biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

"Doctor Zhivago" Tilbage i Biografen
Den femdobbelte Oscar®-vindende storfilm, Doktor Zivago, er efter 50 år tilbage på det store lærred i en fuld digital restaureret version og kan ses i den højeste billedoplevelse, 4K.

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 24.03.2016
WARNER BROS PRÆSENTERER En film af David Lean med Omar Sharif og Julie Christie

PREMIERE DEN 14. APRIL 2016

Den femdobbelte Oscar®-vindende storfilm, Doktor Zivago, er efter 50 år tilbage på det store lærred i en fuld digital restaureret version og kan ses i den højeste billedoplevelse, 4K. Filmen, som er baseret på Boris Pasternaks succesrige roman Dr. Zhivago (1957), er med et unikt cast, ledet af den legendariske Omar Sharif, en af tidens mest fantastiske og storslåede kærlighedshistorier. Romanen blev første gang udgivet i Italien i 1957 og er opkaldt efter sin hovedperson Yuri Zhivago, en læge og digter. Historien udspiller sig i perioden 1905-21, en tid under store omvæltninger i Rusland. Det er blandt andet under den russiske revolution i 1905 samt den efterfølgende russiske borgerkrig. På grund af sin uafhængige og liberale holdning til oktoberrevolutionen i 1917 blev romanen nægtet offentliggørelse i Rusland. Romanen blev efterfølgende smuglet til Italien, og den indflydelsesrige forlægger Giangiacomo Feltrinelli besluttede at udgive romanen.

Året efter udgivelsen fik Boris Pasternak tildelt Nobelprisen 1958 i litteratur. Det var et ydmygende slag mod Sovjetunionens kommunistiske parti. Doktor Zivago foregår i Moskva under Første Verdenskrig og de store omvæltninger i Rusland i perioden 1905-21, hvor den russiske revolution og den efterfølgende borgerkrig dominerer hverdagen. Omar Sharif spiller den medicinstuderende Yuri Zivago, der gifter sig med Tonya, datteren af de plejeforældre, som han voksede op hos. Flere gange støder Zivago ind i den smukke unge kvinde, Lara, som han forelsker sig i. De kommer for alvor tæt på hinanden, da Lara assisterer Zivago som sygeplejerske i felten under krigen. Den stormfulde kærlighedsromance mellem de to elskende går stærkt og sammen med den tumultagtige politiske situation, skal deres liv vise sig at tage en skæbnesvanger drejning.

Filmen er instrueret af David Lean i 1965, som også har instrueret og skrevet en række storfilm, blandt andre de Oscar®-vindende film Broen over floden Kwai (1957) og Lawrence of Arabia (1962). På rollelisten ses, udover Omar Sharif og Julie Christie, Geraldine Chaplin (De Tre Musketerer) og Alec Guinness (Star Wars. Broen over floden Kwai).
 
Læs mere her:

Rialto, Frederiksberg
Biografen, Nørresundby
Introduktion til Royal

The Latest Word From METRO-GOLDWYN-MAYER on DAVID LEAN’S Film of DOCTOR ZHIVAGO. From The Novel By Boris Pasternak

Facts For Editorial Reference About The Making Of David Lean’s Film Of Boris Pasternak’s Doctor Zhivago


Internet link:

Skuespillere

 
Vintage annonce fra "Doctor Zhivago"'s Danmarkspremiere i Rialto Biografen på Frederiksberg, 1967.

OMAR SHARIF (Yuri Zivago) startede sin karriere i hjemlandet Egypten i 1950’erne. Han er dog bedst kendt for sine roller i britiske og amerikanske film, blandt andre Lawrence of Arabia (1962), hvilket var hans første engelsktalende rolle og ikke mindst Doktor Zivago (1965), som han selv bad David Lean om at få en rolle i. Hans præstationer indbragte blandt andre tre Golden Globe Awards® og en Oscar®-nominering.

JULIE CHRISTIE (Lara) er en britisk filmlegende der af Al Pacino blev kaldt ”the most poetic of all actresses”. Christie fik sit gennembrud med rollen i Billy Lair (1963), men er bedst kendt for sin hovedrolle som den amoralske model i Darling (1965), som hun i det efterfølgende år modtog en Oscar® for. Derudover har Christie medvirket i store film som Shakespears Hamlet (1996), Finding Neverland (2004) og Away From Her (2006).

GERALDINE CHAPLIN (Tonya) er en amerikansk skuespillerinde og datter af den berømte skuespiller og instruktør Charles Spencer Chaplin også kendt som Charlie Chaplin. Geraldines karriere startere tidligt, da hun som barn medvirkede i Limelight (1952), instrueret af Charlie Chaplin. Geraldine blev senere optaget på Den Kongelige Balletskole i London, og det var til en forestilling i Paris, at hun blev opdaget af instruktør David Lean, hvilket førte til rollen som Tonya i Doktor Zivago. Rollen førte til en Golde Globe®-nominering i 1966 for ”det mest lovende talent”.
 
 

Bag filmen

 
"Doctor Zhivago"'s stjerner Geraldine Chaplin, Julie Christie og det store Panavision kamera

DAVID LEAN (instruktør) var fra barnsben en drømmende karakter, og han tilbragte gerne hver aften i selskab med det store biograflærred. Efter at hans tante havde rådet ham til at tage et andet job, gik han til Gaumont Studious og blev her ansat uden løn. Han arbejde sig op som instruktørassistent og redaktør og herfra tog det fart. Hans bedst kendte film er den Oscar®-vindende Broen over floden Kwai (1957), Lawrence of Arabia (1962) og Doktor Zivago (1965).

BORIS PASTERNAK (romanforfatter) var en anerkendt russisk digter og forfatter. Pasternaks første bog My Sister, Life (1917), var en samling af digte, og den anses for at være en af de mest indflydelsesrige samlinger nogensinde offentliggjort. Uden for Rusland er Pasternak bedst kendt for den succesfulde roman Dr. Zhivago (1957), som filmen Doktor Zivago er baseret på. Romanen blev nægtet offentliggørelse i hjemlandet Rusland på grund af dens selvstændigt tænkende holdning til den socialistiske stat. På foranledning af den indflydelsesrige italienske forlægger, Giangiacorno Feltrinelli, blev romanen smuglet til Milano og udgivet, for første gang, i 1957. Pasternak fik tildelt Nobelprisen i litteratur i 1958, en begivenhed, som gjorde Sovjetunionens kommunistiske parti rasende. Pasternak døde kun få år senere, og han nåede derfor ikke selv at opleve filmatiseringen af Doktor Zhivago. Romanen blev først publiceret i Rusland i 1987.
 
 

Credits

 
"Doctor Zhivago"'s skuespillerensemble i Madrid i Spanien: Geraldine Chaplin, Julie Christie, Tom Courtenay, Alec Guinness, Ralph Richardson, Omar Sharif og Rod Steiger.

MEDVIRKENDE: Omar Sharif - Yuri Zivago. Julie Christie - Lara Antipova. Geraldine Chaplin - Tonya Gromyko Zivago, Tom Courtenay - Pasha. Alec Guinness - Yevgraf. Rod Steiger - Komarovsky. Rita Tushingham - The Girl.

BAG FILMEN: Instruktør: David Lean. Manuskript: Robert Bolt. Forfatter: Boris Pasternak (roman). Producer: Carlo Ponti. Filmfotograf Freddie Young. Musik: Maurice Jarre.

VARIGHED: 200 min (3 timer 20 minutter + pause). CENSUR: 15 år. RE-PREMIERE: 7. april 2016

RE-PREMIEREBIOGRAFER:
Imperial Bio, København
Odense BioCity
Aalborg BioCity
Aarhus BioCity
Bio Viften
Bio Næstved
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:16:36