biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Publikum husker "Windjammer" og Cinerama

Tilbage til forsiden
Interviewet af: Thomas Hauerslev Dato: 29.10.2015
Birthe N. Jacobsen (73 år) uddannet frisør og kan lide at se film & Morten Jacobsen (77)

Morten Jacobsen: Jeg har arbejdet med film siden jeg var 13 år. Begyndte professionelt i 1963 som kameramand, blev producent og kom siden ind i filmarkiveringsbranchen. Da jeg er født i 1938 så jeg Cinerama da jeg var 21 år i Forum.

Birthe N. Jacobsen: Jeg har også set de store film i gennem årene og har været meget glad for det. Jeg har selvfølgelig også set "almindelige" film i alle Københavns biografer

Hvilket indtryk gjorde "Windjammer" i Forum?

Morten: Det er nok den film der har gjort størst indtryk på mig overhovedet, fordi jeg husker det var Roadshow inde i Forum. Den kæmpe sal, havde jo et enormt lærred. Jeg kan huske opstillingen. I midten af det store rum var der bygget et enormt lærred, et operatørrum, og så en masse siddepladser. Der var ikke så mange publikummer som jeg havde forventet, men det var jo en fabelagtig oplevelse i Forum. Hvad jeg ellers har set i de andre biografer [af Cinerama] kan jeg ikke rigtigt huske.

Hvorfor gjorde det så stort et indtryk på dig?

Det var jo første gang man så sådan noget, hvor man blev kastet ind i sejlverdenen.

Så du også "Windjammer" den gang?

Birthe: Ja, men jeg mener, at jeg så den i Cirkusbygningen [World Cinema], og ikke i Forum. Det har gjort indtryk på mig, og hver gang man har talt om film, eller sådan noget, så har jeg fremhævet den.

Nu har I lige set "This is Cinerama" fra 1952, er det første gang I har set den?

Birthe: Ja det er det. Det er første gang.

Morten: Jeg har set mange klip fra den.

Hvilket indtryk har det gjort?

Birthe: Det var jo utroligt da vi var i operaen i Milano. Vi sad der selv i sommer. Og nu sad vi der lige pludselig igen. Jeg var ved at klappe, da det var færdigt [griner].

Morten: Vi sad på første række, hvor hende den skønne kvinde sad og så "Tosca". Det er ligesom at være tilbage igen. Jamen det er jo bare HELT VILDT det her!

Hvad er det største indtryk I har fået af "This is Cinerama"?

Morten: Det er jo det hele, men de der dejlige piger på vandskiene, var jo helt fabelagtige. Da vi kom ind i close-up med de tre sæt ski med pigerne oppe på toppen - det var flot.

Birthe: Det er virkeligt flot. Jeg syntes også den Russiske i går ["Cinerama's Russian Adventure"], var en skøn oplevelse.

Hvad skal I mere se her i weekenden?

Morten og Birthe samstemmende: DET HELE!
 
Læs mere her:

Søren Kragh Jacobsen husker "Windjammer"

Interview med producer Randy Gitsch

CINERAMA Vender Tilbage. European Cinerama Tour besøger Cinemateket, København

København - The 2015 European Cinerama Festival Tour

Internet link:

...det jeg husker stærkest, var det kæmpestore billede

 
Anita Garbers & Jan Koed, arkitekt, født i 1948.

Hvilket indtryk gjorde "Windjammer" på dig?


Jeg så filmen i Forum da jeg var 10-11 år gammel. Jeg kan ikke huske handlingen, men det jeg husker stærkest, var det kæmpestore billede. Det var jo helt vandvittigt. Det havde man jo aldrig set, og så kan jeg huske optagelserne af rigningen og de flotte panoramaer. På det tidspunkt var jeg også teknisk optaget af hvordan de tre billeder matchede, og det var jo ikke altid helt perfekt som vi kunne se idag.

Jeg har undret mig over hvorfor jeg overhovedet kom ind og så den, fordi da jeg var 10-11 år boede vi ude i Charlottenlund. Der var et stykke vej til Forum, så det var jo ikke noget jeg selv havde fundet på. Det var min far, der var forbindelsen, for han påmønstrede skoleskibet Danmark i 1937 på et togt til USA. I midten af '50erne gik han gået i land og blev blev forretningsfører i en fagforening for styrmænd. Her havde han meget at gøre med Skoleskibet Danmark i den rolle, og han kendte Knud Hansen [kaptajn på Danmark]. Der er ingen tvivl om, at han har reddet sig nogle fribilletter til filmen, og så har han taget familien med ind og se den.

Indtrykket fra filmen har sat dybe spor i mig, så da jeg det her CINERAMA navn og formatet, så vidste jeg jo straks hvad det var. Det var jo interessant og spændende. Så da jeg så den her kavalkade, så vidste jeg, at jeg måtte ind og se i hvert fald en af filmene. Jeg måtte også se dokumentaren ["Cinerama Adventure"], da jeg syntes, at det er spændende af vide noget om baggrunden og teknikken. Det var en utroligt spændende film.

Hvordan oplevede du at gense "Windjammer"?

Nu ser man den jo med helt andre øjne. Egentlig var det en ret opulent film. En ret lang film, og ret kulørt. Og det der med, at drenge bliver gjort til mænd syntes jeg mere er et postulat end man ser i filmen. Det virker også lidt sjovt, at de kadetter i sangscenerne lige pludselig er en del af et fuldgyldigt mandskor. Og så syntes jeg, at hele det der krigsafsnit var umådeligt langstrakt.

Skal du se flere Cinerama film i weekenden?

Nej, men jeg vil gerne sætte mig lidt mere ind i teknikken. Jeg kan jo godt forstå at systemet døde. Det er jo meget dyrt og mega kompliceret at lave de her film. Jeg er helt overbevist om, at "Windjammer" har tændt min interesse for tekniske landevindinger inden for det audiovisuelle område, og "Windjammer" har også inspireret mig i mit faglige område som arkitekt med visualisering af projekter. Det har været en rigtig god oplevelse i dag, fordi det binder nogle ting sammen i mit liv som en rød tråd. Det er altid spændende.
 
 

...jeg har aldrig nogen sinde glemt den

 
Jeannett Skov, 1951, 63 år

Jeg kan huske, at jeg så den her film ["Verdens Syv Vidundere"] sammen med min søster, da jeg var barn. Jeg husker den tydeligt, og jeg har tænkt så meget på den i mange, mange år, fordi dengang var man jo ikke ude og rejse. Det var fuldstændigt fantastisk for mig at se Niagara, og pyramiderne som jeg senere selv har oplevet. I det hele taget de spektakulære steder i verdenen, det var fuldstændigt fantastisk, og jeg har aldrig nogen sinde glemt den - og så så jeg, at Filmhuset havde den [på programmet]. Jeg satte alt ind på, at jeg simpelt hen måtte opleve den igen. Fantastisk!

• Gå til Kinopalæet, 70mm & Cinerama Luxus i Hovedstaden

Det er virkelig rigtigt, at jeg aldrig nogen sinde har glemt den. Jeg skulle fortælle min mand, der var på vej over og købe billet til mig. Så sagde han til mig "Hvad var det der var de syv vidundere?", og jeg kunne kun huske pyramiderne og vandfaldene, og så kunne jeg huske, at det var som om at man fløj med. Det har sikkert været den der togtur. Jeg husker det egentlig ikke, men det kan godt være, at det er det, jeg føler, der har gjort et dybt indtryk ikke? Altså at man blev fuldstændigt svimmel og man fløj med. Det var simpelt hen fantastisk for os. Vi kendt jo kun "Vagabonderne fra Bakkegården" og hvad ved jeg - så Cinerama var helt utroligt.
 
 

...and I never went to Finland

 
Anna Maria Cordero, San Paulo, Brazil (1955)

In 1961 or '62, I remember I saw many of the Cinerama movies when I was quite little. There was a place for Cinerama and I remember so clearly the scene where they showed the lakes in Finland in the midnight sun. It was a big experience for me. It was as if I was there myself, and decided in my heart, that I was going to experience that myself one day. It was in a time when people did not travel that much, so it [Cinerama] widened my view of the world. Cinerama contributed among other things like books, experience and culture to broaden my world.

How did you learn about the Cinerama festival?

I come here regularly, and I was reading the program, and thought that it would be a chance for me to show my daughter something that I experienced as a child. Show her the impact it had on me, and she can only imagine, because we do not have the same kind of screen [at the Cinematek].

Now I live in lovely Copenhagen, and I never went to Finland.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:16:13