Den
første film i Imperial Bio
Ved åbningen af biografer i 1960erne var det kotume at fremsige en prolog.
Mogens Dam havde skrevet prologen for Imperial Bio og den blev fremsagt af Svend Methling ved åbningen
den 1. november 1961:
Velkommen hver og een i denne hal. hvor lys og farver fryder gæstens øje, en pragt, helt fyrsteligt - imperial - men med det mål: At gavne og fornøje!
Her, hvor jeg står nu, vil man faa at se vekslende billedbud om sorg og glæde, om ting, der hændte, andre, der vil ske - i sød forventning vil herind vi træde
Ild stjal Prometheus fra Olympens fædre og brugte det til menneskenes tarv, for at oplyse, varme - gøre bedre Vi vedkender os gerne denne arv.
Nu ejer vi teknikkens herlighed - som man jo ellers nok kan diskutere - det er den ild, Prometheus hentede ned fra guders bolig, den og meget mere.
Her ser vi - og måske vil vi mindes længe en broget billedbog, ej blot til lyst, for i en tid som vor kan alle trænge til kundskab, kunst og kærlighedens trøst.
Vor jord er blevet mindre, som man siger, hvis man har haft det held at rejse ud - Ukendte skæbner, fjerne, fagre riger herom vil filmens fakkel bringe bud
Lad frihed, tolerance, humanisme lyse herfra som funklende krystal! Det er den eneste imperialisme, der vil faa magt - her i IMPERIAL!
Under udfoldelsen af megen festivitas aabnede Københavns nye storbiograf Imperial den l. november sine porte for et festklædt publikum med Prins og Prinsesse Viggo i spidsen og fhv. filmminister Hans Hækkerup, mens vi ikke fik øje paa filmens nye hersker, kulturminister Bomholt.
Teatret er tegnet af arkitekt Otto Frankild, assisteret af kollegerne Jørgen Høj og Svend Aage Hansen. Rummet, der er holdt i graat og bronce med et kontrasterende blaagrønt loft er meget smukt amfiteatralsk og kan rumme 1521 tilskuere, der sidder i behageligt brede, mørkerøde lænestole, som ligeledes er specialtegnede af arkitekterne Høj og Hansen. Lyset er indirekte og straaler ud fra høje grotesk formede skærme af stor dekorativ virkning, og tæppet foran det store lærred er Iysegraa silke. Oppe under loftet ligger et revolutionerende moderne aircondition-anlæg, og det siger sig selv, at det tekniske apparatur er af nyeste og fornemste klasse med rum for alle systemer, incl. TODD-AO, det hele installeret af Bang & Olufsen under ingeniør Duus Hansen's ledelse. Helt nye lyseffekter er opnaaet ved et nyt programstyret dæmpearrangement, hvor lyset reguleres i sektioner paa en saadan maade, at man fornemmer, at lyset bogstavelig talt fejes ud af salen eller omvendt vokser frem som en lysbølge, der kulminerer med 100% lys paa fortæppet. Installeringen af dette system har al s H. & K. Lübcke æren af.
Bedst af alt var næsten - især de meget lange helaftensfilm taget i betragtning –
de aldeles ypperlige foyer-forhold. Naar man endnu har det mislykkede Falkonercenters aabningsforestilling og talrige andre i erindring, hvor publikum har indfundet sig festklædt for i pausen under store opera- og balletgæstespil at blive klemt sammen paa en ganske urimelig lille plads, var der her ødslet overdaadigt med pladsen. To kæmpefoyerer stod til raadighed i pausen, hvor der virkelig var plads til at hygge sig og snakke fra selskab til selskab. Den eneste kritik, der kan rettes, var imod adgangen til garderoberne, der var for langsom, men da der er plads nok at tage af, vil denne lille ting utvivlsomt kunne ændres og vil sikkert ogsaa vise sig nødvendig, idet publikum til helaftensfilm maa kunne komme af med tøjet
- og navnlig - kunne faa det igen. Men det ordner sig.
Direktør Jørgen Nielsen gik smilende rundt blandt publikum og syntes ikke det bitterste nervøs, hvad han heller ikke havde grund til, alt klappede paa det smukkeste - ogsaa publikum, der omfattede alt, hvad København kunne omfatte af notabiliteter saavel indenfor som udenfor biografbranchen, hvorfor det vil være aldeles uoverkommeligt at nævne navne.
Bevillingshaver er som bekendt Folkeligt Oplysningsforbund, og dettes formand, pastor Poul Honore bød velkommen og mindedes forbundets stifter, afdøde professor Flemming Hvidberg, hvorefter han gavordet til borgmester Ove Weikop, som paa Københavns kommunes vegne glædede sig over det , smukke nye biografteater. Svend Methling fremsagde derefter Mogens Dam's for lejligheden skrevne prolog, hvorpaa tæppet gik for den næsten fire timer lange Otto Preminger-produktion
"Exodus", der tydeligt bævægede det store publikum
Imperial-biografen, der har ladet vente længe paa sig, var til gengæld den glædeligste overraskelse, da den aabnede. København har faaet et stort, nyt og meget smukt biografteater.
|
Læs
mere her:
Imperial Bio
Internet link:
Imperial Bio
Ved Vesterport 4
1612 København V
|