biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

"Windjammer" Pressemeddelelse - Juni 2010
På vej til hjemmebiografen, og måske den lokale biograf

Tilbage til forsiden
Skrevet af: David Strohmaier & Thomas Hauerslev Dato: 24.06.2010
"Windjammer" plakaten i ny 2010 udgave.

Hollywood, Californien
København, Danmark

Siden sommeren 2009, har David Strohmaier, der har stået bag "Cinerama Adventure", og John Sittig fra Pacific biograferne i Los Angeles brugt tid og penge på at finde de bedste filmelementer frem af den klassiske Cinemiracle semi-dokumentariske film "Windjammer", for atter at gøre den tilgængelig på DVD og Blu-ray, og måske endda ved særlige lejligheder i biografer, museer og andre steder.

"Windjammer" er en rejsefilm fra 1958, der handler om det norske skoleskib "Christian Radich" - filmet i Cinemiracle og produceret af den legendariske Louis de Rochemont. Filmen, der stort set ikke er vist offentligt siden premieren i 1958, undergår nu en forvandling, der gør det muligt at vise den igen i digital udgave i hjemmebiografen og i de store biografer. På nuværende tidspunkt, er der endnu ikke truffet nogen aftale med en DVD distributør, men forhåbentligt vil det ske i slutningen af 2010.

"Windjammer" var en kolossal succes i sin tid, og den blev set af millioner af mennesker over hele verdenen - og var særligt populær i de nordiske lande. Mange, der så filmen dengang husker den stadigt tydeligt. Nogle få af dem har haft den store fornøjelse at gense den flere gange de sidste 10 år ved forskellige widescreen festivaler i bl.a. England.

Men nu kommer chancen igen for alle andre.

For første gang siden 1960, blev "Windjammer" igen vist på et dansk biograflærred.

• Gå til galleriet "Windjammer" i Biffen Nordkraft

 
Læs mere her:

'50erne er Tilbage. Smell-O-Vision & CineMiracle i Cinemateket

Biffen i Aalborg viser "Windjammer"

"Windjammer" - Cinemiracle i Danmark

Filmstjerne Besøger København

 

Cinemiracle - en enestående oplevelse

 
Illustration, der viser princippet for Cinemiracle med thre synkront kørende maskiner i operatørrummet.

"Windjammer"
blev fotograferet i den helt unikke teknik med et stort buet lærred, der blev kaldt for Cinemiracle, og som gav tilskuerne en meget realistisk fornemmelse af at være med i filmen. Det var en "first-person-experience" som Cinerama, der var århundredets største biografsensation, da det kom frem i 1952.

Cinerama var en sensation, da det kom frem, og det markerede starten på den biograftidsalder, der var præget af widescreen og stereofonisk lyd. Med det store buede lærred og 7-kanals Hi-Fi stereolyd, var Cinerama, og senere Cinemiracle, den perfekte illusion af at "være med i filmen".

Ligesom Cinerama, krævede Cinemiracle tre separate film ruller, der blev fotograferet samtidigt. I biografen blev de tre filmstrimler kombineret på det enorme buede lærred, af tre kinomaskiner, der var perfekt synkroniseret
 
 

Ny HD master

 
David Strohmaier, der arbejder med at lave den nye HD udgave af "Windjammer".

Pacific biograferne har bedt David Strohmaier og John Sittig om at fremstille et nyt HD masterbånd af både "Windjammer" og "This is Cinerama".

I "Windjammer"'s tilfælde bliver det gjort på baggrund af en ældre svensk 35mm scope kopi (hvor de tre filmstrimler er blevet sammenkopieret til CinemaScope format), som Thomas Hauerslev fandt i det Svenske Filminstitut's arkiver i Stockholm.

På grund af det ældre filmmateriale's kornkarakter i denne 35mm kopi, vil det endelige resultat ikke se lige så godt ud som den remasterede version af "How the West Was Won", som vi arbejdede med for Warner Brothers i 2008. Men vi vil gøre vores bedste for at få "Windjammer" til at se så flot ud som muligt. Filmen vil gennemgå en digital rensningprocess, hver filmstrimmel vil blive farvekorrigeret, "dust busted" og de enkelte delbilleder vil blive tilpasse så godt som muligt, så de to samlinger vil blive så lidt synlige som muligt.
 
 
"Windjammer" i letterbox. Man kan svagt se de 2 samlinger imellem de 3 delbilleder. Frame blow up: Cinerama Inc

"Vi har kun meget lille mulighed for at flytte de enkelte billeder, fordi originalmaterialet kommer fra denne sammenkopierede 35mm kopi, men det vil komme meget tæt på at ligne det som publikum så i 1958"

"Windjammer"
bliver redigeret "Smilebox" processen, en elektronisk simulering af hvordan filmen så ud på det buede lærred i 1958. Smilebox versionen vil blive brugt i biografer, teatre og andre steder hvor der kun er et fladt lærred tilgængeligt.

"En Smilebox udgave af "Windjammer" blive også tilgængeligt på DVD og Blu-ray", siger Dave Strohmaier fra hans Hollywood studie.
 
 
"Windjammer" i Smilebox - bemærk illusionen af et buet lærred. Man kan svagt se de 2 samlinger imellem de 3 delbilleder. Frame blow up: Cinerama Inc

"Lydsiden bliver kun på engelsk, og Pacific biograferne har herefter en HD master som forhåbentlig kan tiltrække video distributører, og som også kan vises alle steder HD Digital."

Vi har planlagt at lave en ny 5.1 and en ny 7.1 lydside fra den originale 7-spors printmaster. Og siden vi har den svenske dialog fra 35mm kopiens optiske lydspor lige ved hånden, er vores plan også at mixe det svenske soundtrack sammen med den nye lydside. Al ouverture og udgangsmusik bliver også en del af den nye version af filmen. Soundesign Studios i Hollywood arbejder nu med de ny versioner af både "Windjammer" og "This Is Cinerama".

Dave Strohmaier fortsætter "Min plan er at dokumentere vores indsats med lyd og billede som extramateriale på en eventuel DVD udgivelse af filmen. Jeg forventer at filme 20 minutter HD materiale af restaureringsprocessen. Så snart der er noget nyt om en DVD / Blu-ray distributionsaftale, opdaterer vi denne side.
 
 

Får "Windjammer" re-premiere i biograferne?

 
Intermission title card.

Cinerama (John Sitting, chef for billede og lyd for Pacific biograferne i Los Angeles) distribuerer letterbox udgaven til biografer, der har et buet lærred. De biografer der kun har et fladt lærred vil få Smilebox versionen. Vi færdiggørerer først letterbox udgaven af "Windjammer", og på baggrund af denne, laver vi Smilebox udgaven. HD udgaven af "Windjammer" (Både HD Cam og D-5) bliver en anelse kornet fordi materialet kommer fra førnævnte 35mm kopi, der er kopieret på film materiale fra de tidlige 1970ere. Når filmen bliver vist på det store lærred vil man kunne se det, men til gengæld er de fleste farver tilbage og lydsiden er rigtig god.

Pacific biograferne ejer rettighederne til de 5 Cinerama rejse film fra 1950erne, og “Windjammer” som blev købt af CineMiracle et års tid efter premieren. Den nye HD udgave af "Windjammer" er produceret af Pacific biograferne og Cinerama Inc. Det Svenske Filminstitut har bidraget med den anamorphotiske 35mm kopi, der ligger til grund for den nye HD master af "Windjammer".
 
 

"Windjammer" HD restaurerings projekt

 
Sponseret af Cinerama Inc.

Partnere:
Modern Video Film
Crest Digital
The Transfer House
Soundesign
Intelligent Assistance
Swedish Film Institute
Chace Sound
American Widescreen Museum
in70mm.com

Medarbejdere:
Dave Strohmaier
John Sittig
Gunther Jung
Kent Gibson
Greg Kimble
Thomas Hauerslev
Randy Gitsch
Marty Hart
Philips Hogetts

Speciel tak til:
John Mitchell
David Coles
Johan Ericsson
Duncan Mcgregor
Peter Andren
Mike Taylor
 
 
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:15:39