for meget, ja så er kuren en weekendtur til Yorkshire for at se 70mm film. Det kan varmt anbefales. Personalet er utroligt imødekommende til at vise systemerne frem. Det er en uforglemmelig, enestående og helt unik oplevelse at se de store klassikere i Pictureville. Det er en hyggelig biograf hvor lyden er god og billederne er flotte. Museet ved siden af er meget spændende og er absolut et besøg værd. Efter sidste forestilling kan man i byen nyde en curry og en pint med operatørerne og få en snak med ligesindede entusiaster.
 
 

Vejen til Bradford

 
Pictureville biogrefn.Foto af Thomas Hauerslev

Den hurtigste vej er en flyvetur fra København til enten Manchester eller Leeds og derefter tage en taxi eller tog resten af vejen. Man kan også tage toget lige til døren fra Kings Cross i London. Der er 2 stationer i Bradford med 5 minutters gang imellem og der er masser af hoteller i forskellige prisklasser.

Næste Widescreen Weekend foregår fra den 18. marts 2004 til den 21. marts 2004.
 
 

Cinerama Filmene

 
”This is Cinerama”
"Cinerama Holiday"
"Seven Wonders of the World"
"Search for Paradise"
"Windjammer" (Cinemiracle)
"Cinerama South Seas Adventure"
"Renault Dauphin" (reklamefilm)
"The Wonderful World of the Brothers Grimm"
"How The West Was Won"
 
 

Widescreen Weekend repertoire 1996 - 2003

 
Publikum ser film. Foto af Thomas Hauerslev

2003
"Spartacus" Super Technirama 70
"2001: A Space Odyssey" 70mm Cinerama og D-150
"Search for Paradise" Cinerama
"Cinerama Holiday" Cinerama
"The Deer Hunter" 70mm
"The King and I" Grandeur 70

2002
"This is Cinerama" Cinerama
"2001: A Space Odyssey" 70mm Super Cinerama
"Cinerama Holiday" Cinerama
"How the West Was Won" Cinerama
"The Big Trail" 35mm Grandeur
"Patton" Dimension-150 og 70mm DTS
"Seven Wonders of The Word" Cinerama
"Where Eagles Dare" 70mm

2001
"Windjammer" Cinemiracle
"Heavens Gate" 70mm
"Cinerama Holiday" Cinerama
"How the West Was Won" Cinerama
"2001: A Space Odyssey" 70mm Super Cinerama
"Signals: Adventure to Space"DEFA 70
"Camelot" 70mm
"2010" 70mm
"Playtime" 70mm

2000
"Those Magnificent Men in their Flying Machines" Todd-AO
"Windjammer" Cinemiracle
"How the West Was Won" Cinerama
"Battle of the Bulge" 70mm Super Cinerama
"Old Shatterhand" MCS-70 Superpanorama
"Chitty Chitty Bang Bang" 70mm Super Cinerama
"Baraka" Todd-AO
"The Longest Day" 70mm

1999
"Titanic" 70mm DTS
"This is Cinerama" Cinerama
"Windjammer" Cinemiracle
"How the West Was Won" Cinerama
"Ben Hur" Camera 65
"Orpheus in the underworld" DEFA 70
"Grand Prix" 70mm Super Cinerama
"Porgy and Bess" 70mm
"Song of Norway" 70mm Super Cinerama

1998
"Ryan's Daughter" 70mm
"Windjammer" Cinemiracle
"This is Cinerama" Cinerama
"Can Can" Todd-AO
"Oklahoma!" Todd-AO
"The King and I" 70mm
"The Last Valley" 70mm
"The Big Blue" 70mm
"Custer of the West" 70mm

1997
"Spartacus" in Super Technirama 70
"It's a Mad, Mad, Mad, Mad World" in 70mm Super Cinerama
"This is Cinerama" in Cinerama
"My Fair Lady" in 70mm Super Cinerama
"Vertigo" in 70mm DTS
"Windjammer" in Cinemiracle
"How the West Was Won" in Cinerama
"The Big Blue" in 70mm
"Those Magnificent Men in their Flying Machines"
"Lawrence of Arabia" in 70mm

1996
"Those Magnificent Men in their Flying Machines" in Todd-AO
"This is Cinerama" Cinerama
"Hello, Dolly!" Todd-AO
"How the West Was Won" Cinerama
"Around the World in 80 Days" Todd-AO
"Hello, Dolly!" Todd-AO
 
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 04 marts 2023 12:42:50