biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Skjern Biografteater / Biografen / Palæ-Biografen / Palæ Bio / Bio (1920)

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk & om 70mm: Thomas HauerslevDato: 01.09.2023
Palæ Biografen Skjern med neon i 1952 (Skjern Lokalhistoriske arkiv)

Skjern Biografteater / Biografen / Palæ-Biografen / Palæ Bio / Bio (1920)
Bredgade 42

Åbnet 12. januar 1920
Lukket 12. januar 1992

På Bredgade lå byens første biograf frem til 1919 tilbagetrukket nogle husnumre til venstre for et stråtækt skomagerhus fra 1852, der rives ned for at give plads til en ny og større biograf, der ud mod gaden suppleres med et forhus, som matcher naboejendommene i storhed ved at være endnu flottere – og højere. Det bliver i folkemunde kaldt Palæet. Navnet finder i 1929 vej til facaden og ikke længere efter følger Biografen trop og kalder sig Palæ-Biografen. Den er indrettet bagved i venstre side med 198 pladser og relativt smal med blot ni stole på hver række. I begyndelsen spares også på rummeligheden omkring indgangspartiet ved, at direktør Christian Grønlund udlejer et venteværelse til Skjern Sparekasse. En rundbuet markise rager ud over indgangen.

Grønlund dør i november 1921. Året efter sælges biografen i januar af enkefru Karen Grønlund til Christian Brinch fra Esbjerg med overtagelse pr. 1. april 1922. Han overtager også forpligtelserne i Tarm, hvor der fortsat spilles én aften om ugen. Prisen lød på 90.000 kroner for hele bygningen. Fra 1. juni har Brinch allieret sig med en investor i form af cigarhandler J.P. Ottow; der er snart ikke tal på, hvor mange jyske cigarhandlere, der har kastet sig over biografdrift. Til gengæld er man ophørt med visningerne i Tarm. I efteråret 1922 forbedres musikledsagelsen til de større film ved nu at supplere klavermusikken med violinspil.

Det at drive biograf i Skjern var trods høj cigarføring nu altid noget af en bagermestergerning. Sådan havde Grønlund startet sit livs karriere og det er den nuværende bager Anders Elkær Husted, der i april 1926 køber Biografen, hvor han i marts får overdraget bevillingen mod fortsat at lade tilsynsrådet gennemse enhver film før forevisning trods det, det landsdækkende censursystem allerede har været i funktion gennem tretten år og filmene, der kom til byen dermed allerede var godkendt til forevisning. Men altså ikke nødvendigvis i Skjern. Også Husted lod til at glide af på besværlighederne og snart lod sognerådsmedlemmernes udvalgte Biografen passe sig selv. Den skifter som nævnt i 1929 navn og bliver til det fornemmere klingende Palæ-Biografen fra den 25. november, hvor ”Landkrabben” med Karl Dane er på plakaten. Samme film indvier i øvrigt den nye biograf i Ølgod en måned senere.

’Sjældent storstilet og nutidssvarende’ lyder det i aviserne om det ’nye’ palæ trods ingen synderlige forbedringer er foretaget andet end installation af ny fremføringsmaskine. Denne udskiftes dog allerede i september 1930 til fordel for en helt ny model fra Zeiss-Ikons fabrik i Dresden men uden supplerende toneanlæg. Fremme i maj 1931 er der atter lagt op til en ny maskine i forbindelse med, at salen endnu en gang skal justeres, hvor sædeantallet reduceres til 185. Endelig den 21. september vises ”De tre fra benzintanken” med fuld lyd på Willy Fritsch og Heinz Rühmann.

Fra 1933 bliver Husted chef for Falcks redningskorps i Skjern. Nu var man da i stand til at slukke brande i byen, hvilket man ikke var blot 25 år forinden jf. historien fra den forrige biograf. Palæet går nu en strålende fremtid i møde med familien Husted på direktørposten i samtlige år frem til 1992 fortsat med mange tekniske landevindinger og forbedringer undervejs.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Palæ Bio i Skjern (1953, Skjern Lokalhistoriske arkiv)

I 1941 er der licitation over arbejdet til en betragtelige udvidelse af Palæ-Biografen, der fremover skal rumme 280 gæster med moderne inventar i både foyer og sal, der får ny udsmykning og stole, mens også toneanlægget endnu en gang fornyes.

Sønnen Werner Elkær Husted overtager biografen efter sin fars død i juli 1954 og får et halvt år senere tildelt bevillingen. Han har de seneste par år fungeret som inspektør, men tager sig nu af ledelsen sammen med fru Rita. I juni 1963 ansøger Husted om at lave en yderligere tilbygning til biografen og har anbefalinger i bagagen fra såvel borgmesteren som den nye brandinspektør, idet påkrævede nedbrydninger betød bedre forhold for brandvæsenet. Boligministeriet forholder sig tøvende, men de tungtvejende argumenter gøder vandene, hvorefter tilladelse udstedes nogle måneder senere. Den 21. september installeres nye Cinemeccanica Victoria 8 maskiner til
70mm.

Palæ-Biografen bliver henover to måneder udvidet mod højre med væsentlig bredere lærred end hidtil og rummer nu 402 pladser. Der genåbnes i januar 1964 med to musicals, først i let form den danske ”Frk. Nitouche” med Lone Hertz og Dirch Passer efterfulgt af ”West Side Story” med Natalie Wood. 120.000 billetter blev der solgt det år. I februar 1965 er der udskiftet en højttaler model DB800 til 6-sporet stereofonisk lyd og i oktober 1966 udskiftes maskinerne til atter to nye Victoria 8 med komplet toneanlæg.

I august 1967 er Palæ-Bio den første i Danmark med fuldautomatisk anlæg, der kan betjenes via kontrolpanel i salen, som både styrer filmmaskiner, lyd og fortæppe. Der findes på dette tidspunkt kun fire sådanne anlæg i hele Europa. ’Jeg har altid sat en ære i at følge med tiden, og så syntes jeg, folk skal have noget for pengene, når der nu er lagt moms på billetpriserne’, udtaler Werner Husted i den forbindelse, selvom netop denne tekniske gevinst vel nok mest var praktisk for ham selv. Den 28. oktober 1967 demonstrerer Poul Petersen fra Dansk Biograf Teknik automatikken og fortæller om de mange muligheder et sådant kinoanlæg har for en rationel drift af en biograf.

Den 28. september 1970 har fem jyske biografer danmarkspremiere på kunstmaler Sigfred Aagaards ”Havet og menneskene” efter Kaj Munks skuespil, som han var stærkt optaget af. Heriblandt Palæ Bio, der hermed kan fejre sin allerførste af slagsen og en af de største med knap 60.000 solgte billetter på landsplan, heraf langt de fleste i Vestjylland. Knap 18 år senere finder en tilsvarende premiere sted i form af ”I morgen er det slut”, den lokalt bosatte Aagaards blot anden film med tilsvarende Kaj Munk-islæt i handlingen, der udspiller sig i en lille vestjysk by. Skjern var i årtier en af de absolut mindste byer i landet udenfor københavnsområdet, der kunne få et betragteligt kunstinteresseret publikum i biografen. Af tilsvarende succeser kan nævnes den beslægtede ”Tine” af Knud Leif Thomsen efter Herman Bangs skuespil og før denne eksempelvis svenske ”Driver dug, falder regn” med Mai Zetterling.
 
 
Palæ Bio Skjern som apotek i 2009

I november 1977 skræller biografen palæet af igen og kalder sig herefter blot for Bio efter en renovering, hvor der er indkøbt 305 nye stole Model 2000. I september 1981 installeres en Bauer P8 16mm maskine. Biografen har herefter 337 pladser.

Den 1. januar 1987 har Husted og fru Rita for en god sjat penge solgt bygningen til kommunen på betingelse af at kunne fortsætte driften som hidtil frem til 1. april 1989 med mulighed for en forlængelse af aftalen. Kommunen havde planer om at bygge en scene i biografen til ’Skjern Byteater’, men i stedet kommer salen til at indgå i det nye Mølletorvscenter, som indretter en helt ny biograf andetsteds i de nye lokaliteter. Palæet sammen med hjørnehuset indgår i komplekset med ny passage fra siden.

Søndag den 12. januar 1992 afsluttes Palæ-epoken med to gratis visninger om eftermiddagen af ”Far til fire”, en af biografens legendariske succeser, der ligesom efterfølgerne var blev vist igen og igen lige siden 1950’erne. Indlemmet i det nye center indrettedes nu Fakta-supermarked bagerst i den gamle sal og isenkræmmer foran. I 2009 flyttede apoteket fra centrets bagende ind i stort set hele den oprindelige del af salen fortsat med Imerco-reklamer mod Bredgade for butikken, som blev liggende ved siden i nr. 44, som biografsalens husnummer også skiftede til i forbindelse med centerovertagelsen. Den nye Center Bio eksisterede kun frem til juni 2008 med adresse og indgang fra Torvet omme bagved.

Direktør
Elkær Husted (49-54)
Werner Elkær Husted (54-84)
Rita Elkjær Husted (90-91)

70mm Maskiner
Victoria 8

Billet telefon
Skjern 301 (49-59)
07 35 03 01 (68-84)
97 35 03 01 (90-91)

Siddepladser
283 (49-50)
285 (54-55)
337 (58-59)
330 (63-64)
402 (68-69)
400 (73-74)
255 ( - )
337 (78-91)
 
 
  
  
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Skjern Biograf / Skjern Biografteater / Biografen Skjern (1907) | Center Bio, Skjern
 
 
  
  

• Gå til Skjern Biografteater / Biografen / Palæ-Biografen / Palæ Bio / Bio (1920)
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 08-03-2024